Υπόθεση Novartis: Ένωσε τη ΝΔ και γύρισε «μπούμερανγκ» στο Μαξίμου
Διαφύλαξε τη συνοχή της παράταξης η στάση που κράτησαν τόσο ο αρχηγός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς
Στην ανάδειξη της ενότητας και της συνοχής στους κόλπους της Ν.Δ. στρέφουν την προσοχή τους στην Πειραιώς, ενόψει του κομβικού πολιτικού διαστήματος που έρχεται. Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί του αντιθέτου, οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς, με φόντο όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα της επικαιρότητας και, ως εκ τούτου, τα προεκλογικά πλάνα του κόμματος δρομολογούνται άμεσα.
«Από δω κι εμπρός οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε τα ποσοστά συσπείρωσής μας σε όσο το δυνατόν πιο υψηλά επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα ανοίγματα στους άλλους πολιτικούς χώρους, ενόψει της κάλπης, θα σχεδιαστούν με μεγαλύτερη άνεση και αποτελεσματικότητα», επισημαίνουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες. Πέραν της υιοθέτησης αντίστοιχης ρητορικής και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά την περιφέρεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπέμποντας μήνυμα με έντονα σημειολογικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα στην περαιτέρω αξιοποίηση του συνόλου των προβεβλημένων «γαλάζιων» στελεχών. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς σχεδιάζει να εντάξει πρόσωπα όπως οι δύο αντιπρόεδροι, Κ. Χατζηδάκης και Α. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης, η Ντ. Μπακογιάνη, ο Ν. Δένδιας, ο Ν. Κακλαμάνης και ο Β. Κικίλιας σε μια διευρυμένη πλέον ομάδα συντονισμού, η οποία θα καθορίζει τις βασικές γραμμές της κεντρικής στρατηγικής
Παράλληλα, με δεδομένες τις εκτιμήσεις για στήσιμο κάλπης πολύ πριν από την εξάντληση της τετραετίας, η ηγετική ομάδα καταστρώνει τα πλάνα της για τη διεξαγωγή του 12ου τακτικού συνεδρίου είτε εντός του καλοκαιριού είτε στις αρχές του φθινοπώρου. Στο πλαίσιο αυτού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξετάζει πολύ σοβαρά τις εισηγήσεις για συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή (η οποία ακολούθως θα εξελιχθεί σε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα) του συνόλου των εν λόγω στελεχών, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι για τη θέση του επικεφαλής θα υπάρξει πρόταση στην πλευρά του Β. Μεϊμαράκη.
ΠΕΡΙ... ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ
Την ίδια ώρα, οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του στρατηγείου της Ν.Δ., δίνουν και μια διαφορετική διάσταση στο σάλπισμα ενότητας του συστήματος Μητσοτάκη. Οπως σημειώνουν, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί, εκτός των άλλων, και στην πλήρη αποδόμηση της επιχειρηματολογίας που πηγάζει από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η υπόθεση Novartis δίχασε τη Ν.Δ. «Αυτό είναι το μότο των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ στην κυβέρνηση και κάποιων καλοθελητών που σπεύδουν να την υιοθετήσουν. Οχι μόνο δεν δημιούργησαν σκιές, όπως ήλπιζαν, όχι μόνο δεν προέκυψαν διαλυτικές τάσεις, όπως σχεδίαζαν, αλλά, αντίθετα, κατάφεραν να ενώσουν την παράταξη», διαμηνύουν οι εν λόγω κύκλοι. Με βάση τις ίδιες αναλύσεις, ανεξαρτήτως των όποιων δικαστικών εξελίξεων στο συγκεκριμένο μέτωπο, η βασική κυβερνητική στόχευση στο πεδίο της πολιτικής και της επικοινωνίας ήταν διπλή.
Αφενός, η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων στην κοινωνία προκειμένου να αναχαιτιστεί η δημοσκοπική κατρακύλα του κυβερνητικού συνασπισμού και, αφετέρου, η πρόκληση εσωκομματικών αναταραχών στην αξιωματική αντιπολίτευση στη δίνη της εμπλοκής κορυφαίων στελεχών της στο κάδρο της υπόθεσης Novartis. «Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν συνέβη τίποτα απ’ όλα αυτά», προσθέτουν.
«ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ»
Ενδεικτικές, εξάλλου, της εκ των πραγμάτων ακύρωσης της κυβερνητικής προπαγάνδας ήταν η στάση που κράτησε όχι μόνο η σημερινή ηγετική ομάδα, αλλά κυρίως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, που λειτουργούν ξεκάθαρα στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της εσωκομματικής συνοχής. «Ο Καραμανλής, τον οποίο επικαλείται σε κάθε ευκαιρία τόσο ο Καμμένος για να περισώσει τα αποκαΐδια της πολιτικής του αξιοπρέπειας, όσο και ο Τσίπρας, για να προκαλέσει -όπως ο ίδιος νομίζειτριγμούς στη Ν.Δ., δεν άφησε εξαρχής κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Στήριξε χωρίς περιστροφές την περίοδο της θητείας Αβραμόπουλου, ενώ αποστασιοποιήθηκε σαφώς, έστω και μέσω κύκλων από τοποθετήσεις όπως αυτές του Γ. Βλάχου και του διαγραφέντα Ευ. Αντώναρου για τον Αδωνι Γεωργιάδη», λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας και τις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή junior, που είχε ταυτιστεί απόλυτα με τους χειρισμούς του προέδρου της Ν.Δ.
Σύνθημα ενότητας και κλιμάκωσης της αντίδρασης έναντι της κυβέρνησης έδωσε, βεβαίως, και ο Αντ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του. Την επιχειρηματολογία περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης, αλλά και περί ανάγκης σύστασης ενός ενιαίου μετώπου αντίδρασης έναντι των κυβερνητικών μεθοδεύσεων έσπευσε, τέλος, να προσυπογράψει -είτε κοινοβουλευτικά είτε μέσω των εμφανίσεών του στα mediaκαι το σύνολο των προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ., συμπορευόμενο απόλυτα με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 23/03/2018