«Οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο θέμα των δύο στρατιωτικών, είμαστε πολύ υποστηρικτικοί στην προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα για τη διατήρηση της επικοινωνίας με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί ταχέως» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πράϊατ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεως «Ηνίοχος 2018», η VIP Day της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδος, που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.

Για το ίδιο θέμα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, πριν λίγη ώρα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματός του μίλησε με δημοσιογράφους όπου μεταξύ των άλλων παρομοίασε την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές με τα τεκταινόμενα στην ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου» δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία λειτουργεί με λογικές Εξπρές του Μεσονυχτίου», ενώ επανέλαβε τα περί ομηρίας λέγοντας ότι «και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς για ομηρία μίλησε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από ποινικής απόψεως οι Τούρκοι δεν μπορούν να το τραβήξουν πολύ. Αν δικαστούν για παράνομη είσοδο η ποινή είναι ως πέντε χρόνια και δεν φυλακίζεσαι αλλά η ποινή επιβάλλεται με αναστολή. Δεν παρέλειψε μάλιστα να παραλληλίσει την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη του αμερικανού πάστορα ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται στην Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να τον ανταλλάξει με τον Γκιουλέν, λέγοντας ότι η Τουρκία λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση και με τις ΗΠΑ και ότι αυτό τον ανησυχεί.

Η πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος έχει ως ορμητήριο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Αεροσκάφη από 7 διαφορετικές χώρες ασκούνται σε πολλαπλά σενάρια αεροπορικών αποστολών. Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και τα αεροσκάφη από όλες τις χώρες πέταξαν κυρίως στην Πελοπόννησο, το Ιόνιο και τη Θεσσαλία, στο πεδίο βολής της Κρανέας. Οι αεροπορικές αποστολές περιλαμβάνουν και πτήσεις στο ανατολικό Αιγαίο, στα όρια του FIR Αθηνών.

Ο διπλωμάτης έκανε και σειρά tweet από την Ανδραβίδα: