Εντός των επόμενων 48 ωρών ενδέχεται να τηλεφωνήσει στον Έλληνα ομόλογό του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπως τουλάχιστον ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο όνομα είναι το  «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, για όλες τις χρήσεις.

Η δήλωση Ζάεφ ότι το τηλεφώνημα έρχεται σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ ότι η συμφωνία-συμβιβασμός είναι κοντά, επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι προχωρά η υπόθεση.

Ο τέως ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι (VMRO-DPMNE) έγραψε στο Facebook: «Την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία».

Από το Μόναχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε ότι οι θέσεις του κόμματός του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρες, και ταυτόχρονα κατανοητές και στους κόλπους των ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η λύση που προκρίνει η ΝΔ είναι ονομασία erga omnes, για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. 

«Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε το γραφείο τύπου της ΝΔ απαντώντας στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Το ερώτημα είναι, αν νoμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά» τονίζει η Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση τα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χθες σε 24 πόλεις όλης της Ελλάδας έχουν τη δική τους βαρύτητα στην υπόθεση. Οι διοργανωτές τα χαρακτηρίζουν άσκηση ετοιμότητας, αποφασισμένοι μάλιστα να δώσουν και συνέχεια με ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.