Die Welt: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πείθει τους υποψήφιους επενδυτές
Το έγγραφο 110 σελίδων που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα.
Την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της χώρας μετά το πέρας των μνημονίων αναδεικνύει εκτενές ρεπορτάζ της Die Welt που θέτει ερωτήματα σχετικά μην πειστικότητα των προαναγγελθέντων μέτρων προς τους δυνητικούς επενδυτές.
Όπως σχολιάζει η Welt, το ερώτημα είναι πόσο πειστικά είναι τα προαναγγελθέντα μέτρα για δυνητικούς επενδυτές. Εξίσου σημαντικό για τους επενδυτές είναι με ποιο τρόπο θα εγκαταλείψει η Ελλάδα το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Κάνει λόγο για «ολιστικό σχέδιο» της κυβέρνησης και το περιγράφει με μελανό τρόπο.
Οι πληροφορίες της Die Welt αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αύριο, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που προκάλεσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου του, με ένα κείμενο 110 σελίδων.
Το έγγραφο των 110 σελίδων που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα, και δημοσιεύεται με τίτλο «Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη», ο έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει βαθιές τομές στον οικονομικό και ενεργειακό κλάδο. Βασικές προτεραιότητες, όπως αναφέρεται, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η άρση των capital control και η βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Το σχέδιο πάντως έχει αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Οι τομείς για τους οποίους δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο μέλλον είναι μικρής έκτασης, ενώ η ποσοτικοποίηση των στόχων είναι ελάχιστη.
Και μάλιστα, στο σχέδιο δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο ούτε αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά για τα capital controls. «Άρση των περιορισμών σχετικά με την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και την πρόωρη εξόφληση των δανείων. Αύξηση του ορίου αναλήψεων των μεταφορών σε διεθνείς λογαριασμούς και του ποσοστού απόσυρσης του κεφαλαίου που μεταφέρεται από το εξωτερικό και κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά το άνοιγμα επιχειρηματικών και ατομικών λογαριασμών», τονίζει το σχέδιο ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, εξετάζεται η δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθά στην αξιολόγηση τους. Ο στόχος θα είναι η εξυγίανση των τραπεζών ενώ το ΔΝΤ φαίνεται να εξετάζει τώρα και κατά την εκπνοή του προγράμματος την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, στο σχέδιο γίνεται αναφορά σε δημιουργία μίας αναπτυξιακής τράπεζας «αναμένεται να προωθήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα». Ο σκοπός της θα είναι να προσφέρει ρευστότητα και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, και για να στηρίξει αυτές τις δραστηριότητες, θα εκδίδει τίτλους και θα συγκεντρώνει κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche είχε γράψει προ ημερών: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ, στο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ».