Τα Σκόπια θέλουν «Ίλιντεν», ο Τσίπρας στον Νίμιτς, ο Καμμένος διαφωνεί
Από πονοκέφαλο σε πονοκέφαλο η κυβέρνηση που έσπευσε να καλλιεργήσει κλίμα λύσης
Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε τα αδύνατα-δυνατά ώστε η «Μακεδονία του Ίλιντεν» να καεί μέσα στα πρώτα 24ωρα μετά και τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ωστόσο, τα Σκόπια τώρα επιμένουν και εμφανίζονται αδιάλλακτα.
Τόσο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ επέμειναν, με νέες δηλώσεις, στο «Ίλιντεν», με τον πρωθυπουργό να ζητά από τους Έλληνες να εξετάσουν εκ νέου την ονομασία και τον ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για παραίτησή του σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν δέχεται τη συνταγματική αναθεώρηση, όποια κι αν είναι η τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Προηγήθηκε εξάλλου και η άρνηση της αντιπολίτευσης του VMRO να συγκαταθέσει στην πρόταση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «meta», ο Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν θέτει σε κίνδυνο αλλά αντιθέτως ενισχύει την ταυτότητα της χώρας του και υποστήριξε ότι δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία.
Μετά το φιάσκο του «Ίλιντεν», η κυβέρνηση ελπίζει σε μια από τις προηγούμενες προτάσεις που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς για το όνομα: Gorna Makedonija, Severna Makedonija, Nova Makadonija, Vardarska Makedonija.
«Υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά από τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του. Βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας, ωστόσο η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμε σε αυτό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δηλώσεις έκανε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν ψηφίζει συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία». Μιλώντας στον Alpha 989, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι δεν θα έρθει στη Βουλή συμφωνία προς κύρωση, αν δεν υπάρξει αλλαγή Συντάγματος στη γειτονική χώρα.
Τα νεώτερα αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις επαφές των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.