Κριμιζής εναντίον όλων: Νιώθω εξαπατημένος
Τι αναφέρει ο διακεκριμένος επιστήμονας για τον Νίκο Παππά
Σοβαρές καταγγελίες κάνει ο διακεκριμένος καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής σχολιάζοντας την παραίτησή του από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο οποίος δηλώνει ότι νιώθει εξαπατημένος.
Όπως αναφέρει, πριν αναλάβει τη θέση αρκετοί των προειδοποίησαν ότι μπαίνει σε μια κατάσταση "με αναξιόπιστους ανθρώπους" και συνεχίζει λέγοντας"Όταν διαπίστωσα ότι ο Οργανισμός που ιδρύθηκε ήταν ένα κατασκεύασμα χωρίς περιεχόμενο, σκέφτηκα ότι είχα μόνο μια διέξοδο. Δε θα γινόμουν φερέφωνο ανθρώπων που δεν ξέρουν τίποτα για το Διάστημα".
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΔΟ κάνει ειδική αναφορά στον γενικό γραμματέα του οργανισμού κ. Μαγκλάρα, στον οποίον καταλογίζει μερίδιο της αποτυχίας του εγχειρήματος: "Στήθηκε ένας οργανισμός που δεν έχει αρμοδιότητες και εξαρτάται από τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα και για αυτό τον ονόμασα "Τσάρο του Διαστήματος". Νομίζω ότι ο κ. Μαγκλάρας είναι ο υπεύθυνος για την κακοδαιμονία της υπόθεσης, πιστεύω ότι την υπέσκαψε από την αρχή. Υποθέτω ότι έπεισε τον υπουργό κ. Παππά ότι αυτό θα λειτουργήσει, δεν ξέρω αν του είπε ότι αυτό το σχήμα είναι ολωσδιόλου διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη διαστημική υπηρεσία στην Ευρώπη".
Όπως αναφέρει ο κ. Κριμιζής, το πρόγραμμα του οργανισμού το αποτελούσαν μόνο γενικότητες: "Ο σωστός τρόπος για να κάνεις ένα διαστημικό πρόγραμμα είναι να πεις ποιος είναι ο σκοπός, οι προδιαγραφές, ο τρόπος υλοποίησης. Αυτού του είδους οι λεπτομέρειες δεν υπήρχαν, παρά μόνο γενικότητες".
Όπως αναφέρει, όταν επεσήμανε στον κ. Παππά ότι κινδυνεύουν οι αρμοδιότητες του ΕΛΔΟ από την επιτροπή που προβλέπεται να δημιουργηθεί στη γενική γραμματεία, εκείνος τον καθησύχασε. "Μην ανησυχείτε κ. Κριμιζή, μου είπε, αυτό το συμβούλιο είναι μόνο για να συλλέγει εισηγήσεις από τα άλλα υπουργεία για να τα εξετάζει ο ΕΛΔΟ. Μερικές μέρες αργότερα βγήκε η απόφαση για τις αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας", σημειώνει. "Νιώθω εξαπατημένος", τονίζει, "το συμπέρασμα που βγάλει κανείς είναι ότι τίποτα δεν γίνεται αξιοκρατικά. Η αξιοκρατία είναι βασική για την ύπαρξη και την πρόοδο της χώρας και τώρα είδα ότι η φημισμένη "ελληνική πραγματικότητα" υπεισέρχεται σε κάθε επίπεδο. Έχουμε ένα πελατειακό κράτος, το και οι "πελάτες" και οι "εργοδότες"".