Αραμπατζή: Ράθυμη η κυβέρνηση ενώ κόβονται οι ενισχύσεις από ΚΑΠ
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να εγκαταλείψει την χαλαρή του στάση»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου εξαπέλυσε η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, καλώντας σε δράση για να αυξηθούν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Αναφέροντας πως «νέες μειώσεις και ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις για τα Κράτη- Μέλη περιλαμβάνουν τα σχέδια των τριών βασικών κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027, που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», η Φ.Αραμπατζή υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με την αξιολόγηση αντικτύπου της Κομισιόν, οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που υποβλήθηκαν, δύνανται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετη μείωση του εισοδήματος των αγροτών μέχρι και 10% πλέον των αναμενόμενων, που αγγίζουν το 15%, αν δεν γίνουν οι σωστές επιλογές από πλευράς κρατών μελών.
«Πέρα όμως από τις δραστικές μειώσεις στον προϋπολογισμό, έρχονται κεφαλαιώδεις αλλαγές στο διαχειριστικό πλαίσιο. Το νέο μοντέλο Παράδοσης - Delivery Model απαιτεί από κάθε κράτος μέλος την εκπόνηση των λεγόμενων Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων, και η ροή των Χρηματοδοτήσεων του Πυλώνα I και II την ετήσια και εκ των προτέρων έγκριση από την Κομισιόν και ασφαλώς τον έλεγχο συμμόρφωσης. Με δεδομένο ότι οι σημερινές προτάσεις αποτελούν το αρχικό σχέδιο της Επιτροπής, που θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, ο ρόλος μιας σοβαρής κ στιβαρής Κυβέρνησης είναι πιο αναγκαίος από ποτέ» τονίζει.
Και συνεχίζει: «Ο κ. Αποστόλου και η Κυβέρνησή του, που έχει την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης, οφείλει να εγκαταλείψει την χαλαρή και ράθυμη στάση, που επέδειξε από την αρχή των συζητήσεων για τη νέα ΚΑΠ. Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες της νέας προγραμματικής περιόδου απαιτούν συστηματική και μεθοδική δουλειά , προετοιμασία στρατηγικού σχεδιασμού και του μηχανισμού του Υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να διαπραγματευτεί με επιχειρήματα και να αυξήσει τα ποσοστά συγχρηματοδότησης για τις μειονεκτικές περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου. Το 70% κοινοτικής χρηματοδότησης που εμφανίζεται στην πρόταση πρέπει να φτάσει στα επίπεδα που είχε καταφέρει η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή στο 85% προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η ελληνική ύπαιθρος. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να διαπραγματευτεί και να υπερασπιστεί την μείωση στο φάκελο για το βαμβάκι, το 85% της παραγωγής του οποίου εξάγεται».
Και καταλήγει: «Τέλος, ο αδικαιολογήτως απών και εκπροσωπούμενος Έλληνας Υπουργός Γεωργίας στην κρίσιμη συνάντηση των Ομολόγων του στη Μαδρίτη ( 31/05/18) οφείλει να μας ενημερώσει για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε και να μας διευκρινίσει τι εννοεί με την «ανάγκη δίκαιης ισορροπίας στις κοινοτικές ενισχύσεις. Την στιγμή που τα συμφέροντα της χώρας μας πλήττονται από κάθε έννοια εξωτερικής σύγκλισης, τέτοιες ευκαιρίες παρερμηνείας απλά απαγορεύονται».