Τη Δευτέρα τα νεώτερα στο Σκοπιανό με τρία ονόματα στο τραπέζι
Οι δύο πλευρές «θα προσπαθήσουν περισσότερο» στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Νίμιτς - Ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια
Σε μια κλωστή μοιάζουν να κρέμονται οι συνομιλίες για το Σκοπιανό και όλα πλέον είναι πιθανά, ακόμα και το οριστικό ναυάγιο μιας υπόθεσης για την οποία μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση δημιουργούσε την αίσθηση ότι οδεύει σε λύση. Μέχρι που εμφανίστηκε το αλυτρωτικό «Ίλιντεν».
Σε κάθε περίπτωση, μετά από ένα εντατικό διήμερο επαφών στη Νέα Υόρκη, οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος...
Βάσει των όσων έχουν μέχρι τώρα φανεί, στο τραπέζι έχουν μείνει τρεις ονομασίες - Άνω (Gorna), Νέα (Nova) και Βόρεια (Severna) Μακεδονία- ενώ εξίσου καίριο ανοικτό σημείο είναι το πώς θα διασφαλιστεί το erga omnes.
Tα Σκόπια φαίνεται να επιμένουν στο «Ίλιντεν» και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα διαφωνούσε με το «Gorna» και έχει απορρίψει κατηγορηματικά το «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία
Έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες των τελευταίων ωρών, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επίλυση του σκοπιανού, αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προσπαθήσουν περισσότερο, δίνοντας το σήμα του τέλους των συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.
«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα, είπε ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί», σημείωσε.
«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».