Κεφαλογιάννης: Ο Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές
Η συνέντευξη του Έλληνα ευρωβουλευτή.
Την εκτίμηση ότι «ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές θα τις χάσει» εκφράζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, προβλέποντας ότι «οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει με τη μικρότερη δυνατή διαφορά».
Ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος, προ ημερών, είχε επισκεφθεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, περιγράφει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δύο στρατιωτικοί του μετέφεραν «ένα μήνυμα ελπίδας-απαράμιλλου θάρρους και εθνικής ευθύνης, μήνυμα ήθους και πατριωτισμού», ενώ εκφράζει την ανησυχία του καθώς, όπως λέει, «οι δύο στρατιωτικοί μας τελούν υπό ένα ιδιόμορφο καθεστώς "πολιτικής ομηρείας" παρόμοιο με του Αμερικανού πάστορα που κρατείται εδώ και ένα χρόνο με βαριές κατηγορίες και οι Τούρκοι θέλουν την ανταλλαγή του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής θέτει, στη συνέντευξή του, ως προϋπόθεση «τη λύση πακέτο και όχι σε "τεύχη"».
Αναφερόμενος στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, ο κ. Κεφαλογιάννης επικαλείται τις δηλώσεις τού κ. Τσακαλώτου στους "Financial Times", όπου όπως λέει, μιλάει για «αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία με τρεις ή τέσσερις αξιολογήσεις κάθε χρόνο».
Για το θέμα της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων ο Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι «η σημερινή κυβέρνηση, εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφίσει περικοπή συντάξεων από 1 Ιανουαρίου 2019», ενώ ερωτηθείς για το πώς θα διαχειριστεί το θέμα αυτό η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση, δηλώνει ότι «η ΝΔ δεν υποσχέθηκε ποτέ -και ασφαλώς δεν θα το κάνει τώρα- πράγματα που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει» και προσθέτει ότι «οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύουν τη χώρα».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση η σοβαρότητα θα νικήσει την ιδεοληψία».
Ακολουθεί η συνέντευξη του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Eρ. Κύριε Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη επίσκεψή σας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και να σας ρωτήσω. Τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης;
Απ. Τα μηνύματα που μετέφερα στους δύο στρατιωτικούς μας, τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, μηνύματα που θα ήθελε να τους μεταφέρει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα δεν έχουν σημασία μπροστά στο δικό τους μήνυμα προς ολόκληρο το έθνος. Ένα μήνυμα ελπίδας, απαράμιλλου θάρρους και εθνικής ευθύνης. Ένα μήνυμα ήθους και πατριωτισμού. Ένα μήνυμα-κουράγιο προς όλη την Ελλάδα. Που πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για τα δύο αυτά παιδιά. Αισιόδοξη και σίγουρη για αυτή τη νέα γενιά.
Ερ. Είστε αισιόδοξος για την γρήγορη επίλυση του ζητήματος καθώς πλέον οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται σχεδόν τρεις μήνες;
Απ. Θα ήθελα καταρχήν να τονίσω ότι οι ενέργειες μας για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν εξαντλούνται στην επίσκεψη που πραγματοποίησα ή στην αντίστοιχη του προέδρου της ελληνικής Βουλής. Με όπλο, το Ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την άμεση απελευθέρωσή τους, θα πάρουμε και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρατώντας το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα. Τέτοιας μορφής διασυνοριακά επεισόδια πάντα λύνονταν μεταξύ των δύο στρατιωτικών φυλακίων. Με τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση οι τουρκικές αρχές πέρασαν σε «άλλο επίπεδο». Και κατέστησαν σαφές ότι οι δύο στρατιωτικοί μας τελούν υπό ένα ιδιόμορφο καθεστώς «πολιτικής ομηρείας». Παρόμοιο με του Αμερικανού πάστορα που κρατείται με βαριές κατηγορίες εδώ και ένα χρόνο και οι Τούρκοι θέλουν την ανταλλαγή του με τον αντίπαλο του Ερντογάν τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στην Αμερική. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος Δικαίου. Και σύμφωνα με τον Ποινικό της Κώδικα μπορεί κάποιος συλληφθείς να παραμείνει προφυλακισμένος 5 χρόνια χωρίς να του αποδοθούν κατηγορίες. Όλα αυτά δεν μου δημιουργούν αισθήματα αισιοδοξίας. Αλλά μόνο έντονης ανησυχίας.
Ερ. Να περάσουμε και στο ζήτημα της επίλυσης του ζητήματος με την ΠΓΔΜ. Στο σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και με δεδομένη την έντονη κινητικότητα γύρω από το θέμα είστε αισιόδοξος ότι οδηγούμεθα σε λύση ή αντίθετα σε «σαλαμοποίηση» της λύσης όπως ισχυρίζεται η ΝΔ;
Απ. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη. Απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών στο σκοπιανό Σύνταγμα, ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Λύση πακέτο, όχι σε «τεύχη». Και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κάθε άλλη λύση, θα είναι πέρα από τις κόκκινες γραμμές του Βουκουρεστίου και ασφαλώς όχι αποδεκτή.
Ερ. Εσείς ως ευρωβουλευτής πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να είναι θετική στην περίπτωση που η άλλη πλευρά αποδεχθεί την προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πλευρά για σύνθετη ονομασία, erga omnes, γεγονός που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση;
Απ. Ήμουν ξεκάθαρος για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε κάποια θέματα ακόμη για το Σκοπιανό και τις παρενέργειές του. Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα και μάλιστα ως επισπεύδουσα χωρίς λόγο και χωρίς σχέδιο. Άκαιρα και άκυρα. Με συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Είχε μόνο ένα στόχο. Όχι την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων για εθνικό όφελος. Αλλά τη δημιουργία προβλημάτων και εντάσεων στην αντιπολίτευση και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Για το δικό της κομματικό όφελος. Απέτυχε οικτρά. Και ως αντίδραση, όσους διαφωνούν μαζί της τους χαρακτηρίζει συλλήβδην ακροδεξιούς, φασίστες, ακραίους. Και όσους συμμετείχαν στα δύο ογκωδέστατα συλλαλητήρια και εξέφρασαν τις δικαιολογημένες ευαισθησίες τους, τους αποκάλεσε με απαξιωτικό τρόπο «ετερόκλητο πλήθος». Αριστερές αβροφροσύνες... Θα ήθελα, τελειώνοντας, να εκφράσω και μία μεγάλη μου ανησυχία. Πληροφορήθηκα, ότι ο πρωθυπουργός -όπως δήλωσε- ξενύχτησε διαπραγματευόμενος με το Σκοπιανό πρωθυπουργό. Η προηγούμενη φορά που διαπραγματεύτηκε βράδυ και πολλές ώρες ήταν τον Ιούλιο του 2015. Και ακόμη πληρώνουμε το κόστος...
Ερ. Κύριε Κεφαλογιάννη, στο άλλο μεγάλο θέμα, της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια στα τέλη Αυγούστου, η εικόνα σας από την Κομισιόν είναι ότι οδηγούμαστε στη λεγόμενη «καθαρή» έξοδο ή σε έξοδο με παρατεταμένη επιτήρηση;
Απ. Όλη η χώρα γνωρίζει την «καθαρή» θέση που έχει ο κ. Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών. Την εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξη του στους «Financial Times», όπου μίλησε «ξεκάθαρα» για μία αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία με τρεις ή τέσσερις αξιολογήσεις κάθε χρόνο. Ο μόνος που φαίνεται να την αγνοεί είναι ο σημερινός πρωθυπουργός. Που με όλα αυτά που δηλώνει για «καθαρή έξοδο» ή μας κοροϊδεύει συνειδητά για άλλη μία φορά ή παραμένει στο «γνωστό συννεφάκι του της αυταπάτης».
Ερ. Βλέπετε πιθανό να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές το 2018 εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία;
Απ. Η Νέα Δημοκρατία ζητάει εδώ και καιρό εμφαντικά και σε όλους τους τόνους εκλογές. Για να κλείσει επιτέλους ο χαμένος κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από το 1974 και μετά, και όχι μόνο. Αλλά το κλειδί για την ημερομηνία των εκλογών το κρατάει πάντα ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Που τις αποφασίζει συνήθως τη στιγμή που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει. Ο σημερινός, αντίθετα, ξέρει ότι όποτε και αν αυτές γίνουν θα τις χάσει. Γι΄ αυτό θα τις πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Με στόχο, να χάσει με τη μικρότερη δυνατή διαφορά. Και να επιχειρήσει να διαχειριστεί την ήττα του κυρίως στο εσωκομματικό περιβάλλον. Γιατί μέρα με τη μέρα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ «αποσυντίθεται». Και αν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2019 η ήττα που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και τον ίδιο σε ένα πρόωρο πολιτικό τέλος.
Ερ. Κύριε Κεφαλογιάννη τι θα γίνει με τις συντάξεις; Θα υπάρξει καινούργιο κόψιμο το 2019;
Απ. Η σημερινή κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει ψηφίσει περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μείωση του αφορολογήτου από 1η Ιανουαρίου 2020. Έχει, επίσης, δεσμευτεί για την ύπαρξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια δεσμεύοντας τη χώρα και τις επόμενες κυβερνήσεις της. Οι περί του αντιθέτου δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι πομφόλυγες περί παροχής 13ης σύνταξης απλώς επιτείνουν την αναξιοπιστία μίας ασόβαρης κυβέρνησης.
Ερ. Η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση, πώς θα διαχειριστεί το θέμα της απαιτούμενης νέας μείωσης των συντάξεων;
Απ. Η Νέα Δημοκρατία ήταν σοβαρή ως κυβέρνηση και είναι σοβαρή ως αντιπολίτευση. Και ασφαλώς θα είναι σοβαρή όταν αναλάβει μετά τις εκλογές που θα γίνουν πολύ σύντομα τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υποσχέθηκε ποτέ, και ασφαλώς δεν θα το κάνει τώρα, πράγματα που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει. Οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν δεσμεύουν τον ίδιο. Δεσμεύουν, τη χώρα. Και οι κυβερνήσεις στα σοβαρά κράτη έχουν συνέχεια. Δεν είναι «αυτοτελή επεισόδια».
Ερ. Με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και την αντιπρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων πιστεύετε ότι και τα δύο πρέπει να υλοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές;
Απ. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει απαντήσει η Νέα Δημοκρατία, με τον πιο επίσημο τρόπο. Άλλωστε την κατάτμηση των δύο μεγάλων Περιφερειών -της Β΄ Αθηνών και του Υπολοίπου- την είχαμε προτείνει και είχαμε καταθέσει σχετική τροπολογία στον εκλογικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2016. Τότε, η κυβέρνηση την απέρριψε. Αλλά, η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία τρία χρόνια τώρα έχει αναλωθεί μόνο σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Βάζει θέματα στην πολιτική ατζέντα όχι με στόχο να τα λύσει αλλά επιδιώκοντας, κατά την ιδεοληπτική της προσέγγιση, να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση.
Έτσι και στην περίπτωση της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών προσπαθεί να ξαναφέρει από την πίσω πόρτα αλλαγή του εκλογικού νόμου όπου θα προσπαθήσει να θεσπίσει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα των επικείμενων εκλογών. Ο στόχος της διπλός. Ο πρώτος, να φέρει σε δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς τις ψήφους του οποίου δεν μπορεί να πιάσει το μαγικό αριθμό 200. Ο δεύτερος, η υπονόμευση της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, ο τορπιλισμός της δημιουργίας μίας αυριανής ισχυρής κυβέρνησης. Μία κλασική αριστερή προσέγγιση «μπάχαλου». Το κόμμα πάντα πάνω από όλα. Ο τόπος σε δεύτερη μοίρα. Μία ζωή, στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.
Ερ. Καίτοι ευρωβουλευτής θα ήθελα να μου πείτε και με δεδομένες τις δημόσιες πλέον αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ-Ποτάμι, η ΝΔ θα δυσκολευτεί να βρει κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Απ. Στην επόμενη εκλογική θα αναμετρηθούν οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατά των δυνάμεων του λαϊκισμού και της ιδεοληπτικής αγκύλωσης. Και να είστε βέβαιοι. Η σοβαρότητα θα νικήσει την ιδεοληψία. Η υπευθυνότητα θα κερδίσει το λαϊκισμό. Που αποτελεί τη χειρότερη μορφή ολοκληρωτισμού και εξαπλώνεται σαν σύγχρονη πολιτική γάγγραινα, όχι μόνο στην Ελλάδας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτή τη μάχη, λοιπόν, δεν περισσεύει κανείς. Και θα κριθούμε όλοι μας. Παρόντες και απόντες.