Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας για Σκοπιανό - Αντιδρά η αντιπολίτευση
Η ελληνική πλευρά αποδέχεται, προς το παρόν, την ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας».
Σήμερα το πρωί, στις 09:30, θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.
Μάλιστα, σήμερα θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τόσο στους τελευταίους όσο και στον κ. Παυλόπουλο το όνομα που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντησή τους στη Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija (στα σλαβικά) και Ilinden Μacedonia (στα αγγλικά).
Η ελληνική πλευρά, σχολιάζουν πηγές, κάνει προς το παρόν αποδεκτή την ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ενώ αυτή διευκολύνει και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, αφού παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των Σκοπίων.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην εκδοχή του ονόματος ως «Republika Ilidenska Makedonija». Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι:
- Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία
- Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω - κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.
- Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903.
- Η εξέγερση αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.
- Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.
- Πάντως, σε άτυπο σημείωμα, το Μαξίμου επισημαίνει ότι η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν εκπληρωθεί πρώτα οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση.
«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί".
Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. Δηλαδή, το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».
Νέα Δημοκρατία: Απαράδεκτο, δεν τίθεται καν προς συζήτηση
Πάντως υπήρξαν οι πρώτες έντονες αντιδράσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συζητά με τον Ζόραν Ζάεφ την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία από τη ΝΔ απορρίπτουν ως αλυτρωτική και υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση.
«Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ το βράδυ της Παρασκευής.
Γεννηματά: Επιστρέφει ο αλυτρωτισμός
Τη διαφωνία της με την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή, τονίζοντας ότι συνιστά επιστροφή του αλυτρωτισμού.
Μιλώντας στη Βουλή, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση να το διαψεύσει και πρόσθεσε:
«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού. Και θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος. Χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε πως δεν βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε μια καμπή κρίσιμη ώστε να αισθάνεται ότι πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα μάθαμε ότι θα μας ενημερώσει τελικώς τηλεφωνικά αύριο και εν τω μεταξύ οι διαρροές δίνουν και παίρνουν. Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο όνομα όλων των Ελλήνων μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση».