Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ντρέπεται για την απαράδεκτη κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά εξέφρασε η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως «η Ευρώπη και όχι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται» σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις και της παραλείψεις που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Είναι ατιμωτική η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα», απάντησε με έμφαση η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί στη Βουλή για την παρακολούθηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το θέμα.

«Η κατάσταση στη Μόρια πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε. Δεν μπορεί να μην σας γίνεται κριτική», συνέχισε η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στα στελέχη, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Συνιστά ντροπή ο τρόπος μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Χρειαζόταν γρήγορη απονομή ασύλου – δεν τα καταφέρατε. Έπρεπε να δημιουργούσατε απαραίτητες υποδομές – είναι ντροπή αυτό που βλέπουμε σήμερα».

Σε απάντησή της, η κ. Χριστοδουλοπούλου, αφού επέκρινε την αντιπολίτευση, επέρριψε ευθύνες στους Θεσμούς επειδή δεν επιτρέπουν, μέσω των μνημονίων, προσλήψεις, και έτσι - όπως υποστήριξε - δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων αιτημάτων ασύλου.

«Το μνημόνιο απαγορεύει να γίνονται προσλήψεις. Με ποιούς υπαλλήλους να αποδοθεί άσυλο όταν υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες και με τις ροές να συνεχίζονται. Να μην αξιοποιούμε τέτοια θέματα για πολιτικές αντιδικίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.