Μητσοτάκης: Αποδεικνύονται λίγοι και στα εθνικά θέματα επικίνδυνοι
Ψυχραιμία και μετριοπάθεια στον δημόσιο λόγο για τα εθνικά ζητήματα ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η διγλωσσία της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου στα εθνικά ζητήματα, και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό και τους στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στους τομεάρχες. «Αποδεικνύονται λίγοι» δήλωσε. «Όταν μιλάμε όμως για τα εθνικά θέματα, το "λίγος" δεν σημαίνει απλά ανεπαρκής. Σημαίνει επικίνδυνος» τόνισε.
Η θέση του είναι ότι στον σχεδόν έναν μήνα που οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ενώ ένα διεθνές ακροατήριο παρακολουθεί, άλλος υπουργός μιλάει για «κράτηση» (Κοτζιάς) και άλλος για «ομηρία» (Καμμένος). «Τότε δεν παίζεις απλά με τις λέξεις, όπως ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Παίζεις -φοβάμαι- με τη θέση της χώρας» τόνισε. «Και παίζεις και με το αύριο δύο παιδιών μας. Και όταν από τη μια μιλάς για "διμερές θέμα" και από την άλλη σπεύδεις να καλέσεις τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, είσαι αναξιόπιστος» πρόσθεσε.
Η Πειραιώς θεωρεί ως καταλύτη της πρωτοφανούς κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας που έφερε το επεισόδιο στα Ίμια και τα γεγονότα στον Έβρο την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, την οποία είχε χαρακτηρίσει «κακά προετοιμασμένη».
Το Σκοπιανό είναι ένα ακόμη σημείο αιχμής. «Βαβέλ» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. «Είναι αργά για τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου όταν η ίδια η κυβέρνηση αδυνατεί να διατυπώσει ενιαία γραμμή κοινή γραμμή σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τον λόγο που λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία μεταξύ των Τσίπρα και Καμμένου.
Στην κλειστή σύσκεψη με τους τομεάρχες ο πρόεδρος της ΝΔ συνέστησε «ψυχραιμία και μετριοπάθεια» στον δημόσιο λόγο για τα εθνικά ζητήματα. «Ως παράταξη έχουμε αποδείξει διαχρονικά την υπευθυνότητα με την οποία διαχειριζόμαστε τα εθνικά θέματα» τόνισε. «Ό,τι λέμε ακούγεται και εκτός Ελλαδος».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την Τουρκία «απρόβλεπτο εταίρο και σύμμαχο της Δύσης». Επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και να αξιοποιηθούν και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι αλλά να πάμε και σε περιφερειακές συνεργασίες. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υποτίμησε την εσωτερική μετάλλαξη της Τουρκίας. «Εμείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε εύκολους αφορισμούς και ακρότητες» δήλωσε. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τον τόνο της νηφαλιότητας».
«Όχι» επί της αρχής
Επί μισάωρο συζητήθηκε στη σύσκεψη και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στο νομοσχέδιο Σπίρτζη. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η ΝΔ να το καταψηφίσει επί της αρχής και σε όλα τα βασικά άρθρα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαχώρισε την Beat από την Uber με τη λογική ότι η πρώτη έχει μέλη ταξιτζήδες αδειούχους ενώ η δεύτερη όχι. Ο τομεάρχης Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ικανοποιήσει συνδικαλιστικές απαιτήσεις.
Ανέφερε μάλιστα ότι το Beat έχει 8.000 μέλη ταξί και τον Θύμιο Λυμπερόπουλο τον ψήφισαν 1.200. Υπενθυμίζεται ότι ο Λυμπερόπουλος ήταν τακτικός επισκέπτης του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η ΝΔ εδώ και καιρό θεωρεί ότι έχει μεταπηδήσει σε άλλους κομματικούς χώρους.