Μία περίπου «ειδυλλιακή» είκονα για τα Εξάρχεια παρουσιάζει ο κ. Τόσκας σε απάντησή του στον Νίκο Νικολόπουλο, σχηματίζοντας την εικόνα μίας περιοχής στην οποία η αστυνομία είναι... καθημερινά πανταχού παρούσα.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το άβατο στην περιοχή «αβάσιμες υπόνοιες περί απαγόρευσης εισόδου της Ελληνικής Αστυνομίας», λέγοντας πως στα Εξάρχεια «διενεργούνται -σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο-στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (πεζές-εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων-ομάδων ελέγχου), αφενός μεν για την αποτελεσματική διαχείριση κάθε μορφής παραβατικότητας, στο πλαίσιο αναβάθμισης του επιπέδου της εμφανούς αστυνόμευσης, αφετέρου δε για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες». 

Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση για τα Εξάρχεια από τον Νίκο Τόσκα

Ο κ. Τόσκας χαρακτηρίζει ως «αβάσιμες υπόνοιες» τα όσα καταγγέλλονται περί άβατου. «Καθίσταται γνωστή η σημαντικότατη αύξηση του αριθμού των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. που διατέθηκαν για περιπολίες στη διαλαμβανόμενη περιοχή, το 2017 σε σχέση με το 2016, σε Ειδικό Δρομολόγιο Περιπολιών, γεγονός που καταρρίπτει τις όποιες αβάσιμες υπόνοιες περί απαγόρευσης εισόδου της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια. Σημειώνεται ότι από 01-01-2018 έως 14-05-2018 ο αριθμός περιπολιών έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο περσινό ετήσιο» προσθέτει. 


Στη συνέχεια, παραθέτει στατιστικά στοιχεία για την μείωση των δεικτών της παραβατικότητας και εγκληματικότητας στην περιοχή: «Κατά το τρέχον έτος (έως 28-02), στην περιοχή των Εξαρχείων διενεργήθηκε αξιόλογος αριθμός ελέγχων ατόμων με την πραγματοποίηση ανάλογου, των συντρεχουσών περιπτώσεων, αριθμού προσαγωγών και συλλήψεων για διάφορα αδικήματα. Επιπρόσθετα και προς επίρρωση των ανωτέρω, αναφέρεται η αύξηση του ποσοστού των συλλήψεων και των ανευρεθέντων οχημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησης του Α.Τ. Εξαρχείων κατά 42,7% και 17,7% αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης συγκριτικά με την τριετία 2012-2014. Ενδεικτικά και για τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους, αναφέρεται η αύξηση του αριθμού των συλλήψεων για ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά 28,13% και 200%, αλλά και η μείωση του αριθμού των επιθέσεων σε βάρος τραπεζών κατά 33,33%».