Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση της ΠΓΔΜ
Το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ την Πέμπτη, τα «fake news» της Αυγής και το πλαίσιο της συμφωνίας
Έντονη κινητικότητα και παρασκήνιο στην υπόθεση της ΠΓΔΜ και όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι καθοριστική ακόμα και ως προς τη λύση του θέματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε στα Νέα ότι βρισκόμαστε «σε πολύ ευαίσθητη φάση», επιβεβαιώνοντας ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική.
Ο ίδιος δεν διέψευσε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις την Πέμπτη στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στη Σόφια.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋπόθεση για συμφωνία, γεγονός που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση.
Εκτίμησε δε ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική κρίση, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζουν λύση που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Κατά πληροφορίες, το βασικό σενάριο συζητήσεων είναι αυτό της διεθνούς συνθήκης, η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από τα Κοινοβούλια σε Αθήνα και Σκόπια και θα προβλέπει ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Κίνητρο και δέλεαρ για τα Σκόπια είναι ότι μετά το ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει και άνοιγμα κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση για εισδοχή στην ΕΕ.
Πάντως, στις Βρυξέλλες έχει προκληθεί δυσφορία για το «fake news» που κυκλοφόρησε η «Αυγή» περί αυξημένης πλειοψηφίας 180 εδρών -με απαίτηση της Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει κατά νου το σχετικό δημοσίευμα, ξεκαθαρίζοντας και υπενθυμίζοντας τη δήλωση του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου: «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω, να υπαγορεύω ή να δίνω κατευθύνσεις σε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ σας».