Η βόμβα Σακελλαρίου χάλασε την κυβερνητική «επιστροφή στην κανονικότητα»
Βαριά υπονοούμενα από τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ για την κυβέρνηση, τις διαρροές και την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου
Το νέο κυβερνητικό σποτ με τον πρωθυπουργό να ευαγγελίζεται την «επιστροφή στην κανονικότητα» σκόνταψε στην ηχηρή παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, η οποία θεωρείται και ως σήμα κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και γενικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου άφησε σαφέστατες αιχμές για παρασκηνιακές διεργασίες σε κρίσιμες διασκέψεις του ΣτΕ. Μεταξύ αυτών, και η διαρροή ψηφοφορίας σε διάσκεψη του δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου που σφαγιάζει τις συντάξεις.
Η σχέση του κ. Σακελλαρίου με την κυβέρνηση είχε περάσει από πολλές εντάσεις: από το φιάσκο Παππά με τις τηλεοπτικές άδειες που ακυρώθηκε στο Στε, έως το νόμο για το «πόθεν έσχες» των δικαστών και το μάθημα των Θρησκευτικών.
Η παραίτηση-«βόμβα» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη ΝΔ, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Για πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας» που εντείνει τις σκιές στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Και προσθέτει «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον».
Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση -στη Βουλή την Παρασκευή- στη συζήτηση για τη Novartis. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος Πρόεδρος ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου. Η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, μετά την «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτηρίζει, στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τόνισε ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος», προσθέτοντας:
«Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη». Επίσης, ο κ. Βερβεσός, αναφέρεται σε ένα «ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη. Οι καίριες αιτιάσεις του προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες».
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τοποθέτηση Βερβεσσού είναι συκοφαντίες: «Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε. Άλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει. Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα. Ας το καταλάβει καλά ο κ. πρόεδρος ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του. Καλώ τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να πάρουν θέση για όσα ο κ. πρόεδρος εξ' ονόματός τους περιγράφει ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣτΕ και στην απόφασή του να παραιτηθεί, λέγοντας πως αν τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2016. Στην σχετική του ανάρτηση στο Twitter είχε και βίντεο, με το οποίο έδειχνε πως αυτό που εννοεί, είναι η ακύρωση από το ΣτΕ του δικού του νόμου για της τηλεοπτικές άδειες.