«Σφαλιάρα» και από τον δήμο Αθηναίων στο ΥΠΕΣ για το «Κλεισθένης Ι»
Το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον του νομοσχεδίου.
Απορρίπτει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το νομοσχέδιο « Κλεισθένης 1» του υπουργείου Εσωτερικών. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας, το οποίο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της ΚΕΔΕ συζήτησε εκτενώς το νομοσχέδιο, τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της απόσυρσης του και την κατάρτιση νέου μετά από διάλογο με την Αυτοδιοίκηση.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση στο νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι «αποσκοπεί στην ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης». Επίσης ότι «ανομολόγητος στόχος του είναι , «αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε να το αποδυναμώσουμε». Είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Και με τους θεσμούς δεν μπορούμε να παίζουμε», είπε. Ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στη θέσπιση της απλής αναλογικής έκανε λόγο για «ένα σύστημα πλήρους παράλυσης των Δήμων».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, αναρωτήθηκε τι θα συμβαίνει στους δήμους αν δεν είναι εφικτό μετεκλογικά να υπάρξει συμφωνία και συγκρότηση πλειοψηφίας μεταξύ των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. «Στις εθνικές εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε νέα προσφυγή στις κάλπες, κάτι που δεν προβλέπει το νομοσχέδιο για την περίπτωση των Δήμων», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η Αυτοδιοίκηση αλλά και η χώρα γενικότερα. «Βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση τις παραπέμπουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις της .Επίσης τόνισε ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση επαρκή για ένα ουσιαστικό διάλογο. Απαντώντας σ' όσους αντιδρούν με τη θέσπιση της απλής αναλογικής υπενθύμισε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης. Επίσης ότι ίσχυε στις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι το΄67. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αξελός σε μια σειρά προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως ο εμπλουτισμός και με άλλα κριτήρια του υπολογισμού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων, η προσμέτρηση της λευκής ψήφου, η αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40%, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων κ.α.
Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης», ο οποίος εξέφρασε τη συμφωνία του μόνο ως προς τη θέσπιση της απλής αναλογικής, κατήγγειλε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δημάρχων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο αφού συμφωνούν και εφαρμόζουν αντιλαικές και μνημονιακές πολιτικές . «Ο καυγάς γίνεται απλά για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό , το νομοσχέδιο επιφέρει νέα οικονομικά βάρη στους δημότες, νομιμοποιεί όλα τα Μνημονιακά μέτρα, δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν «μπίζνες» στους δήμους κ.α.
Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα πόλη της ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Ο κ. Κακλαμάνης , υπογράμμισε τις συνέπειες που θα έχει η απλή αναλογική στη λειτουργία των δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων ενώ επισήμανε ότι δεν συνοδεύεται από έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο επικεφαλής της παράταξης « Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» , Πέτρος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι « δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τομή. Εκτός από τη διάταξη της απλής αναλογικής, το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση μ΄όσα πρεσβεύει η Αριστερά ». Ακόμη στηλίτευσε ότι αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου όσοι δεν είναι πολίτες της ΕΕ.
Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», Ηλίας Κασιδιάρης, ανάφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποσκοπεί « να κρατήσει ζωντανό στην Αυτοδιοίκηση τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταρρέει».
Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του «Κλεισθένης 1» τάχθηκε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).