«Εμφύλιος» στο Μαξίμου για την ημερομηνία των εκλογών
Αντικρουόµενες εισηγήσεις στο Μαξίµου τις κάλπες
Με οδηγό τις µυστικές δηµοσκοπήσεις που διενεργούνται από το Μαξίµου τις τελευταίες ηµέρες για τη σφυγµοµέτρηση των αντιδράσεων της κοινής γνώµης επί των ανοιχτών θεµάτων, τόσο στο µέτωπο της εξωτερικής πολιτικής όσο και σε αυτό της οικονοµίας, αναµένεται να αξιολογήσει ο πρωθυπουργός και τις αντικρουόµενες εισηγήσεις που δέχεται αναφορικά µε την ηµεροµηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Αν και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας συνηθίζει να αποδίδει την εκλογολογία στις διαρροές που γίνονται από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ισχυριζόµενος ότι προτάσσουν τα σχετικά σενάρια στον δηµόσιο διάλογο για να προκαλέσουν κλίµα αποσταθεροποίησης, εντούτοις το πότε θα στηθούν κάλπες αποτελεί το κεντρικό δίληµµα στην εκπόνηση της στρατηγικής του Μαξίµου.
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη µέσα στις επόµενες ηµέρες να του παραδώσει όλα τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις µη ανακοινώσιµες µετρήσεις της κοινής γνώµης και αναλόγως να καταλήξει στο ποια είναι η πιο συµφέρουσα συγκυρία για να προσφύγει στη λαϊκή ετυµηγορία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει ενιαία γραµµή µεταξύ των προσώπων που συγκροτούν τον ευρύτερο κύκλο επιρροής στη χάραξη της πολιτικής στρατηγικής και της επικοινωνιακής διαχείρισης των εξελίξεων.
Η ανακίνηση της εκλογολογίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται πρώτιστα µε το σύνδροµο της συλλογικής αγωνίας των σηµερινών κυβερνώντων για συνέχιση της επιβίωσής τους στο πολιτικό σκηνικό ως «παραγόντων» ενός κοµµατικού φορέα, µε εδραίωση της παρουσίας του και διεύρυνση της δικτύωσής του στον «συστηµικό χάρτη» της χώρας, και δευτερευόντως µε τα σενάρια της επόµενης ηµέρας, που µπορεί να φέρουν τον Αλ. Τσίπρα στο προσκήνιο της αµφισβήτησης, εάν υποστεί βαριά ήττα από τη Ν.∆. του Κ. Μητσοτάκη.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
O Αλ. Τσίπρας αξιολογεί όλες τις εισηγήσεις που δέχεται αναφορικά µε την ηµεροµηνία διεξαγωγής των εκλογών. Υπέρµαχος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ο Γ. ∆ραγασάκης, εκτιµώντας ότι το προσεχές διάστηµα δεν θα επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις στο µέτωπο της οικονοµίας και µπορεί τα πράγµατα να λάβουν αρνητική τροπή για την Ελλάδα από τις «παράπλευρες» επιπτώσεις που θα γεννήσει η ιταλική κρίση.
Εκείνος δε που τις τελευταίες ηµέρες παρουσιάζει την εικόνα ενός υπουργού που κινείται στη γραµµή της «δηµιουργικής ουδετερότητας» και της «σιωπηρής σοβαροφάνειας», παίζοντας «αλλοπρόσαλλα» επικοινωνιακά παιχνίδια µε στόχο την «αµυντική θωράκιση» της προσωπικότητάς του, είναι ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος γνωρίζει περισσότερα από αυτά που µπορεί να κάνει, αλλά µιλά λιγότερο για αυτά που στο τέλος θα συµβούν, επειδή ακριβώς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί εκ της θέσεώς του αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν όλοι όσοι συνεχίζουν να τον βλέπουν ως ανερχόµενο ηγέτη του ριζοσπαστικού τµήµατος του ΣΥΡΙΖΑ. ∆ηλαδή, η περίφηµη οµάδα των «53+». Σε εσωτερικό επίπεδο επιχειρεί να «δοξαστεί κρυπτόµενος», για να µην «αποκαθηλωθεί» υπερασπιζόµενος δυσβάσταχτες αλήθειες.
Στον αντίποδα των εισηγήσεων του Γ. ∆ραγασάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2018, και εντός του φθινοπώρου ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει το ενδεχόµενο προκήρυξης εθνικών εκλογών στην αφετηρία του 2019. Ανάµεσα σε αυτούς που εισηγούνται τη διεξαγωγή διπλών εκλογών, δηλαδή εθνικών και ευρωεκλογών, είναι ο Ν. Βούτσης και ο Γ. Σταθάκης, ενώ εσχάτως έπεσε στο τραπέζι και το ενδεχόµενο να στηθούν τρεις κάλπες την άνοιξη του 2019, δηλαδή για εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.
Το σενάριο αυτό εξετάζει και ο Π. Σκουρλέτης, παρά τις δηµόσιες διακηρύξεις του περί του αντιθέτου, αλλά και το ενθαρρύνουν και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Ν. Παππάς και ∆. Τζανακόπουλος, θεωρώντας ότι οι πολλαπλές κάλπες θα «µοιράσουν» τα µηνύµατα της αποδοκιµασίας της κοινής γνώµης και θα αποφευχθεί η πρόκληση µονοµερών, δυσβάσταχτων αποτελεσµάτων.
Εκείνοι, βέβαια, που βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις µε γνώµονα τη διάσωση της χώρας είναι τα στελέχη της κυβέρνησης που αξιολογούν την ασφάλεια της περαιτέρω πορείας της µε κριτήριο τις επιδόσεις της στο µέτωπο της οικονοµίας και προβάλλουν στον Αλ. Τσίπρα µια πιο «τεχνοκρατική» αντίληψη, για να κερδίσει το στοίχηµα της συνέπειας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Μεταξύ αυτών, ο ∆. Λιάκος και ο Γ. Χουλιαράκης. Αµφότεροι θεωρούν πως η εξάντληση της θητείας της σηµερινής κυβέρνησης θα ενδυναµώσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονοµίας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018