Σκληρό παζάρι στη Βάρνα από Ερντογάν-Τι πήραν Αθήνα και Τουρκία
Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις της Τουρκίας σε πρώτο πλάνο-Τι κέρδισαν Ελλάδα και Τουρκία-Καμία δέσμευση από τον Ερντογάν για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Στον απόηχο του αυστηρού ανακοινωθέντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις-συστάσεις των Τουσκ και Γιούνγκερ προς τον Ερντογάν, ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει προς για την Σύνοδο έστρεψε αίφνης το βλέμμα στην Ευρώπη. Πιο ηχηρά ο Τουσκ και με περισσότερη διπλωματία ο Γιούνγκερ που έκαναν συστάσεις προς τον Τούρκο Πρόεδρο τόσο για την προκλητική του στάση στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο, αλλά στο πλάνο των συζητήσεων για τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρώπη, μπήκε τόσο το μεταναστευτικό, όσο και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.
Η Τουρκία πήρε «συστάσεις» και τελεσίγραφα από την Ευρώπη, ωστόσο είναι αυτή που κρατάει στο χέρι της τους άσους, οι οποίοι τρομάζουν τους Ευρωπαίους και δεν είναι άλλοι από τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που έχει στα εδάφη της. Από την άλλη η Αθήνα, με τις χαλαρές αντιδράσεις της μέχρι στιγμής κατάφερε μέσα από αυτές τις συστάσεις της Ευρώπης να νοιώσει ικανοποίηση εν μέρει αλλά και να ελπίζει ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι έχει απέναντί της μια Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα.
Παρά τις προσδοκίες που αναπτύχθηκαν αρχικά το αποτέλεσμα της Συνόδου δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού τουλάχιστον για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ηχηρές δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξαν, ωστόσο διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις για τις οποίες δεν ιδρώνει ιδιαίτερα ο Ερντογάν.
Παρότι εμφανίστηκε με ηπιότερη ρητορική απέναντι στην Ευρώπη ο Τούρκος ηγέτης εξακολουθεί να στυλώνει τα πόδια του απέναντι στις απαιτήσεις για την χώρα του και εξακολουθεί να συνεχίζει το διπλωματικό πόκερ μετατρέποντας την Ευρώπη σε ένα τεράστιο ανατολίτικο παζάρι.
Η Αθήνα
Η Αθήνα περίμενε τις «συστάσεις» της Ευρώπης απέναντι στον Ερντογάν, αλλά και μια αναφορά για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς την πλευρά της η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια πιο χαλαρή διπλωματική οδό. Παρ’ ότι ήλπιζε η Αθήνα ότι μετά την Σύνοδο θα μπορεί «διαβάσει» τις προθέσεις του «Σουλτάνου» για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ωστόσο ο Ερντογάν δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα του φίλου του Γιούνγκερ να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μέχρι το Πάσχα.
Παρά τις συστάσεις και το δάχτυλο που του κούνησε η Ευρώπη, ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι ακολουθεί το «δικό του δίκαιο» σε όλα τα θέματα και το ίδιο φαίνεται ότι θα κάνει και στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται σιωπηλά και χαμηλόφωνα, άτονα και αμήχανα τις προκλήσεις του Ερντογάν και περιορίζεται σε λεονταρισμούς και σε ένθερμες δηλώσει στις εθνικές επετείους. Εγκαταλείπει την ευκαιρία να απευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό διπλωματικό ή ακόμη και αμυντικό πλάνο, απέναντι στα εθνικό μας θέματα, έστω και μέσω της προληπτικής διπλωματίας.
Τα ανταλλάγματα που ζητά ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν κυρίως στη Σύνοδο της Βάρνας πήγε για να ανοίξει για ακόμη μια φορά τα χαρτιά του και μετά την δήλωσή του για την Ευρωπαϊκή πορεία που θέλει να συνεχίσει η Τουρκία στρίβοντας ο ίδιος το τιμόνι ξαφνικά προς τη Δύση, παρέθεσε τις απαιτήσεις του, ενώπιον των Ευρωπαίων. Το δυνατό χαρτί του Ερντογάν, το μεταναστευτικό, το οποίο ξέρει πολύ να εκμεταλλεύεται ο «Σουλτάνος», είναι κι αυτό που φοβάται η Ευρώπη, καθώς της έχει στοιχίσει σε πολιτικό επίπεδο, αφού είναι η αιτία ακόμη και γι σημαντικές εκλογικές ήττες.
Μεταναστευτικό και βίζα στους Τούρκους πολίτες, αλλά και ενεργειακά είναι τα κύρια σημεία που τρομάζουν την Ευρώπη και που ο Τούρκος ηγέτης με το προφίλ του απρόβλεπτου και του αδίστακτου κατάφερε όχι μόνο να θέσει, αλλά και να κερδίσει έδαφος έναντι των ευρωπαϊκών απαιτήσεων.