Την παρουσία του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα είτε συνεχίσει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είτε με καθεστώς τεχνικού συμβούλου επιβεβαίωσε σήμερα από τη Βουλή ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Ψαλιδόπουλος αποκάλυψε ότι κομβικός παράγοντας για το είδος της συμμετοχής του ΔΝΤ θα αποτελέσει το προσεχές Eurogroup και επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Πωλ Τόμσεν επεσήμανε πως το ταμείο ζητάει αποδείξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. “Στο Eurogroup ή έστω στο προσεχές διάστημα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να παρουσιάσουν μέτρα, ποσοτικοποιημένα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ΔΝΤ έχει συντάξει έκθεση χρέους βασιζόμενο σε υποθέσεις για την οικονομία, τα επιτόκια κλπ. Αυτό που χρειάζεται είναι νούμερα που να μπορούν να μπουν στην ανάλυση χρέους του ταμείου και να δώσουμε την εικόνα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το χρέος είναι βιώσιμο μόνο μέχρι το 2030. Μετά από εκεί υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και για αυτό το χρέος χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο. 

Για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πρέπει το χρέος να αποδειχθεί ότι είναι μακροχρόνια βιώσιμο. Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα είναι παρόν για να βοηθάει τα μέλη του” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαλιδόπουλος.