Αγνοούν τους Έλληνες, επιμένουν στο «Ίλιντεν» Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ δεν αλλάζουν γνώμη.
Τα πέντε ηχηρά «όχι» και το συνακόλουθο βέτο των πολιτικών αρχηγών στην πρόταση του Ζόραν Ζάεφ -και του Αλέξη Τσίπρα- για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τους Σκοπιανούς από το αίτημά τους.
Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ επέμειναν, με νέες τους δηλώσεις, στο σενάριο «Ίλιντεν», με τον πρωθυπουργό να ζητά από τους Έλληνες να εξετάσουν εκ νέου την ονομασία και τον υποργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για παραίτησή του σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό της χώρας του.
Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν δέχεται τη συνταγματική αναθεώρηση στην χώρα του, όποια κι αν είναι η τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Προηγήθηκε εξάλλου και η άρνηση της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης του VMRO να συγκαταθέσει στην πρόταση.
Το πρακτορείο ειδήσεων «meta» της πΓΔΜ αναφέρει ότι ο Ζάεφ, σε δηλώσεις έπειτα από την απαλλαγή του από την κατηγορία για δωροδοκία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένεται συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, όποια κι αν είναι η λύση στο ονοματολογικό. Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» δεν θέτει σε κίνδυνο αλλά αντιθέτως ενισχύει την ταυτότητα της χώρας του και υποστήριξε ότι δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό.
«Αυτή η πρόταση εξετάστηκε στην ΠΓΔΜ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα, διανοούμενος ή απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Πρώτα, ας δούμε αυτή την πρόταση μέχρι τέλους και καλώ όλους στην Ελλάδα να την εξετάσουν, γιατί αξίζει», τόνισε ο Ζάεφ που αναμένεται να προτείνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
«Αν υποστηρίζεις την πΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του Ιλιντεν”», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ. Συμπλήρωσε δε, ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκατάθεση του VMRO είναι απαραίτητη για την αλλαγή του ονοματολογικού στην πΓΔΜ.