Αποφασισμένη να τελειώνει με τους αβανταδόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Γεννηματά
Το σχέδιο Τσίπρα και το τελεσίγραφο της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προς όσους φλερτάρουν με το κυβερνών κόμμα
Με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας η Φώφη Γεννηματά απέστειλε σαφές και αυστηρό μήνυμα προς πολλαπλές κατευθύνσεις, με αφορμή τις τελευταίες διαφοροποιήσεις και διαφωνίες εντός του Κινήματος Αλλαγής.
Με παρέμβασή της την Πέμπτη η επικεφαλής του νέου φορέα έβγαλε κίτρινη κάρτα που ισοδυναμεί με τελεσίγραφο και τελευταία προειδοποίηση σε όσα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής παρεκκλίνουν από την κεντρική γραμμή της αυτόνομης πορείας και θολώνουν το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα, προειδοποιώντας με συνέπειες στην αντίθετη περίπτωση. «Ως εδώ! Δεν θα επιτρέψω καμιά ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για την επίτευξη των στόχων του νέου φορέα, για αυτόνομο και διακριτό ρόλο προϋπόθεση είναι η ενότητα αλλά ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί ο πλουραλισμός σε μειονέκτημα.
Στο τελεσίγραφο της Φώφης Γεννηματά απάντησε πρώτος ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας ότι το Ποτάμι και ο ίδιος δεν δέχονται εντολές από κανέναν ενώ πυροσβεστικά, αλλά και με «καρφιά» απάντησε η ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής».
Η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά κρίθηκε αναγκαία καθώς η πολιτική «εξίσωση» που λέγεται Κίνημα Αλλαγής προκαλεί εδώ και καιρό πονοκεφάλους και καθημερινά προβλήματα στην πορεία συγκρότησης του νέου κόμματος, εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων και αντιλήψεων σε μια σειρά από ζητήματα στρατηγικής (συνταγματική αναθεώρηση, νομοσχέδιο για αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια κ.ά.).
Τελευταίο «επεισόδιο», η διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και στελεχών του κόμματός του (Δαννέλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) που κράτησαν μεγάλες αποστάσεις από το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα». Οι αρχικές μάλιστα επιφυλάξεις εξελίχθηκαν σε δημόσιες διαφωνίες που διατυπώθηκαν επίσημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι επιφυλάξεις από την πρωτοβουλία της Γεννηματά κράτησαν τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΚΙΔΗΣΟ, χωρίς ωστόσο να τις διατυπώσουν δημοσίως.
Σχετικά με τη νέα αυτή διαφοροποίηση του Ποταμιού, στη Χαριλάου Τρικούπη προσπάθησαν αρχικά να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους. Παρ’ ότι ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις τόσο του Σταύρου Θεοδωράκη όσο και των στελεχών του, δεν θέλησαν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά»
Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με πολλά μεσαία στελέχη που μίλησαν με σκληρή γλώσσα θέτοντας εμφατικά το ερώτημα «πού το πάει και τι επιδιώκει ο Σταύρος;».
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα «επεισόδιο» στις διαρκείς ζυμώσεις για τις συνεργασίες και τις μετεκλογικές συμπράξεις διαδραματίστηκε την περασμένη Κυριακή σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση. Σε αντίθεση με τη λογική του αυτόνομου ρόλου του Κινήματος Αλλαγής και των ίσων αποστάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει υιοθετήσει η Φώφη Γεννηματά, ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της συν-διαμόρφωσης κοινών πρωτοβουλιών ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική εκδήλωση, που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος να πλαγιοκοπήσει το Κίνημα Αλλαγής συνομιλώντας με ορισμένα στελέχη του.
Οι αναφορές Ραγκούση προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος αναρωτήθηκε «αν κάποιος έχει κλείσει με ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο συμβόλαιο να κλείνει και εκδηλώσεις;» ενώ με οργισμένο τρόπο αντέδρασαν πολλά «πράσινα» στελέχη με αναρτήσεις τους στα social media. «Όποιος θέλει να συμμετέχει είτε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Ν.Δ., ας το κάνει χωρίς να μας ταλαιπωρεί. Εμείς συνεχίζουμε», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που έγραψε ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, τη στιγμή μάλιστα που το Κίνημα Αλλαγής ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τηλεφωνικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ «έσπασαν» τα τηλέφωνα από μέλη και φίλους που διαμαρτύρονταν και εξέφραζαν την οργή τους για τη στάση του πρώην υπουργού, ενώ υπήρξαν και φωνές που ζητούσαν τη διαγραφή του με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να κινείται εκτός γραμμής και να μιλά εξ ονόματος του νέου φορέα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη βάση του ΠΑΣΟΚ, είναι τα όσα έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ελληνικού – Αργυρούπολης, Μαριλένα Χρυσανθοπούλου. «Αν θέλει κάποιος να δουλέψει γι’ αυτήν την προσπάθεια, είναι ευπρόσδεκτος. Αν δεν θέλει, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και ο Δημήτρης Κρεμαστινός που σημείωσε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. είναι όμοροι χώροι, προσθέτοντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Δεν νοούνται συμπεριφορές και πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως «χρυσές χορηγίες» στον Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας με έμφαση και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι «η στάση αυτή αντικειμενικά λειτουργεί υπονομευτικά για την πολιτική αυτονομία του Κινήματός μας και φυσικά την κορυφαία επιδίωξή μας, τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Φώφη Γεννηματά δεν μπορούσε να συνεχίζει να ισχυρίζεται πως όλα πάνε καλά. Η εικόνα-βαβέλ που εξέπεμπε το Κίνημα Αλλαγής δημιουργούσε σύγχυση στη βάση και τους ψηφοφόρους, προκαλώντας εν τέλει ζημιά στην προοπτική του νέου εγχειρήματος. Έστω και με καθυστέρηση αποφάσισε να απαντήσει δυναμικά και να δώσει ένα τέλος στην εσωστρέφεια, τις διαφωνίες και τη συνεχόμενη φαγωμάρα, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα σε όσους παρεκκλίνουν από την κεντρική γραμμή της αυτόνομης πορείας ή φλερτάρουν με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Άλλωστε, στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να υπονομεύσουν την προσπάθειά του Κινήματος Αλλαγής και να το πλαγιοκοπήσουν με στόχο την ενίσχυση των ποσοστών τους.
Εξάλλου οι εκτιμήσεις αρκετών κεντρικών στελεχών συγκλίνουν στην άποψη ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει θέσει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Β» από τη στιγμή που το «Σχέδιο Α» για το νέο φλερτ προς το Κίνημα Αλλαγής βρήκε «τοίχο». Στην ουσία πρόκειται για ένα παράλληλο σχέδιο με διττό στόχο. Να προκαλέσει ρήγμα στον νέο φορέα μέσω της διείσδυσης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη του νέου φορέα και να τον αποδυναμώσει, προκειμένου να κερδίσει μια κρίσιμη μάζα κεντροαριστερών/κεντρώων ψηφοφόρων ώστε ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος να παραμείνει στο παιχνίδι ως κρίσιμος παράγοντας στο μετεκλογικό σκηνικό.
Οι κινήσεις του Μαξίμου είναι πολύ προσεκτικές και βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα από τη στιγμή που Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να ζητήσει «εκλογές εδώ και τώρα» ενώ στον σχεδιασμό φαίνεται να έχουν επιστρατευθεί διάφοροι δορυφόροι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, είτε μέσω αρθογραφίας είτε μέσω πολιτικών τους παρεμβάσεων.
Να σημειωθεί ότι με ανάρτησή του στο Facebook ο Απόστολος Δοξιάδης έκανε λόγο για συντονισμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να διασπάσει τον κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό χώρο μέσω περιφερειακών συμμαχιών, με δευτεροκλασάτους ή τριτοκλασάτους πολιτικούς και πολιτευτές του, καθώς και με διανοούμενους εκ των οποίων κάποιοι γενικότερα χαίρουν (έχαιραν;) εκτίμησης.
Η προσπάθεια πάντως του Μαξίμου φαίνεται να μην αποδίδει, καθώς στο εσωτερικό του νέου φορέα η ιδέα για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφική, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και στους ψηφοφόρους. Ωστόσο, «η στρατηγική της τανάλιας» που εφαρμόζει θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ενώ το νέο «δόλωμα» που ετοιμάζει να ρίξει προς το Κίνημα Αλλαγής είναι η πρόταση για κατάτμηση της Β΄ περιφέρειας Αθηνών που αποτελεί τη μια από τις έξι προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2016 για να ψηφίσει την απλή αναλογική.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι τυχαίο ότι το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου, επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα αμφισβήτησης της κεντρικής γραμμής της Φώφης Γεννηματά «για εκλογές εδώ και τώρα», τη στιγμή μάλιστα που η Χαριλάου Τρικούπη ήταν ενήμερη για τη συνάντηση και είχε δώσει το «ok».
Μπορεί στο Κίνημα Αλλαγής να ανταλλάσουν αιχμές και «καρφιά», ωστόσο το επόμενο βήμα της οργανωτικής συγκρότησης προχωρά κανονικά.
Εκτός από τον Τομέα Επικοινωνίας και τον Τομέα Ψηφιακού Κόμματος, συγκροτήθηκαν με αναλογική εκπροσώπηση επιπλέον 28 Τομείς Πολιτικής και 8 Θεματικά Δίκτυα που θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της πολιτικής δράσης του νέου ενιαίου φορέα. Κάτω από τους Τομείς Πολιτικής και Δράσης θα συγκροτηθούν ενδεκαμελείς γραμματείες με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις συνιστώσες του νέου φορέα. Στις Γραμματείες των Τομέων, πέντε μέλη θα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Γεννηματά, Ανδρουλάκης), δύο από το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι και δύο από το ΚΙΔΗΣΟ ενώ από έναν εκπρόσωπο θα έχουν οι ΔΗΜΑΡ και ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ιδιαίτερα σημαντικά πόστα για τα οποία θα δοθεί μεγάλη μάχη σχετικά με τη συνιστώσα από την οποία θα προέρχεται ο επικεφαλής τους είναι η επιτροπή ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές με δεδομένο μάλιστα ότι η Φώφη Γεννηματά έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα.
Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, το πρόσωπο-«κλειδί» που θα αναλάβει μαζί με μια μικρή ομάδα τον δύσκολο ρόλο της σύνθεσης των ψηφοδελτίων θα είναι στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης της Φώφης Γεννηματά, έχοντας ως βασικά χαρακτηριστικά την εμπειρία και τη δυνατότητα σύνθεσης, χωρίς περιχαρακώσεις και αποκλεισμούς.
Στόχος των επιτελών του Κινήματος Αλλαγής η ανανέωση στις λίστες να είναι μεγάλη και να υπάρξει ισχυρή συμμετοχή υποψηφίων από τη νεότερη γενιά, τον χώρο της αυτοδιοίκησης, κοινωνικών στελεχών αλλά και πολλών γυναικών.
Σε πολιτικό επίπεδο το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικείμενη μάχη των πολιτικών αρχηγών, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, την οποία έχει ζητήσει η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να στρέψει τα «πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι η κυβέρνηση του αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με μοναδικό κριτήριο την πολιτική της επιβίωση και ότι δεσμεύει τη χώρα με ιδιαίτερα επώδυνες συμφωνίες που δεν διασφαλίζουν βιώσιμη έξοδο από την κρίση.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 12/05/2018