Πώς διαβάζει το Μαξίμου τη δημοσκόπηση και πού ποντάρει
Η χαμηλή συσπείρωση και η «κάλπη πριν από τις τελικές κάλπες».
Η χαμηλή συσπείρωση που εχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις είναι το βασικό χαρτί της κυβέρνησης, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτό το στοιχείο θα κρίνει κατά πολύ την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μελετώντας τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων , οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται κοντά στο 28%, εκ του οποίου περισσότερο από το 1/3 (35%) είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2015. Αυτό σημαίνει πως περίπου 9,5 μονάδες μένουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλή συσπείρωση, αφού δεν φτάνει ούτε το 50%.
Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν τη θεωρία «κάλπες πριν από τις τελικές κάλπες», καθώς θεωρούν οτι μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει κερδισμένος. Λένε δηλαδή ότι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος τον χειμώνα ή την άνοιξη του 2019 για τη συνταγματική αναθεώρηση θα ήταν ενα πρώτο τεστ πριν την τελική μάχη.
Μελετώντας, ωστόσο, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των πιο πρόσφατων μετρήσεων, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι τα πρωτεία της ΝΔ παγιώνονται, χωρίς ωστόσο να διευρύνονται.
Ακόμα, υποστηρίζουν οτι η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ παραδέχονται ότι ασφαλώς ρόλο σε αυτό θα παίξει, πέρα από την επιλογή του εκλογικού σώματος, η συγκυρία μέσα στην οποία θα γίνουν οι εκλογές και ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3%.
Με τα σημερινά δεδομένα, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας «φλερτάρουν» με τη μη είσοδό τους στην επόμενη Βουλή. Τα δύο πρώτα κόμματα διαγκωνίζονται για το Σκοπιανό, ευελπιστώντας να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να κερδίσουν «πόντους» στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για τα δυο τελευταία κόμματα η συνεργασία στις εκλογές φαίνεται να είναι μονόδρομος.
Σύμφωνα πάντα με τους εκλογολόγους του Μεγάρου Μαξίμου, το απαιτούµενο ποσοστό αυτοδυναμίας θα υποχωρεί κατά 0,4% - από το 40,4% που θεωρείται ως αρχικό όριο. Ακόμα εκτιμούν πως είναι αδύνατο η ΝΔ να πιάσει τα ποσοστά του 2007, αφού για μια δεκαετία δεν μπορεί να τα προσεγγίσει έχοντας «οροφή το 30%».
Συμπλήρωναν πως η αυτοδυναμία θα ήταν εφικτή μόνο αν «η γαλάζια παράταξη εξαέρωνε τον χώρο του δεξιόστροφου κέντρου».