Κοσμοσυρροή στη βιβλιοπαρουσίαση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη (pics)
H αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν κατάμεστη.
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, των πρώην Πρωθυπουργών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Παναγιώτη Πικραμμένου, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, Βουλευτών, Δικαστικών, πρώην Υπουργών, επιχειρηματιών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και πλήθους κόσμου, παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα:1981-1993».
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης, οι διατελέσαντες πρόεδροι της Βουλής κ. κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και Δημήτριος Σιούφας, οι Αντιπρόεδροι της ΝΔ, κ. κ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι πρώην Υπουργοί κ. κ. Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Νικόλαος Γκελεστάθης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Σπύρος Ταλιαδούρος, Πέτρος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Νίκος Σηφουνάκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Χαράλαμπος Αθανασίου, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης μαζί με τη σύζυγο του και Πρόεδρο του Συλλόγου «Ελπίδα», Μαριάννα, ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Σάλλας κ.α.
Το «παρών», εκτός φυσικά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, έδωσαν και πολλοί νυν και πρώην βουλευτές αρκετών κομμάτων.
Για το βιβλίο, στο οποίο ο πρώην Υπουργός εξιστορεί και καταγράφει γεγονότα «όπως τα έζησε» από την πολιτική περίοδο 1981-1993 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, μίλησαν κατά σειρά ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ο Διευθυντής της «Καθημερινής», κ. Αλέξης Παπαχελάς, ο αρθρογράφος στο «Βήμα» και στα «Νέα», κ. Γιάννης Πρετεντέρης, και ο Διευθυντής του «Action 24», κ. Γιώργος Κουβαράς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε για τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη ότι «είναι πιο προοδευτικός από όσο ήθελε να δείχνει» και, αναφερόμενος στις εκλογές του 1990, επεσήμανε ότι σε μια εποχή έντονης πόλωσης, εξελέγη πανηγυρικά με 140.000 σταυρούς στη Β’ Αθηνών. «Η εκλογή αυτή απετέλεσε το επιστέγασμα του σημαντικού έργου του στο Υπ. Εθνικής Άμυνας», κατέληξε.
Ο Αλέξης Παπαχελάς επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και ιδιαίτερα στις αξίες που τον ακολούθησαν σε όλη την πολιτική του διαδρομή. «Τον χαρακτήριζε το στοιχείο της δράσης, ως ένας από τους τελευταίους πολιτικούς που ανδρώθηκαν στη σχολή Καραμανλή και ο δωρικός τρόπος άσκησης της εξουσίας που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση επίλυση προβλημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Πρετεντέρης, από την πλευρά του, επεσήμανε πως ο συγγραφέας, σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου, ήταν ένας ευπατρίδης και άξιος πολιτικός, ο οποίος «έζησε από την πρώτη γραμμή την ελληνική πολιτική μισού και πλέον αιώνα» και συμπλήρωσε ότι «γράφει καθαρά και χωρίς φανατισμούς ακόμα και για τους πολιτικούς της αντιπάλους». Ο Γιώργος Κουβαράς, κατά την ομιλία του, εμβάθυνε στη μακρόχρονη φιλία και συνεργασία του με τον κύριο Βαρβιτσιώτη, καθώς και την πολιτική του διαδρομή. «Πολιτικός με καθαρόαιμη δεξιά προέλευση, με στενή σχέση από το ξεκίνημα του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που αποτελεί, ακόμη και σήμερα, σημείο αναφοράς σε κάθε του πολιτική προσέγγιση», σημείωσε συγκεκριμένα.
Η Κωνσταντίνα Μπότσιου προσέθεσε, από τη μεριά της, ότι «ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε βαθιά ριζωμένη μέσα του την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και όχι απλά να εκπροσωπούν το συρμό».
Ιδιαίτερο συγκινησιακό τόνο στην εκδήλωση έδωσε η παρέμβαση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος και προλόγισε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τον πολιτικό από τον πατέρα Γιάννη Βαρβιτσιώτη. «Γιατί, τις ίδιες αρχές ακολούθησε, τόσο στον πολιτικό του βίο, όσο και στην ανατροφή της οικογένειάς του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στο κλείσιμο της παρουσίασης, ο συγγραφέας επικεντρώθηκε στη βασική αιτία να συγγράψει και να παρουσιάσει το βιβλίο, η οποία, όπως τόνισε, δεν είναι άλλη από την αίσθηση του καθήκοντος. «Το καθήκον και η ευθύνη σε μια πολιτική διαδρομή δεν περιορίζεται μόνο στο να διαμορφώνεις τα γεγονότα της γενιάς σου. Το κυρίαρχο χρέος για μένα είναι να μεταφέρεις τις εμπειρίες που απέκτησες από αυτά, στις επόμενες γενεές», σημείωσε συγκεκριμένα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός στιβαρού εθνικού μετώπου. «Οφείλουν, αυτοί που έχουν την ευθύνη σήμερα αυτού του τόπου, να αντιληφθούν ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελεί αφετηρία διχασμού και μίσους για έναν λαό που πλήττεται και υποφέρει. Αλλά, αντίθετα, οφείλει να αποτελεί τη βάση της ένωσης και της συσπείρωσής του. Όποιος σε μια περίοδο κρίσης, επιχειρεί να διχάζει, τότε δεν υπηρετεί την ιστορική μας μοίρα, αλλά, χάριν των προσωπικών του επιδιώξεων στο σήμερα, θυσιάζει την οποιαδήποτε δυνατότητα εξέλιξής του Έθνους μας στο αύριο», είπε.
Κλείνοντας, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε την -κατά τον ίδιο- πραγματική ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να διαμορφώνουν τις καταστάσεις και όχι να διαμορφώνονται από αυτές: «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω σήμερα από εδώ, ιδίως στους νεότερους που υπηρετούν τα κοινά αυτού του τόπου: Μείνετε μακριά από διχασμούς, εξαλλοσύνες, λαϊκισμούς και ακρότητες. Μην πολιτεύεστε με το βλέμμα σας στο σήμερα. Πορευτείτε πάντα με το μυαλό και τη σκέψη σας στο αύριο. Μην αναλώνεστε στο τι θα πείτε, αλλά επικεντρωθείτε στο τι θα πράξετε. Να έχετε πάντα στο μυαλό και το νου ότι δεν κρίνεστε μόνο από τους πολίτες, αλλά κυρίως από την ίδια Ιστορία. Αφήστε στην άκρη τους εγωισμούς και τα μικροπολιτικά συμφέροντα. Οραματιστείτε και εργαστείτε για το αύριο της πατρίδας», κατέληξε χαρακτηριστικά.