Στην απομόνωση ο Τσίπρας: Ομολόγησε την εποπτεία και έδειξε κάλπες
Σκληρό ροκ από Μητσοτάκη - Γεννηματά με τον Τσίπρα σε πολιτική μοναξιά
Η πολιτική μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή -απουσία και του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου - ήταν παραπάνω από έντονη. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και η Φώφη Γεννηματά που ζήτησε τη συζήτηση δεν άφησαν κανένα περιθώριο: η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την αποκατάσταση των θεσμών και του κλίματος ευνομίας. Ουσιαστικά με τη συζήτηση στη Βουλή κηρύχθηκε ανεπίσημα η έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος συχνά πυκνά επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, στη συζήτηση το απέφυγε. «Έχουμε καιρό» είπε. Αντίθετα, ομολόγησε ότι μετά τον Αύγουστο έρχεται καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, κάτι που εδώ και πολλούς μήνες υπενθυμίζουν οι θεσμοί. Φρόντισε να χρυσώσει το χάπι για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον άκουγαν, λέγοντας ότι τα μνημόνια τελειώνουν οριστικά το καλοκαίρι.
Κανένα περιθώριο δεν άφησε η Φώφη Γεννηματά, τουλάχιστον ως προς το εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής: ζήτησε εκλογές «εδώ και τώρα», το επανέλαβε αρκετές φορές για να μην μείνει καμία αμφιβολία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης που ανέβηκε λίγο αργότερα στο βήμα, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στις απειλές που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα. Το έκανε στη δευτερολογία του στη γνωστή όμως λογική του «ναι μεν, αλλά...»: Καταδίκασε τις «απαράδεκτες απειλές» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο Διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».
«Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» ισχυρίστηκε.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στις «Παμμακεδονικές Ενώσεις»: «Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται 'παμμακεδονικές ενώσεις' ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο».
Επανήλθε και στην υπόθεση Μπουτάρη, για την οποία δίκασε και καταδίκασε τη ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου: Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν τολμά να αποπέμψει τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, από τα όργανα της ΝΔ, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκη, Γιάννη Μπουτάρη.
Αίσθηση όμως προκάλεσε και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε κατηγορηματικά κατά της αλυτρωτικής πρότασης της «Μακεδονίας του Ίλιντεν»: «Είπα, ήδη από τη Σόφια, ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για τη συμφωνία. Για εμάς η προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης» σημείωσε.
Πάντως, το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύει και το γεγονός ότι η περικοπή των συντάξεων «κλείδωσε» για τις αρχές του 2019. Επιπλέον, το επικαιροποιημένο μνημόνιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν επιβεβαιώνει τα βαριά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% για τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου, ακόμα και το 2019.
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος -απών από τη συζήτηση στη Βουλή- είχε πρόσφατα ομολογήσει ότι είναι σχεδόν τρέλλα να πάει κανείς σε κάλπες με μείωση συντάξεων...