Τσακαλώτος: Διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη μεταμνημονιακή παρακολούθηση
Δεν μπορούν να ζητούν εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το χρέος και υπέγραψαν μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, είπε ο υπ. Οικονομικών
Το πλαίσιο της αυστηρής επιτήρησης που θα επιβληθεί στην χώρα μετά την λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, έχουμε έναν μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχει καταλήξει και ξέρουμε πώς θα είναι ποιοτικά η μεταμνημονιακή παρακολούθηση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως.
Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε ταυτοχρόνως τόσο την ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής, ότι δεν επικεντρώθηκαν στο ζήτημα ουσίας της σημερινής συζήτησης, που δεν είναι άλλη από το να μάθει ο ελληνικός λαός για το μέλλον. Ποιος δηλαδή έχει καλύτερη στρατηγική, ποιες είναι οι προτεραιότητες, αν υπάρχουν συνθέσεις και τι μπορούμε να κάνουμε.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις στην οικονομία, απαριθμώντας ορισμένες θετικές.
«Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλα είναι καλά. Βλέπουμε όμως μια τάση και θέλουμε μια συζήτηση γι’ αυτό» τόνισε. «Επειδή τα νούμερα είναι αυτά, όχι μόνο δεν δούλεψε η καταστροφολογία αλλά έχουμε και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Έτσι πηγαίνουμε τις σχέσεις προσλήψεις/αποχωρήσεις στο ένα προς ένα και δίνουμε 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον για την υγεία».
«Ξέρουμε ότι φεύγουμε από το πρόγραμμα -συνέχισε- και γι’ αυτό θέλουμε ατζέντα ανάπτυξης. Διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι προληπτική γραμμή πίστωσης που θα έχει πρόγραμμα. Σε αυτή την παρακολούθηση, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, ούτε χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το αναπτυξιακό σχέδιο δημιουργεί συλλογικούς θεσμούς σκέψης και σχεδιασμού. Παράλληλα, δένει τα πράγματα. «Χρειάζονται οι μεγάλες επενδύσεις, για παράδειγμα, αλλά πρέπει να δούμε πώς συνδέονται αυτές με τις ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι κυρίως μικρομεσαίες» τόνισε.
Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τόσο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τη πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φώφη Γενημματά, «να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης».
«Όχι μόνο δεν έγινε αυτό που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι, αλλά δίνει απαντήσεις σε όλα αυτό το ολιστικό σχέδιο. Συντάξεις, αδήλωτη εργασία κατώτατος μισθός μπαίνουν στο κομμάτι της ανάπτυξης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Η ιστορία αποδεικνύει ότι αν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, κάποια στιγμή παύουν να είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να γυρνάμε πίσω, όταν είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα».