Διαψεύστηκαν παταγωδώς τόσο οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και το θετικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί μέχρι χθες ακόμη και από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι θέμα… ολίγων ημερών.

Η χθεσινή απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την αποφυλάκισή τους, αλλά έκρινε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή τους στις φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα των στοιχείων.

Οι πιέσεις και η διπλωματική τακτική της Αθήνας πέφτουν στο κενό για το θέμα των στρατιωτικών με τον Ερντογάν, όχι μόνο να απαντάει με «μπλόκο» της απελευθέρωσής της, αλλά όπως ανέφεραν τα σενάρια από χθες – και σήμερα φαίνεται ότι επιβεβαιώνει και η εφημερίδα Χουριέτ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της – αλλά έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στη Βάρνα ενώπιον του Γιούνγκερ και το θέμα των «8» Τούρκων αξιωματικών, πραξικοπηματιών κατά τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι όταν ο Γιούνγκερ ανέφερε στον Ερντογάν το θέμα των Ελλήνων – Ευρωπαίων τους αποκάλεσε συγκεκριμένα – στρατιωτικών, ο «Σουλτάνος» του απάντησε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν «δικοί» του που τους θέλει.  

Σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ έρχεται να επιβεβαιώσει το «παζάρι» που θέλει να κάνει ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας τους δύο Έλληνες απέναντι στους «8» Τούρκους αξιωματικούς.  

Ο Ερντογάν αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν ακολουθεί το «διεθνές δίκαιο» όπως του ζήτησε η Ευρώπη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά εξακολουθεί να ενεργεί με βάσει το «δικό του δίκαιο», ακολουθώντας την τακτική της «διπλωματικής ομηρίας».

Ο «Σουλτάνος» έμεινε παντελώς αδιάφορος στα κελεύσματα της Ευρώπης, στέλνοντας όπως εκτιμούν και διπλωματικές πηγές ηχηρό μήνυμα σε Αθήνα και Ευρώπη για παζάρι, αφού εξακολουθεί να διατηρεί την «τακτική της ομηρίας» και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ζητώντας ανταλλάγματα.