Ανατροπές στην αγορά real estate της Αθήνας επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, η οποία µε ένα προκλητικό νοµοσχέδιο αποφάσισε ξαφνικά να πάρει πάνω της τα µεγάλα deals στην αγορά ακινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το νοµοσχέδιο για τη «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών» ξεκίνησε να συζητείται προχθές στη Βουλή, µε πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Μόλις ψηφιστεί από την Ολοµέλεια, οι υπουργοί Αλέκος Φλαµπουράρης και Χρήστος Σπίρτζης θα έχουν και επισήµως στα χέρια τους ένα εργαλείο µε το οποίο θα µπορούν να κάνουν κουµάντο στην αγορά ακινήτων στο εµπορικό κέντρο της Αθήνας, που γνωρίζει τελευταία σηµαντική ανάπτυξη, µε τη βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη να τονίζει προ ηµερών ότι «προφανώς θα επωφεληθούν συγκεκριµένα µικρά και µεγάλα συµφέροντα» από τον νέο φορέα.  

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ

Γιατί, λοιπόν, είναι προκλητικό αυτό το νοµοσχέδιο (που συνοδεύεται από µια πρόχειρη -όπως τη χαρακτηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες τις σχετικές διαδικασίεςαιτιολογική έκθεση µίας σελίδας) και τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει; Πρώτον, δηµιουργεί την ανώνυµη εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας», η οποία ναι µεν λειτουργεί «σύµφωνα µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονοµίας», αλλά καπελώνεται από δύο υπουργούς, που ορίζονται να ασκούν εποπτεία σε αυτή: τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαµπουράρη και τον υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

∆εύτερον, σκοπός της εταιρείας ορίζεται «ο συντονισµός του σχεδιασµού, ο προγραµµατισµός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του ∆ήµου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, µε έµφαση στις περιοχές του Εµπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας». Με βάση τον «Καλλικράτη», βέβαια, η ανάπλαση περιοχών ανήκει στην αρµοδιότητα του ∆ήµου Αθηναίων και κατά περίπτωση στην Περιφέρεια Αττικής.

Οποτε κρίνει (άγνωστο µε ποιο ακριβώς κριτήριο) η κυβέρνηση ότι θέλει να πάρει πάνω της µια συγκεκριµένη ανάπλαση στο κέντρο, θα την αναλαµβάνει η καινούργια εταιρεία, παρακάµπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση. Τρίτον, χωρίς να είναι σαφές ποιο ακριβώς κενό έρχεται να καλύψει η ίδρυση της εταιρείας αυτής, δίνει µια ωραιότατη ευκαιρία για νέους διορισµούς. Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. θα έχει οκταµελές διοικητικό συµβούλιο, µε τριετή θητεία, «η οποία µπορεί να ανανεωθεί µία φορά για ισόχρονο διάστηµα».

Η αµοιβή τού διευθύνοντος συµβούλου δεν έχει καθοριστεί επισήµως ακόµα. ∆ηµιουργείται, ωστόσο, παράλληλα ένα «γνωµοδοτικό τεχνικό συµβούλιο», µε άλλα οκτώ άτοµα, που επίσης θα έχουν τριετή θητεία. ∆εν περιορίζεται βέβαια το προσωπικό σε δύο οκταµελή διοικητικά συµβούλια, καθώς ο νόµος αφήνει περιθώριο ακόµα και για προσλήψεις µόνιµου προσωπικού (συµβάσεις αορίστου χρόνου), χωρίς περιορισµό στον αριθµό τους! Τέταρτον, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. αποκτά την τουλάχιστον «περίεργη» δυνατότητα να αξιοποιεί εγκαταλελειµµένα ή ανενεργά κτίρια, «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», σύµφωνα µε το άρθρο 2 του νόµου.

Γιατί άραγε αποκτούν οι εντολοδόχοι των κ. Φλαµπουράρη και Σπίρτζη το προνοµιακό εργαλείο της παράκαµψης του υπόλοιπου νοµοθετικού πλαισίου για την αξιοποίηση ακινήτων; «Κάνουν κριτική γιατί δηµιουργείται ένας φορέας, όπου θα µετέχει ο δήµος για να µπορούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες και θα έχει συντονιστικό ρόλο σε φορείς που δεν µπορούν να συνεργαστούν», είπε ο κ. Σπίρτζης στη Βουλή, παραλείποντας βέβαια να σηµειώσει ότι η συµµετοχή του δήµου συνίσταται στο ότι ορίζει ένα άτοµο στο οκταµελές διοικητικό συµβούλιο.

Την ανάγκη να περιοριστεί η «ερήµωση» της Αθήνας προέβαλε ο κ. Φλαµπουράρης, σε µία περίοδο που ανοικοδοµούνται διαρκώς νέα ξενοδοχεία στο εµπορικό κέντρο της Αθήνας, οι τουρίστες γεµίζουν µέσω της πλατφόρµας Airbnb τα διαµερίσµατα και ολοένα και περισσότεροι επιστρέφουν ως µόνιµοι κάτοικοι. «Εµείς είµαστε στη λογική να υλοποιηθούν µελέτες και συγκεκριµένες δράσεις για να µην ερηµώσει περαιτέρω ο ∆ήµος Αθηναίων», είπε προς υπεράσπισή του ο υπουργός Επικρατείας.

Ωστόσο, για «αυταρχική θεσµική παρέµβαση στην ιστορική πρωτεύουσα, που υποβαθµίζει τη λειτουργία της» έκανε λόγο από τη Ν.∆. ο Θανάσης Μπούρας, ενώ «θεσµικό εξάµβλωµα» χαρακτήρισε τη νέα εταιρεία από το Κίνηµα Αλλαγής ο Γιάννης Μανιάτης. Για «αγνώστου προθέσεως» βελτιώσεις χειρουργικής πλαστικής επέµβασης µίλησε εκ µέρους του ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη, ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ενωση Κεντρώων, είπε πως αυτό το σχέδιο νόµου είναι «προχειροδουλειά».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 21 Απριλίου 2018