Όταν ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποιούσε τον Τσίπρα για τον Σαββίδη
Ο Πάιατ δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκεια του αμερικανικού παράγοντα για τις κινήσεις του επιχειρηματία
«Γήπεδο»… για τα ποδοσφαιρικά, επιχειρηματικά και μιντιακά του σχέδια είχε προσφέρει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος στον Ρώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο Σαββίδης με οπλισμένη την φαρέτρα του από στοιχεία πατριωτικά, φιλοχριστιανικά και ρίχνοντας χρήματα στην γονατισμένη Ελλάδα, εύκολα έβαλε στο «χέρι» ό,τι επιθυμούσε.
Εξουσία, κανάλια, εφημερίδες, ομάδες, επιχειρήσεις. Ο Τσίπρας «αγκάλιασε» και υιοθέτησε πλήρως των επιχειρηματία που ήταν πολύ κοντά με τον Πάνο Καμμένο, και του πρόσφερε γη και ύδωρ προκείμενου να εξασφαλίσει την στήριξή του. Οι αμερικανοί ωστόσο δεν ήταν το ίδιο θετικοί και υποψιασμένοι περισσότερο είχαν εδώ και καιρό προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για τον Ρώσο επιχειρηματία, «δείχνοντας» ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολλές ρωγμές στην εικόνα του.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, που έβλεπε την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στην κυβέρνηση και τους εναγκαλισμούς που είχαν και αντίκρισμα οικονομικό με τον Ιβάν να γίνεται ο «εκλεκτός» επιχειρηματίας του Μαξίμου, προειδοποίησε εγκαίρως.
Μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του. «Συνεχίζω να τονίζω», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, «ότι οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Εχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους».
Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προτιμητέος επενδυτής είναι το επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Πολλοί, εκτιμούν ότι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να αφήσει σαφή υπονοούμενα για το επιχειρηματικό προφίλ του Ιβάν Σαββίδη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο πρέσβης άφησε σαφή υπονοούμενα για την προέλευση των κεφαλαίων όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, στην οποία ως γνωστόν συμμετέχει και εταιρεία συμφερόντων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο αμερικανικός παράγοντας εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για το… γήπεδο που στο πρόσφατο παρελθόν έδωσε η κυβέρνηση στον Πόντιο επιχειρηματία, προκειμένου ο ίδιος να αυξήσει την επιρροή του στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και κυρίως στα media.
Πολλοί, μάλιστα, δεν απέκλειαν ότι ενδεχομένως οι Αμερικανοί θεωρούν πως η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Σαββίδης στο συγκεκριμένο μέτωπο εντάσσεται σ' ένα γενικότερο επεκτατικό σχέδιο της Μόσχας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικονομίας, κεντρικός πυλώνας του οποίου είναι και η διείσδυση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.