«Σφαλιάρα» Θεσμών στη Γεροβασίλη για στημένους διαγωνισμούς - βολέματα
Η κυβέρνηση εξευτελίστηκε και τις διαδικασίες θα αναλάβουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες.
Βαρύς ήταν ο πέλεκυς των Θεσμών απέναντι στον στημένο διαγωνισμό για τον διορισμό ημετέρων που έκανε η κυβέρνηση για τη διαδικασία επιλογής των 77 νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων, οι οποίοι για τα επόμενα 4 χρόνια θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων
Η κυβέρνηση εξευτελίστηκε καθώς η απόφαση που ελήφθη ήταν να ανατεθεί σε Γάλλους εμπειρογνώμονες η εντολή να δώσουν «τεχνική βοήθεια» και οι διαδικασίες να αρχίσουν από την αρχή. Οι Γάλλοι θα κληθούν να μελετήσουν τις προκηρύξεις και, αφού τις διορθώσουν, θα βεβαιωθούν ότι παραμένει το αδιάβλητο στη διαδικασία.
Όλα όσα αναφέρει η συμφωνία
α) Η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει μια μελέτη -σε συνεργασία με την τεχνική υποστήριξη- αναφορικά με τα ελάχιστα προσόντα για όλες τις θέσεις των διοικητικών, των αναπληρωματικών διοικητικών και των ειδικών τομεακών γραμματέων... λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 του 4369/2016.
Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, η κυβέρνηση θα πάρει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, μέχρι τον Ιούλιο του 2018.
β) οι διορισμοί 55 θεματικών γενικών διευθυντών θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο με τους υπόλοιπους 35 θεματικούς γενικούς διευθυντές και
γ) η πρόσκληση για το σύνολο των διευθυντικών στελεχών θα ξεκινήσει με τους υπόλοιπους 175 μέχρι τον Ιούλιο.
Επιπλέον,
α) τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθούν οι διορισμοί για όλους τους διευθυντές και
β) η πρόσκληση για όλους τους επικεφαλής τμημάτων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018 και οι αρχηγοί των τμημάτων θα διοριστούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει λεπτομερή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των παραπάνω δράσεων έως τον Ιούνιο του 2018.
Μηδένισαν τη Γεροβασίλη
«Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου, τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε στη Δημόσια Διοίκηση. Η διαδικασία που ακολουθείτε δεν συνιστά αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, όπως έχουμε συμφωνήσει», ανέφεραν οι επικεφαλής των θεσμών στην Όλγα Γεροβασίλη ζητώντας άμεσα εξηγήσεις.
Από τη δική της πλευρά, η υπουργός επέμεινε ότι η δική της αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού είναι άψογη, ενώ για τις υπόλοιπες -ανα υπουργείο- προκηρύξεις δεν μπορούσε να έχει άποψη και παρέπεμψε στην Επιτροπή Αξιολόγησης του ΑΣΕΠ για το αδιάβλητο της διαδικασίας
Μάλιστα, οι θεσμοί κάλεσαν στο «Hilton» και τους επικεφαλής του ΑΣΕΠ, οι οποίοι εξήγησαν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο των προσόντων που απαιτούν οι προκηρύξεις και στο τέλος αποκάλυψαν ότι με τον ρυθμό που κινείται ακόμη και αυτή η διαβλητή διαδικασία θα επιλέγονται μόλις 6 γραμματείς κάθε μήνα! Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να γίνει διαλογή βιογραφικών, διασταύρωση και επαλήθευση στοιχείων κάθε βιογραφικού, προτού καταλήξουν σε μια λίστα 3 προτεινομένων γραμματέων, από την οποία θα επιλέγει έναν ο κάθε υπουργός.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός εντοπίζοντας δύο σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία: Ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκαν οι προκηρύξεις είναι κατάφωρα παράνομος και προφανώς ενισχύει τους κομματικούς «φίλους». Ιδίου επιπέδου θέσεις απαιτούν -κατά υπουργείο- διαφορετικά τυπικά προσόντα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρέτησης «ημετέρων», παραβιάζοντας προφανώς τη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Υποψήφιοι γεμάτοι με… κομματικά προσόντα
Η μοριοδότηση έχει τις δικές της… ιδιαιτερότητες. Πριμοδοτεί όσους έχουν εμπειρία μέχρι τρία χρόνια στον δημόσιο τομέα (όσο, δηλαδή, βρίσκεται στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ) ενώ δεν μοριοδοτείται η εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Η Γεροβασίλη, βέβαια, είπε πως η δική της προκήρυξη ήταν εξαιρετική και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και 50 υποψήφιοι.
Εξάλλου, οι θεσμοί «συμβούλευσαν» την κυβέρνηση να διορίσει μία ακόμη επιτροπή αξιολόγησης των τυπικών προσόντων στο ΑΣΕΠ, που να κινείται παράλληλα με την πρώτη, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διαλογής των βιογραφικών και διασταύρωσης των στοιχείων τους. Στο σημείο αυτό κατεβλήθη μία ακόμη προσπάθεια αλλοίωσης του στόχου αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση. Αφού τελικά η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, η κυρία Γεροβασίλη πρότεινε την επιλογή να κάνει ένα νέο διακομματικό όργανο που να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα.
Το ομολογούν και… μόνοι τους!
«... στο πλαίσιο αυτό έγινε εκτενής συζήτηση και για την προσπάθεια απαξίωσης της διαδικασίας επιλογής των διοικητικών και τομεακών γραμματέων, μέσω σχετικών δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων. Αποφασίστηκε από κοινού η εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αναλυθούν τεχνικά σημεία της διαδικασίας και να διασφαλιστεί στον απόλυτο βαθμό η επιτυχής ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης. Συμφωνήθηκε, επίσης, η δημιουργία ενός σύγχρονου, νομοθετικού πλαισίου, για τις Ανεξάρτητες Αρχές, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.