«Πόρτα» από τη νέα γενιά της Κεντροαριστεράς στο «άνοιγμα» Τσίπρα
Τι δηλώνουν «Στο Καρφί» νέα στελέχη της παράταξης.
Παρά το βαρύ πρόγραμμά τους και με αρκετά ζητήματα ανοιχτά, οι πρωταγωνιστές του Κινήματος Αλλαγής εγκατέλειψαν για λίγο τη φλεγόμενη πολιτική σκηνή, προκειμένου να περάσουν με τις οικογένειές τους το Πάσχα.
Άμα τη επιστροφή τους, αναμένεται να ζεστάνουν στο φουλ τις μηχανές του νέου φορέα, για την υλοποίηση των επόμενων δύσκολων βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής που αποτελείται από 383 μέλη. Στο νέο όργανο συμμετέχουν κομματικά στελέχη, εκπρόσωποι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, της αυτοδιοίκησης, των ΑΜΕΑ, των μεταναστών, της ομογένειας, σημαντικός αριθμός στελεχών της νέας γενιάς, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η παρθενική συνεδρίαση του οργάνου τοποθετείται χρονικά για την Κυριακή του Θωμά, στην οποία θα τεθεί προς έγκριση των μελών του οργάνου η πρόταση για τον γραμματέα, την 41μελή Εκτελεστική Γραμματεία και τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη θέση του γραμματέα είναι των Μανώλη Όθωνα, Παύλου Χρηστίδη και Μιχάλη Κατρίνη, ενώ κομματικές πηγές δεν αποκλείουν να προταθεί πρόσωπο-έκπληξη της τελευταίας στιγμής από τη Φώφη Γεννηματά.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ
Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος συνεχίζει να προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, επειδή έχει μετατραπεί σε κήρυκα συγκρότησης ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, επανήλθε και εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τις αναφορές του στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Υπενθυμίζεται ότι επ' αφορμή της πρότασης ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος την κόντρα Γεννηματά - Βενιζέλου, «χτύπησε» για μια ακόμη φορά την «πόρτα της κεντροαριστεράς», η οποία όμως έμεινε για μια ακόμη φορά ερμητικά κλειστή. Το πρόχειρα σκηνοθετημένο «φλερτ» του, στην προσπάθειά του να βρει συνομιλητές για να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κόμμα του, έμεινε χωρίς αντίκρισμα αφού η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τον άφησε στα κρύα του λουτρού, γυρίζοντας πίσω την πρόσκλησή του για κατ' ιδίαν συνάντηση.
Η «επιχείρηση προσεταιρισμού-εμβολισμού της κεντροαριστεράς» από τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι κάτι καινούριο και αποτελεί διακαή του πόθο. Συνήθως τα σενάρια περί ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού φουντώνουν κάθε φορά που πυκνώνουν τα σύννεφα στη συγκυβέρνηση και υπάρχουν τριγμοί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός φλερτάρει ανοιχτά με κάθε πιθανό πρόθυμο αντικαταστάτη του κυβερνητικού εταίρου. Το ίδιο άλλωστε είχε πράξει και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ημέρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για να συζητήσουν την πρόταση του για τη Σύσταση Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ωστόσο παρέπεμψε στις κοινοβουλευτικές καλένδες.
ΤΡΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Οι γνωρίζοντες, πάντως, επιμένουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο με τριπλό στόχο.
Πρώτον, να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ και ρήγμα μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Δεύτερον, η αναζήτηση συνεργασιών από την παρούσα Βουλή, έτσι ώστε σε περίπτωση «διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο να μπορεί να εξασφαλιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία. To τελευταίο διάστημα μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν ακόμη και σπάσιμο της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και στροφή του κόμματος σε μία συμμαχία με την κεντροαριστερά. Τρίτον, το μετεκλογικό σκηνικό, με στόχο να προκαταλάβει και να μπλοκάρει μια προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ μετά τις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, ώστε να αναστηθούν κάλπες με τον νόμο της απλής αναλογικής που θα ξαναβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτό,Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής σε «καλούς» και «κακούς». Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς ωστόσο τα βαρίδια του παρελθόντος, τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, όπως τους χαρακτήρισε.
«Τα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ» απαντούν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, που συνιστούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνουν υποδείξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά να ασχοληθούν με το κόμμα τους που φυλλορροεί υπό το βάρος της πίεσης των οικονομικών αδιεξόδων που το ίδιο προκάλεσε. Στο ίδιο επιθετικό μοτίβο κινήθηκε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο βαρίδι για τη χώρα είναι οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που και ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης εκπροσωπεί μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του».
Επισημαίνεται ότι η συζήτηση που άνοιξε από την επιστολογραφία Γεννηματά - Τσίπρα αποτέλεσε αφορμή για νέες διαιρετικές τομές εντός του νέου φορέα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκλεισε κάθε σενάριο συνεργασίας ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει χείρα βοηθείας ή άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση. «Κάθε πολιτικός χώρος που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να έχει συναλλαγές μ' αυτή την τοξική πολιτική συγκυβέρνηση», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.
Τη θέση ότι το Κίνημα Αλλαγής αποκλείει να αποτελέσει συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μία αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζει, υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Σε εντελώς διαφορετικό τέμπο κινήθηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του «Κινήματος Αλλαγής» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο περίπου μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνάντησης Τσίπρα - Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ… ΚΑΛΠΕΣ
Στη Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προοπτική στήριξης της παρούσας κυβέρνησης και επιμένουν απαρέγκλιτα στην αυτόνομη πορεία της παράταξης και την τακτική των ίσων αποστάσεων. Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες σημειώνουν ότι «η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει τον δρόμο», θέτοντας ως προτεραιότητα την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Βασικοί στόχοι τους είναι να δοθεί ένα τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας, που δημιουργεί σύγχυση στη βάση, να ολοκληρωθεί η οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής σε όλη τη χώρα και να επικοινωνήσουν τις θέσεις του νέου κόμματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
«Εμείς συνεχίζουμε τον σχεδιασμό μας, θα θέτουμε την ατζέντα μας και θα περιμένουμε απαντήσεις», ξεκαθαρίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα, στο Κίνημα Αλλαγής σχεδιάζουν σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών ενώ επεξεργάζονται σχέδια παρέμβασης του νέου φορέα με την κατάθεση ενός πακέτου προοδευτικών προτάσεων που θα απαντούν στα αιτήματα της κοινωνίας και θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Τη δική τους απάντηση στο νέο άνοιγμα του Τσίπρα προς την κεντροαριστερά δίνουν με παρέμβασή τους στο «Κ» στελέχη που αποτελούν τη νέα γενιά της παράταξης.
ΜΑΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ (Αν. Γραμματέας Τομέα Πολιτισμού ΠΑΣΟΚ)
«Παραπαίοντες οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»
«Θέμα συνεργασίας μας ή και όσμωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν τίθεται από τη μεριά μας αλλά αντίθετα θα πρέπει οι παραπαίοντες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να στερηθούν κάθε οδό διαφυγής και ξεπλύματος για όλα όσα έχουν επιφέρει στον ελληνικό λαό, στον πολιτικό πολιτισμό της χώρας, και στο φρόνημα ενότητας των Ελλήνων. Δεν ξεχνάμε πως η ανίερη συμμαχία ασχημονούσε εις βάρος των εθνικά υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων και τώρα στήνει σκευωρίες εναντίον τους. Αλλά και το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση πως μπαίνουν στο ίδιο ζύγι η πολιτική ανηθικότητα, ο διχαστικός λόγος, η επίθεση στους θεσμούς με τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων».
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ (Αν. εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ)
«Ψάχνουν σανίδα σωτηρίας»
«Ο Τσίπρας είχε μία ιστορική ευκαιρία: Να αποδείξει ότι διαφέρει από το “παλαιό”, όπως κατήγγειλε, πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς, απογοήτευσε και πρόδωσε τις ελπίδες όλων, ιδίως των νέων. Καπηλεύθηκε τις αγωνίες, τα προβλήματα και την αποστροφή τους στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να κάνει καριέρα αλλά τελικά ο ίδιος τους έδωσε τη χαριστική βολή. Τώρα, απομονωμένος και έχοντας αποτύχει η συγκυβέρνηση με τον Καμμένο, προσπαθεί να βρει σανίδας σωτηρίας στο Κίνημα Αλλαγής. Όμως ματαιοπονεί. Το Κίνημα Αλλαγής δεν συνεργάζεται με τους ψεύτες, τους λαϊκιστές, με αυτούς που δηλητηρίασαν και δίχασαν το λαό για να γίνουν σήμερα οι μεγαλύτεροι εραστές της καρέκλας. Εμείς έχουμε άλλες αξίες και ηθική».
ΑΡΗΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗΣ (Δικηγόρος)
«Με τον Καμμένο μέχρι το τέλος…»
«Αυτό που ζητάει ο κ. Τσίπρας δεν είναι ούτε συνεργασία ούτε καν ελάχιστη συναίνεση. Ο κ. Τσίπρας ψάχνει άλλοθι, με σκοπό να ψαρέψει πάλι στα νερά της κεντροαριστεράς. Μετά από 3 χρόνια σφιχτό ταγκό με τον κ. Καμμένο και τις ιδέες του, θυμήθηκε δήθεν τις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν ξεχνάμε ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που συνειδητά διχάζει την κοινωνία, γιατί αυτό αποτελεί όρο πολιτικής επιβίωσης για τον ίδιο. Δεν ξεχνάμε τη συνειδητή εκ μέρους του απόπειρα ελέγχου και επηρεασμού της Δικαιοσύνης, την προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ, τη μόνιμη περιφρόνησή του έναντι όλων των θεσμών και πολλά άλλα. Γι’ αυτό και θα πορευτεί με τον κ. Καμμένο μέχρι το τέλος».
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ (Μέλος Κ.Ε Κινήματος Αλλαγής)
«Δίνουν μάχη για την καρέκλα»
«Το πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής έλαβε τις σχετικές αποφάσεις. Αποφάσεις για τομές και γενναίες αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι λογικό άρα στη βάση αυτή το Κίνημα Αλλαγής να συμμετέχει στοn σχετικό διάλογο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταυτίζει την όποια επί μέρους συναίνεση της αντιπολίτευσης, με σενάρια εκλογικών συνεργασιών, πολιτικών συμμαχιών ή επιμήκυνσης του εκλογικού της βίου. Η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα γίνει για τη μάχη της καρέκλας, αυτή είναι μια μάχη που την πληρώσαμε ακριβά και που οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν δεθεί πισθάγκωνα πάνω σε αυτήν».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗ (Μέλος Κ.Ε. Κινήματος Αλλαγής)
«Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος. Με τον μόνο σύμμαχο του, τους ΑΝΕΛ, τα αδιέξοδα είναι προφανή. Ο Τσίπρας αναζητά διεξόδους. Καλοπιάνει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, στο οποίο θεωρεί ότι έχει κάποιες άκρες και στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ διότι θέλει να κρατά τα περί παλιού φθαρμένου. Ο στόχος του είναι τριπλός. Η αξιοποίηση και όξυνση δευτερευουσών αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. Αποτροπή διαρροών προς ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δυσαρεστημένων και απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων. Διαμόρφωση σεναρίων κυβερνησιμότητας, έχοντας δυνατότητες εναλλακτικών συμμαχιών. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζει ότι η πολιτική του επιβίωση προϋποθέτει την εξαφάνιση της Κεντροαριστεράς ή να υπάρχει ως δεκανίκι προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία».
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 06/04/2018