Στον άξονα της εθνικής ενότητας για Σκοπιανό και Τουρκία ο Μητσοτάκης
Το παίρνει πάνω του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ανάγκη να εκπέµψει η Ελλάδα µήνυµα ενότητας προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και στην ανάδειξη της ανευθυνότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα κινείται η ρητορική και η εν γένει στρατηγική της Ν∆ εν µέσω αυτής της ιδιαίτερα κρίσιµης για τα εθνικά θέµατα συγκυρίας. Το περίγραµµα των θέσεων της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ρόδο και τη Σύµη, όπου βρέθηκε συµβολικά τις προηγούµενες ηµέρες.
«Σε αντίθεση µε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πάνο Καµµένο, που απέφευγαν επί ηµέρες να τοποθετηθούν δηµόσια για τα δραµατικά γεγονότα του τελευταίου διαστήµατος, εκείνος βγαίνει µπροστά και αναλαµβάνει προσωπικές δεσµεύσεις», σηµειώνουν κορυφαία στελέχη της Πειραιώς. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τις «τρεις αρετές του ελληνικού έθνους», που, όπως είπε, διαδραµάτισαν καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της χώρας: «Ψυχραιµία, για να µην παρασυρθούµε σε µια αδικαιολόγητη και αχρείαστη κλιµάκωση. Αυτοπεποίθηση και εµπιστοσύνη στις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας µας, αλλά και στις δυνατότητές µας να οικοδοµούµε -πάντα προς όφελός µας- διεθνείς συµµαχίες. Και, το σηµαντικότερο, ενότητα.
Ενότητα του ελληνικού λαού, ώστε να µπορέσουµε να αντιµετωπίσουµε ενωµένοι τις µεγάλες προκλήσεις». Την ίδια ακριβώς επιχειρηµατολογία επιστράτευσε και κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή το απόγευµα της περασµένης Πέµπτης, στη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης της Ν∆ για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τους Κουρουµπλή, Ξανθό και Πολάκη. Μεταξύ άλλων, επισήµανε πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακά φιλειρηνική χώρα, αλλά κανείς δεν πρόκειται να µπει στη διαδικασία να διαπραγµατευτεί την απώλεια έστω και µίας σπιθαµής ελληνικής γης.
ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Παράλληλα, ασκώντας ιδιαίτερα έντονη κριτική σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισµούς µε φόντο την κράτηση δύο συµπατριωτών µας στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος, έκανε λόγο για µεγάλα λάθη, που οδήγησαν σε µια άνευ προηγουµένου κρίση, και µάλιστα για ένα ζήτηµα που σε άλλες περιπτώσεις επιλύθηκε µε συνοπτικές διαδικασίες.
«Οι ευθύνες σας είναι βαριές, δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον υπουργό Εθνικής Άµυνας να επιδίδεται σε λεονταρισµούς και στη συνέχεια υποτιµήσατε την περίοδο κρίσης. Υποτιµήσατε τη σύλληψη Ελλήνων στρατιωτών, όπως υποτιµήσατε και τον εµβολισµό του πλοίου του Πολεµικού Ναυτικού», σηµείωσε χαρακτηριστικά.
Αντιστοίχως επικριτικός ήταν και στο ζήτηµα της επίσκεψης Ερντογάν, που εκ των πραγµάτων αποδείχθηκε ότι γύρισε µπούµερανγκ στην Αθήνα. Προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα και προκειµένου να καταδείξει εµπράκτως τη διάθεση συνεννόησης του κόµµατός του στο µέτωπο των εθνικών, ο πρόεδρος της Ν∆ υπενθύµισε την πρόταση της Πειραιώς για τη συγκρότηση Εθνικού Συµβουλίου Ασφαλείας, την οποία και χαρακτήρισε ως αναγκαία «για να µην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως συµβαίνει σήµερα µε τους υπουργούς Εξωτερικών και Άµυνας». «Όλο και περισσότεροι συντάσσονται πλέον µε αυτή την άποψη και γι' αυτό θα επιµείνουµε σε αυτήν.
Εµείς δεν ανάγουµε την ενότητα του έθνους στη σφαίρα της µικροκοµµατικής εκµετάλλευσης, όπως κάνουν οι Τσίπρας και Καµµένος. Εδώ και καιρό, µέσω του αρµόδιου τοµεάρχη Γ. Κουµουτσάκου, έχουµε ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά, αλλά προφανώς στο Μαξίµου θεωρούν επαρκή την καταστροφική διαχείριση των υπουργών τους», λένε στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο ίδιο µήκος κύµατος θα συνεχίσει η Πειραιώς και τις επόµενες ηµέρες, κλιµακώνοντας την επιχειρηµατολογία και την τακτική της ανάλογα µε τις εξελίξεις. Πρώτο θέµα στην ατζέντα θα είναι, βεβαίως, η άµεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης, µε τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν∆ να αναλαµβάνει σειρά σχετικών πρωτοβουλιών.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Ταυτόχρονα, στο «γαλάζιο» στρατηγείο παρακολουθούν από κοντά και τα τεκταινόµενα στο Σκοπιανό, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις πρακτικές του Ν. Κοτζιά. Όπως γίνεται αντιληπτό, στη Ν∆ επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εµφανίζεται στη διεθνή σκηνή έτοιµη να παραδώσει τον όρο «Μακεδονία», τη στιγµή που ο Ζ. Ζάεφ δεν κάνει βήµα πίσω σε ό,τι αφορά την αλλαγή του συντάγµατος της γειτονικής χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ν∆ στάθηκε την Πέµπτη, εκτός των άλλων, και στο χάσµα που εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά µε τις θέσεις που εκφράζουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, καθώς, όπως τονίζουν έµπειροι κοµµατικοί παράγοντες, «το γεγονός αυτό αδυνατίζει δραµατικά τη διαπραγµατευτική θέση της χώρας». «Αλήθεια, όµως, τι διαπραγµατεύονται από τη στιγµή που ο Ζάεφ απορρίπτει οποιαδήποτε κουβέντα περί συνταγµατικής αλλαγής;», προσθέτουν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μάρτιου 2018