Ξεκίνησε ο εμφύλιος για το… αύριο του ΣΥΡΙΖΑ
Κόντρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο μεταξύ προεδρικών και «530+», με τους μεν να επιδιώκουν «Πασοκοποίηση» και τους δε επιστροφή στις ρίζες
Μονόδροµος µοιάζει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η µετεξέλιξή του σε κόµµα της Σοσιαλδηµοκρατίας αµέσως µετά το τέλος των Μνηµονίων και ενόψει των εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές, υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόµµατος.
Επιµένουν, µάλιστα, ότι νοµοτελειακά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εκφράσει όλο τον προοδευτικό κόσµο, καθώς «το Κίνηµα Αλλαγής εµφανίζεται ανήµπορο να συσπειρώσει την Κεντροαριστερά και να δηµιουργήσει έναν νέο, ευρύ πολιτικό φορέα, ο οποίος θα εκφράζει τις δυνάµεις που κινούνται από το Κέντρο και αριστερά».
Η ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι λογικό, έχει φέρει πολλές και σθεναρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόµµατος, καθώς οι «53+» δεν επιθυµούν την επανίδρυση του κόµµατός τους πάνω σε νέα µοντέλα και ιδεολογίες. Αυτό που προσδοκούν είναι η επιστροφή στις... ρίζες, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ, µε την ιδεολογία και τη λογική που είχε πριν γίνει κόµµα εξουσίας. Οπως είναι λογικό, αυτή η διαδικασία έχει φέρει σε αντιπαράθεση τους προεδρικούς και τους «53+», αν και οι τελευταίοι εµφανίζονται να είναι αποδυναµωµένοι, καθώς στην κυβέρνηση και στο κόµµα κυριαρχούν πλέον µε συντριπτική πλειονότητα οι προεδρικοί.
Το γεγονός ακόµα ότι πολλά στελέχη από την οµάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου µετέχουν στην κυβέρνηση έχει δηµιουργήσει µια νέα πραγµατικότητα και έχει αφαιρέσει πολλά από τα επιχειρήµατα που είχαν το προηγούµενο διάστηµα οι συνεργάτες του υπουργού Οικονοµικών. Ακόµα και το τωρινό αφήγηµά τους -ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συµβιβαστεί µε τις απαιτήσεις των εταίρων για ενισχυµένη εποπτεία στη µεταµνηµονιακή εποχήφαίνεται σε έναν µεγάλο βαθµό αδύναµο, από τη στιγµή που στις τελικές διαπραγµατεύσεις βρίσκονται στελέχη των «53+». Πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία της υπόγειας αντιπαράθεσης είναι στελέχη και από τις δύο τάσεις, τα οποία προσπαθούν µε τις ενέργειές τους να καθορίσουν τις εξελίξεις.
Ο Νίκος Παππάς εµφανίζεται ως ο εµπνευστής της πιο σοβαρής προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστηµα για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κέντρου της πλειοψηφίας, το οποίο θα εκφράζεται µέσα από κοινές δράσεις. Πριν από λίγες ηµέρες µε πρωτοβουλία του υπήρξε συνάντηση των τριών προεδρικών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ -της Πλατφόρµας 2010, της Ενωτικής Κίνησης και των ΠΑΣΟΚογενώνστο «Κάραβελ», προκειµένου αυτό το καινούργιο σχήµα να πάρει σάρκα και οστά.
Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος βρέθηκε εκεί, µε την οµιλία του απάντησε στο ερώτηµα που ταλανίζει όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος και δεν είναι άλλο από το «τι είδους κόµµα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη µεταµνηµονιακή εποχή;». «Το κόµµα µας», είπε ο Κ. Ζαχαριάδης, «ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να προετοιµαστεί και να απαντήσει εγκαίρως και µε ευκρίνεια στα ζητήµατα της νέας περιόδου. Οι απόψεις όλων όσοι βρισκόµαστε εδώ σήµερα είναι πολύ κοντά εδώ και αρκετά χρόνια.
Σήµερα δεν κάνουµε τίποτα παραπάνω, αλλά και τίποτα λιγότερο από το να ενώσουµε τους προβληµατισµούς µας, να ανταλλάξουµε απόψεις και να γονιµοποιήσουµε τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόµµατος, που πρέπει να γίνεται µε απόψεις και επιχειρήµατα και όχι µε κελύφη οργανωτικών σχηµατισµών, που έρχονται από το παρελθόν».
Στη συγκέντρωση αυτή -που κάποιος θα µπορούσε να υποστηρίξει ότι ήταν η απάντηση των προεδρικών στη συνάντηση που είχαν κάνει πριν από έναν µήνα τα στελέχη της τάσης των «53+» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήναςπαραβρέθηκαν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Νίκος Σκορίνης, ο Πέτρος Καραγεώργος, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Χρήστος Στάικος, ο Αλέξης Χριστόπουλος και ο Κώστας ∆ουζίνας, ενώ για «ξεκάρφωµα» παραβρέθηκε και ο Θοδωρής ∆ρίτσας. Σηµαντικό στοιχείο της πρωτοβουλίας Παππά θεωρείται το γεγονός ότι πλέον οι ΠΑΣΟΚογενείς αφοµοιώνονται κοµµατικά και οργανωτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ µέχρι σήµερα κρατούσαν µε επιµέλεια την αυτονοµία τους.
Το γεγονός αυτό θεωρείται και ως ένα µήνυµα προς όλες τις πλευρές, τη στιγµή µάλιστα που το κυβερνών κόµµα ετοιµάζεται να κάνει άνοιγµα και σε άλλους πολιτικούς χώρους.
ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
Σε ό,τι αφορά τους «53+» και τον ρόλο τους µέσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της Κουµουνδούρου έλεγαν ότι η ύπαρξή τους µέσα στο κόµµα είναι, πέρα από θεµιτή, και αναγκαία, καθώς έτσι συσπειρώνουν και ένα κοµµάτι αριστερών ψηφοφόρων που προέρχεται από το 3%. Παράλληλα, ωστόσο, επεσήµαιναν ότι κάποια από τα κορυφαία στελέχη µε τις διαφορετικές απόψεις που εξέφραζαν όλο το προηγούµενο διάστηµα ικανοποιούσαν σε έναν µεγάλο βαθµό και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει χάσει τη δυναµική του µέσα στους «53+», καθώς, όπως φαίνεται, η εµπλοκή του µε τα µνηµονιακά προγράµµατα και οι σχέσεις του µε τους δανειστές τον αποδυνάµωσαν απέναντι στο σκληρό αριστερό ακροατήριο της οµάδας του. Από την άλλη, φαίνεται να κερδίζει έδαφος µε την παρουσία και τις θέσεις του ο Νίκος Φίλης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν επιθυµεί να εµφανιστεί ως ο νέος ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εναν ιδιαίτερο ρόλο σε όσα συµβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστηµα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εµφανίζεται ως ο συνδετικός κρίκος των προεδρικών µε τους «53+». Χωρίς να ανήκει στην πολύ στενή οµάδα του Μεγάρου Μαξίµου, έχει καταφέρει να βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό, ενώ στα δύσκολα εµφανίζεται από τους πρώτους που στηρίζουν την κυβερνητική γραµµή. Παράλληλα, ωστόσο, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις µε στελέχη της οµάδας των «53+», υποστηρίζοντας µάλιστα κάποιες φορές και τις θέσεις και τις απόψεις τους.
Είναι ιδιαίτερα δεµένος µε τα στελέχη της Κουµουνδούρου -αφού για αρκετά χρόνια το γραφείο του βρισκόταν εκεί-, γεγονός που του προσδίδει τον ρόλο του ειδικού συνοµιλητή µε όλες τις πλευρές.
Χωρίστηκαν στα δύο και στο Κοινοβούλιο
Η ΚΟΝΤΡΑ µεταξύ προεδρικών και «53+» έφτασε ακόµα και στο Κοινοβούλιο, µε το ζευγάρι που την προσωποποιεί να είναι αυτό του γενικού γραµµατέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, και του ειδικού γραµµατέα, Κώστα Βασιλάκη. Ο κ. Αθανασίου ανήκει στον κύκλο των «53+», διετέλεσε διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης και αποτέλεσε επιλογή του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για τη θέση του γραµµατέα του Κοινοβουλίου.
Από την άλλη, ο κ. Βασιλάκης, µόνιµος υπάλληλος της Βουλής, µε µακρά προϋπηρεσία σε κοµβικές θέσεις του Κοινοβουλίου, το πρώτο οκτάµηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε στο Μαξίµου. Επέστρεψε στη Βουλή µετά τις εκλογές του Σεπτεµβρίου, στη θέση του ειδικού γραµµατέα, µε τις φήµες να λένε ότι τον επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως «τοποτηρητή» του, ενώ είναι στενή η επαφή του και µε το περιβάλλον Παππά. Οι σχέσεις Αθανασίου-Βασιλάκη δεν είναι και στο καλύτερο σηµείο τους.
Οι «κακές γλώσσες» στη Βουλή λένε ότι µετά βίας µιλάνε µεταξύ τους. Η µία πλευρά κατηγορεί την άλλη για χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη και για στοχευµένες διαρροές, ενώ η άλλη υποστηρίζει µε νόηµα ότι θα υπερασπιστεί µε κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 19 Μαΐου 2018