Αποκάλυψη: Αυτή είναι η σύμβαση της μίζας
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν το έγγραφο που υπεγράφη µεταξύ του Λιβανού και της πρώτης οµάδας για το ύψος της µίζας
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τις σοβαρότατες καταγγελίες του κτηµατοµεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, βασικού µάρτυρα στην υπόθεση του «Καρούζος-gate», για τις πιέσεις και τους εκβιασµούς που υποστηρίζει ότι δέχθηκε προκειµένου να καταβάλει µίζα σε πρόσωπα που λειτουργούσαν ως «ενδιάµεσοι» πολιτικών, προκειµένου να λάβει τη νόµιµη αµοιβή για τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο.
Τα «Π» δηµοσιοποιούν σήµερα τη «σύµβαση συνεργασίας» την οποία είχε υπογράψει η πρώτη οµάδα των «µεσαζόντων», προκειµένου να µοιραστεί το ποσό της µίζας, το οποίο αρχικά ανερχόταν στο 25% της αµοιβής που θα ελάµβανε ο κτηµατοµεσίτης και, τελικά, η απαίτηση έφτασε στο 50%. Κεντρικό πρόσωπο αυτής της οµάδας φέρεται τοπογράφος µηχανικός, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις µε συνέταιρο ανώτατου κυβερνητικού στελέχους.
Η «σύµβαση συνεργασίας» καταρτίστηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015, την ίδια ηµέρα που συνοµολογήθηκε και το συµφωνητικό το οποίο αποκάλυψαν τα «Π» στο προηγούµενο φύλλο τους, ανάµεσα στον Ιωσήφ Λιβανό και τον δικηγόρο, γιο αρεοπαγίτη (το οποίο έφερε ηµεροµηνία 2011, για να µπορεί να δικαιολογηθεί η δήθεν εργολαβική δικηγορική αµοιβή).
Το συγκεκριµένο έγγραφο καταρτίστηκε ανάµεσα στον «µεσάζοντα» και τα πρόσωπα που τον σύστησαν στον κτηµατοµεσίτη. Ο κτηµατοµεσίτης Ι. Λιβανός, µιλώντας στα «Π», εξηγεί ότι «ο “κύριος µεσάζων” έχει φιλικές σχέσεις µε συνέταιρο ανωτάτου στελέχους της κυβέρνησης σε µία εταιρεία», προσθέτοντας πως το αρχικό σχέδιο που του προτάθηκε ήταν «το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος να µιλήσει µε τον αναπληρωτή υπουργό προκειµένου να πάω να καταθέσω νέο αίτηµα για την καταβολή της αµοιβής µου και αυτό έκανα. Την ηµέρα της συνάντησής µου µε τον αναπληρωτή υπουργό και συγκεκριµένα 20 λεπτά πριν, µου ζητήθηκε να πάω στο ξενοδοχείο Plaza και µου είπαν το 25% να γίνει 50%.
Εκεί αντέδρασα και τότε µου είπαν ότι ο λόγος που τα ζητάει αυτά ο αναπληρωτής υπουργός, δηλαδή το 25% παραπάνω για τη δική του αµοιβή, είναι πως θα ενεργοποιήσει όλους τους µηχανισµούς ελέγχου, ώστε να βγει άµεσα φύλλο ελέγχου και να µην υποπέσουν οι υποθέσεις σε παραγραφές. ∆εν γνωρίζω πόσα από το 25% θα έπαιρνε ο υπουργός και πόσα οι υπόλοιποι, οι οποίοι θα έπρεπε -κανονικάνα δουλεύουν για το ελληνικό κράτος. Οταν αρνήθηκα, δυστυχώς δεν πραγµατοποιήθηκε κανένας έλεγχος, και έτσι κάποιες υποθέσεις παραγράφηκαν και το ελληνικό κράτος δεν έλαβε τα χρήµατα που θα έπρεπε».
Ο «ΚΥΡΙΟΣ»
Σύµφωνα µε τη «σύµβαση συνεργασίας» που παρουσιάζουν τα «Π», ο «κύριος» (τοπογράφος µηχανικός, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην αγοραπωλησία ακινήτων) και οι «σύµβουλοι» (δραστηριοποιούνται στον χώρο των αναπτυξιακών έργων, συµπεριλαµβανοµένης της παροχής χρηµατοοικονοµικών συµβουλών για επενδύσεις) συµφωνούν µεταξύ άλλων: ο πρώτος να είναι ο θεµατοφύλακας του εργολαβικού συµφωνητικού που υπέγραψε την ίδια ηµέρα ο Ι. Λιβανός και να παρέχει τη βοήθειά του για την υλοποίησή του.
Οι «σύµβουλοι», από την πλευρά τους, αποδέχονταν να παρέχουν συµβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και την προώθηση των απαραίτητων διαπραγµατεύσεων που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του εργολαβικού συµφωνητικού και η αµοιβή τους συµφωνήθηκε σε 3,66% για έκαστον εξ αυτών.
Βάσει του εγγράφου, «ο «κύριος» δεν θα παρακάµψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ούτε θα υπάρξει απόπειρα παράκαµψης των «συµβούλων», ενώ σε περίπτωση απευθείας ή έµµεσης παράκαµψής τους, οι «σύµβουλοι» θα δικαιούνται χρηµατικής αποζηµίωσης, η οποία θα ισούται µε 3,66% έκαστος. Επίσης, η «σύµβαση», η οποία, όπως αναφέρεται, διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, περιλαµβάνει τον όρο πως κάθε εµπιστευτική πληροφορία που περιλαµβάνεται στη συµφωνία, καθώς και όλα τα έγγραφα και στοιχεία που ανταλλάσσονται δεν θα γνωστοποιηθούν σε οιονδήποτε τρίτο.
Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό
ΝΕΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ απευθύνει ο Ι. Λιβανός προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονοµικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Σε αυτήν, ο κτηµατοµεσίτης κάνει λόγο για «ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές-επιθέσεις» σε βάρος του από κυβερνητικά στελέχη, εξηγεί πως «ουδέποτε µαρτυρία του κρίθηκε αναξιόπιστη από καµία αρχή» και επισηµαίνει πως «ουδείς του απέρριψε το αίτηµα περί δίκαιης κατά νόµο αµοιβής του». Ο κ. Λιβανός αναφέρεται και στις πιέσεις και τους εκβιασµούς που δέχθηκε, κάνοντας λόγο για σύµβουλο υπουργού, αναπληρωτή υπουργό, υπουργό, διευθυντή γραφείου υφυπουργού και βουλευτή, χωρίς να τους κατονοµάζει.
«Ολοι µου έθεταν τις γνωστές πλέον τοις πάσι προϋποθέσεις», αναφέρει, εξηγώντας: «Εάν δεν υπέκυψα στους πρόσφατους εκβιασµούς ήταν επειδή θα ήµουν συνεργός σε τρία κακουργήµατα: πρώτον, δωροδοκία δηµοσίου υπαλλήλου, στην προκειµένη περίπτωση συµβούλου υπουργού, αναπληρωτή υπουργού (και όχι αναπληρώτριας, σύµφωνα µε τις ατυχείς δηµοσιεύσεις φιλοκυβερνητικής εφηµερίδας), υπουργού, διευθυντή γραφείου υφυπουργού και βουλευτή, όπως µου δήλωσαν οι “µεσάζοντες” (υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα διερευνηθούν από τις Αρχές, γι’ αυτό δεν αναφέροµαι ονοµαστικά), δεύτερον, συνέργεια σε µέγιστη φοροδιαφυγή (εφόσον ήθελαν τα χρήµατα αφορολόγητα) και, τρίτον, συνέργεια σε ξέπλυµα µαύρου χρήµατος (εφόσον ήθελαν τα χρήµατα µαύρα)».
Παράλληλα, υπενθυµίζει στον κ. Τσίπρα, τον κ. Τσακαλώτο και την κυρία Παπανάτσιου πως λόγω των «αξιόπιστων καταγγελιών τουαποκαλύψεων» το ελληνικό ∆ηµόσιο δέσµευσε 209 ακίνητα αξίας 1.080.000.000 ευρώ του Οµίλου Καρούζου, τα οποία είτε πλειστηριάστηκαν είτε πρόκειται να µπουν σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιµα και φόροι 622.500.000 ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 64.000.000 ευρώ. Ο κ. Λιβανός ταυτόχρονα εκχώρησε στο ελληνικό ∆ηµόσιο πoσό 1.620.000 ευρώ και οικόπεδο αξίας 1.440.000 ευρώ, το οποίο του παραχώρησε ο Οµιλος Καρούζου. «Τα συνολικά πρόστιµα και φόροι ήταν 622.500.000 ευρώ.
Για τις καταλογιστικές πράξεις, συνολικού ποσού 162.500.000 ευρώ, παρέδωσα στον κ. Αλεξιάδη αποδεικτικά στις 5-92016 (Πρωτοκ. Αν. Οικ. 01209). Εισπράχθηκαν εξ όσων γνωρίζω 64.000.000 ευρώ περίπου έως τον Σεπτέµβρη 2016», αναφέρει ο κ. Λιβανός στην ανοικτή επιστολή του. Παράλληλα, όπως σηµειώνει ο κτηµατοµεσίτης, η εταιρεία του απώλεσε 480.000 ευρώ νόµιµες αµοιβές από πώληση βίλας 25.000.000 ευρώ.
Σε δικαστικό κλοιό οι τρεις συνεργάτες
ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ του κτηµατοµεσίτη Ιωσήφ Λιβανού βρίσκονται στο «µικροσκόπιο» της ελληνικής ∆ικαιοσύνης. Τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται ο κ. Λιβανός, βασικός µάρτυρας κατηγορίας στο «Καρούζος-gate», ότι του ζήτησαν προµήθεια προκειµένου να λάβει τη νόµιµη αµοιβή για τη συνεισφορά του στην αποκάλυψη του σκανδάλου είτε έχουν τεθεί είτε αναµένεται να τεθούν υπό δικαστικό έλεγχο. Hδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας µε εντολή του προϊσταµένου της, Ηλία Ζαγοραίου, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση µε επίκεντρο τις καταγγελίες που αφορούν τον Αλέξη Πουλιάση, σύµβουλο του υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, και τα δύο πρόσωπα, τα οποία φέρονται να λειτουργούσαν ως µεσάζοντές του, τον Αντώνη Κωσταρή και τον Βασίλη Χρυσόπουλο.
Παράλληλα, µία δεύτερη δικογραφία, που αφορά τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για συγκάλυψη του σκανδάλου «Καρούζος-gate», καθώς και µη ενεργοποίησης της νοµοθετικής διάταξης για την αµοιβή που θα έπρεπε να λάβει ο κ. Λιβανός, έχει «φύγει» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειµένου να διαβιβαστεί στη Βουλή. Την ίδια στιγµή, τον Ιούνιο και τον Σεπτέµβριο του 2017, η Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς αλλά και η Οικονοµική Εισαγγελία απέστειλαν δύο δικογραφίες στη Βουλή, καθώς «σκόνταψαν» σε ευθύνες πολιτικών προσώπων (Ε. Μεϊµαράκη, Γ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη) για το «Καρούζος-gate».
ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ
Αναλυτικά, η προκαταρκτική εξέταση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, άρχισε µετά τα εξώδικα που απέστειλε ο Ιωσήφ Λιβανός στις 13 Νοεµβρίου 2017 στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μία ηµέρα µετά, στις 14 Νοεµβρίου 2017, και το υπουργείο Οικονοµικών διαβίβασε τις καταγγελίες στη ∆ικαιοσύνη σε βάρος του κ. Πουλιάση. Στα εξώδικα, ο κ. Λιβανός έκανε λόγο για αµοιβή που ζητήθηκε από τον σύµβουλο του κ. Τσακαλώτου για την εφαρµογή του νόµου περί αµοιβής που εδικαιούτο. Συνολικά, βάσει των καταγγελιών του κ. Λιβανού, η οµάδα τού συµβούλου και των µεσαζόντων, το 2017, του ζητούσε το 25% της αµοιβής που θα λάµβανε.
Το προσεχές διάστηµα, ο κ. Λιβανός προτίθεται να καταθέσει, όπως πληροφορούµαστε, και νέα µηνυτήρια αναφορά κατά της πρώτης οµάδας, η οποία έδρασε το 2016 και η οποία φέρεται να λειτουργούσε για λογαριασµό αναπληρωτή υπουργού και κυβερνητικού στελέχους. Η Βουλή, παράλληλα, το προσεχές διάστηµα θα κληθεί να διερευνήσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την καταγγελλόµενη «συγκάλυψη» του σκανδάλου και για τη µη ενεργοποίηση του νόµου από τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονοµικών την περίοδο από το 2012 και µετά.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες δύο δικογραφίες, η πρώτη διενεργήθηκε έπειτα από δηµοσιεύµατα του Τύπου που αναφέρονταν στις υπόνοιες που άφησε ο άλλοτε µεγαλοκατασκευαστής Ιωάννης Καρούζος -στο πλαίσιο της πρωτοβάθµιας δίκης σε βάρος τής πρώην συζύγου του, Ρεβέκκας Σκαφτούρα περί διακίνησης µαύρου πολιτικού χρήµατος.
Η δεύτερη δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Οικονοµική Εισαγγελία τον Σεπτέµβριο του 2017, όταν εντοπίστηκαν τρεις φάκελοι µε σηµαντικά στοιχεία από δεκάδες off shore εταιρείες και που είχαν «ξεχαστεί» σε ένα ντουλάπι της Εισαγγελίας για τρία χρόνια. Οι φάκελοι εντοπίστηκαν από τον αναπληρωτή οικονοµικό εισαγγελέα Γαληνό Μπρη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 12 Μαΐου 2018