Π. Ρήγας: Eίμαστε στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια
Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους θεσμούς να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα όπως την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.
«Αφήνουμε πίσω μας μια πολύ σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και από την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο. Στόχος για την επόμενη μέρα, η καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η οριστική απαγκίστρωση από τη λογική των μνημονιακών προγραμμάτων, και η οριστική απαλλαγή από την επιτροπεία χωρίς αστερίσκους».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, στην ομιλία του κατά την πρώτη μέρα της διήμερης ευρωπαϊκής συνάντησης με θέμα «Μετά τα μνημόνια: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα». Συνεχίζοντας, ο κ. Ρήγας είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει το αυτονόητο, να έχει η χώρα μας την ίδια αντιμετώπιση με αυτή που είχαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, που βγήκαν από αντίστοιχα προγράμματα.
«Η επίτευξη των όρων της εξόδου πρέπει να συνοδευτεί από τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων της επόμενης ημέρας, δηλαδή της προώθησης του δικού μας σχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η έξοδος από τα μνημόνια έχει την αριστερή υπογραφή. Εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση, το τέλος των μνημονίων δεν θα ερχόταν, γιατί δεν θα δημιουργούνταν από τους υπεύθυνους της κρίσης οι προϋποθέσεις για αναμέτρηση με όλα όσα συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας. Εάν η κοινωνία δεν είχε εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, θα είχαμε συνέχεια της λογικής του 1ου και 2ου μνημονίου, και η επόμενη μέρα θα σχεδιαζόταν όπως επιδιώκουν και σήμερα η ΝΔ, ο ΣΕΒ και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις» τόνισε.
Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης, είπε ότι δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, ούτε απλά μια κρίση του δημοσίου τομέα, αλλά μια «εκτεταμένη και πολυεπίπεδη, συνολική κρίση του παραγωγικού μοντέλου, του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Άφησε παθογένειες - και τα προβλήματα, όπως η διαπλοκή και η διαφθορά, η εκτεταμένη φοροαποφυγή, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του συνόλου των δομών του κράτους, είναι αδύνατον να λυθούν αποκλειστικά από μια πολιτική "ελίτ"».
«Γι' αυτό», συνέχισε ο κ. Ρήγας, «θεμελιώδης προγραμματική μας προτεραιότητα ήταν και είναι ότι την έξοδο από την κρίση πρέπει να την κατανοήσουμε μέσα από το πρίσμα ενός νέου παραγωγικού προτύπου και βαθιών αλλαγών στο κράτος και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να υπάρξει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική, το κράτος και τον πολίτη. Η χώρα χρειάζεται μετασχηματισμό.
Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό-παραγωγικό σχέδιο μακράς πνοής, με την κοινωνία πρωταγωνιστή και συμμέτοχο. Χρειάζεται επενδύσεις στη γνώση και την έρευνα, σε έργα και υποδομές προς όφελος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος.
Χρειάζεται η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα - και όλα αυτά προϋποθέτουν ένα συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών στην οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θα το υλοποιήσουν. Στην υλοποίηση αυτού του προοδευτικού σχεδίου, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί και να δώσουμε τη μάχη», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και ειδικότερα στα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, είπε ότι «δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό», και ότι «οφείλει να μας προβληματίσει βαθιά το γεγονός ότι «η απογοήτευση του εκλογικού σώματος για τις ασκούμενες πολιτικές, βρήκε καταφύγιο στον αντιδραστικό λαϊκισμό και τη μηδενιστική ρητορική της ακροδεξιάς, και όχι στις προοδευτικές δυνάμεις. Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου πολιτικού κατεστημένου της Ευρώπης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας, έδωσε το δικαίωμα στις σκοτεινές δυνάμεις του παρελθόντος να διεκδικούν το παρόν» εκτίμησε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια άλλη Ευρώπη.
«Είτε οι προοδευτικές ιδέες και αξίες μας -η αλληλεγγύη, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η παγκόσμια ειρήνη- θα ανακτήσουν την ηγεμονία μέσα στις κοινωνίες, είτε θα κυριαρχήσει ο φόβος και οι δυνάμεις του μίσους, οι δυνάμεις που τροφοδοτούνται από το φόβο», κατέληξε ο κ. Ρήγας.