Μήνυμα Μητσοτάκη για «συνετή αποφασιστικότητα» απέναντι σε προκλήσεις
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου - Συστήνει αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και ενότητα μπροστά στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα
Μήνυμα για «συνετή αποφασιστικότητα» έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. «Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του» δήλωσε. «Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο τον λαό μας».
Συστήνει αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και ενότητα μπροστά στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Σε ερώτηση που δέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους ξένους ανταποκριτές την Πέμπτη, για το αν φοβάται θερμό επεισόδιο, απάντησε ότι δεν θέλει να μπει σε υποθετικά σενάρια. Ούτε θέλει να γίνει μάντης κακών.
Θεωρεί ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, όπως και οι εφημερίδες οι οποίες καθημερινά παρουσιάζουν τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου, τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αφιερώνουν συχνά ένα 15λεπτο στην ένταση η οποία υπάρχει, δεν εξυπηρετούν κατ' ανάγκη αυτήν τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς. «Προφανώς όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται» δήλωσε. «Για αυτό και πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση». Πρότεινε να ξεκινήσει από την ίδια την Τουρκία η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάνης και σε μία κίνηση καλής θέλησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής ότι για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα» τόνισε.
«Οι χαμηλότεροι τόνοι, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή -πόσο μάλλον όταν η ευρύτερη γειτονιά μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας καινούριας ανάφλεξης- είναι επιβεβλημένοι και πιστεύω ότι αυτό τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Σκοπιανό
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό, ανταποκριτής ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα δεσμευόταν από μια συμφωνία ακόμη και αν δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενό της. «Έχω πει πολλές φορές και στα ζητήματα που αφορούν τα μνημόνια ότι προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα» απάντησε.
Η ΝΔ -όπως εξήγησε- θα εκφράσει την εντονότατη διαφωνία της στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει και δεν θα αφορά μία ενιαία συνολική και οριστική λύση. Θεωρεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η αντιμετώπιση ζητημάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Κληθείς να σχολιάσει «τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση» επισήμανε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για θέση της κυβέρνησης διότι ο έτερος κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί αυτήν τη στιγμή οριζόντια και κάθετα με οποιαδήποτε λύση. «Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται σήμερα ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.
«Τυπικά είναι επικεφαλής της κυβέρνησης διότι ο κυβερνητικός εταίρος στον οποίο στηρίζεται για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή έχει μία τελείως διαφορετική θέση για το ζήτημα αυτό».
Διγλωσσία
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» γεγονός που δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα. «Το είδαμε στα Σκόπια, το βλέπουμε διαρκώς στα ελληνοτουρκικά» δήλωσε. «Και ο κ. Τσίπρας, ως αδύναμος πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία.
Το κόστος, όμως, για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Άλλα λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άλλα λέει το Μαξίμου. Γίνεται εξωτερική πολιτική με non-paper, αστεία πράγματα.
Και η εικόνα την οποία εκπέμπει η χώρα δεν είναι μία εικόνα σοβαρότητας».