Προσεκτικός και αρκετά «κουμπωμένος» εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά. Είπε μάλιστα στην αρχή της τοποθέτησής του: «Σκέφτομαι τη μισή μέρα τι είναι σημαντικό για εμάς και την άλλη μισή μέρα τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη της Ελλάδας, υπάρχει ακόμα προκατάληψη».

Κατά τα άλλα, χαρακτήρισε σημαντικές τις συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας ότι υπάρχει βούληση «να προχωρήσουμε μπροστά». Για τα περαιτέρω παρέπεμψε στις επαφές που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη. «Θα δούμε αν χρειαστεί να γίνουν και άλλες επαφές».

«Έντιμο, όχι σάπιο συμβιβασμό»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την πρόσκληση, λέγοντας: «Είναι χαρά που βρίσκομαι εδώ και κράτησα την υπόσχεση να έρθω μόλις αλλαξει το όνομα του αεροδρομίου και να σας στηρίξουμε στην ένταξή σας στην πρωτοβουλία Ιονίου-Αδριατικής».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πιστεύει στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία των δύο πλευρών: «Θέλουμε να μπορέσουμε και κάναμε βήματα να λύσουμε προβλήματα που δεν τα δημιουργήσαμε ο Νικόλα και εγώ, αλλά τα βρήκαμε. Πιστεύω ότι η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων βοηθά και στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε προκαταβολικά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αλλά και τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων που πρόκειται να δει στη συνέχεια. «Οφείλουμε οι ΥΠΕΞ να βρίσκουμε λύσεις» τόνισε. 

Προανήγγειλε έναν «έντιμο συμβιβασμό» («όχι έναν σάπιο συμβιβασμό, όπως λέω συχνά») στην υπόθεση των Σκοπίων για το καλό και των δύο χωρών, αλλά και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Τα συστατικά της λύσης

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα συστατικά που θα μπορούσε να έχει μια λύση, ο κ. Ντιμιτρόφ ήταν πολύ προσκεκτικός στη διατύπωση, λέγοντας ότι βιώσιμη λύση είναι αυτή που με τη βοήθεια και των δύο πλευρών θα γίνει αμοιβαία αποδεκτή. Συμπλήρωσε την αίσθησή του ότι «μερικές φορές νιώθω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, γιατί προσπαθούμε να δούμε το μέλλον».

Συμφώνησε με τον ίδιο και ο Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε δίκαιη και ορθή λύση που θα ανοίγει δρόμους και δεν θα δημιουργεί νέα προβλήματα στο μέλλον.

Ντιμιτρόφ: Επιχειρούμε να κάνουμε κάτι καλό

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας ότι όταν οι δύο πλευρές συζητούν για το μέλλον είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορές. Ωστόσο, προσέθεσε, για να φθάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα. Χαρακτήρισε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα ως πολύ ευαίσθητες όσον αφορά στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι και από τις δύο πλευρές «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή, και θα έχουμε πολύ περισσότερα», «διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι επιχειρείται από κοινού «να κάνουμε κάτι που θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές».


Διαβάστε επίσης:

Ντιμιτρόφ: Επιχειρούμε να κάνουμε κάτι καλό και για τις δύο πλευρές