Αποστολή στο Μόναχο: Χριστίνα Κοραή

Το μήνυμα ότι η θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό είναι ξεκάθαρη και απόλυτα κατανοητή από τους εταίρους στο Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μόναχο όπου συμμετέχει στο συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και κάνει σειρά επαφών. Με αυτό τον τρόπο απάντησε στα σενάρια που τον φέρουν να δέχεται πιέσεις από την ΕΕ και ιδιαίτερα από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που κάθονταν μαζί σε μια από τις συζητήσεις που έγιναν για το μέλλον της Ευρώπης,να συναινέσει σε μια λύση του σκοπιανού.

Η λύση που προκρίνει η ΝΔ είναι ονομασία erga omnes, για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

«Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε το γραφείο τύπου της ΝΔ απαντώντας στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Το ερώτημα είναι, αν νoμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά» τονίζει η Πειραιώς.

Σε συζήτηση που είχε με τους διαπιστευμένους στη ΝΔ δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας μετά την απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Έκανε λόγο για απαράδεκτους ισχυρισμούς (είπαν ότι θα τους πακετάρουν) και ξεκαθάρισε ότι παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη δεν χωρούν.

Για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε ότι θα τους επιστρέψει σε 20-25 μέρες θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να το ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα.

Η κρίση στην Ιταλία

Μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας για την Ιταλία όπου η συγκυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά εκτίναξε το έλλειμμα κοντά στο 7%, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ο κ.Ταγιάνι προοριζόταν για πρωθυπουργός εάν το «Φόρτσα Ιτάλια» ήταν κυβερνητικός εταίρος αλλά δεν πήγε καλά στις εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι οι αναλογίες ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ενδιαφέρουσες και εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να μην χρειαστεί να περάσει την ίδια διαδικασία που πέρασε η Ελλάδα και να πληρώσει τον ίδιο βαρύ λογαριασμό.

Στη σημερινή παρέμβαση του στο συνέδριο του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει ότι η ιστορία της Ελλάδος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά διότι ο λαικισμός, δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε και στις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί.
Η ΝΔ πέτυχε αν και είναι ένα παλιό παραδοσιακό κόμμα, κουρασμένο, πέτυχε να αναγεννηθεί και διεκδικεί μια μεγάλη εκλογική νίκη όπως επισημαίνει συχνά.

Η προοπτική της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι σχεδόν αδύνατη κατά τον πρόεδρο της ΝΔ και αυτό συνδέεται και με το γεγονός ότι τρία χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε να φέρει τα επιτόκια στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να διαβεί το κατώφλι που δεν της επιτρέπει να βγει στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Το χρέος ο ίδιος το θέτει πάντα στις επαφές του, το είχε κάνει και στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Η πεποίθηση του είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται την καλύτερη δυνατή ρύθμιση χρέους για να βγει αγορές. Και κυρίως χρειάζεται, μια σοβαρή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό σχέδιο από το οποίο δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις.

Μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα η οποία εκτιμάει ότι έρχεται, θα δώσει στη χώρα μια κυβέρνηση με μεγάλη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα