FT για Γεωργίου: Κυνηγάνε κάποιον που αρνήθηκε να παραποιήσει στοιχεία
«Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο κ. Γεωργίου θα έπρεπε να είχε επαινεθεί και τιμηθεί. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο» αναφέρει το δημοσίευμα
Στην πολύκροτη υπόθεση της δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, αναφέρονται ακόμη μια φορά οι Financial Times, μέσω δημοσιεύματος το οποίο υπογράφεται από δέκα πρώην στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ulrich Baumgartner, Eduard Brau, Warren Coats, K. Burke Dillon, John Hicklin, John Karlik, Linda M. Koenig, Emmanuel van der Mensbgrugghe, Jon Shields, Onno Wijnholds).
Καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει στις αγορές, η κυβέρνησή της πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής και να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου, σημειώνουν τα πρώην στελέχη του ΔΝΤ.
Μέχρι πριν αρκετά χρόνια, το ύψος των υπερβολικών ελλειμμάτων καθώς και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος κρύβονταν από ελλιπή στατιστικά στοιχεία και σκόπιμα εσφαλμένους υπολογισμούς. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση στράφηκε στον Ανδρέα Γεωργίου, μια αξιοσέβαστη αυθεντία στον τομέα του, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ο κ. Γεωργίου συμφώνησε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στο ΔΝΤ. Μαζί με τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, «καθάρισαν» τα στοιχεία και τα διορθωμένα στοιχεία ελέγχθηκαν από την Eurostat και έγιναν αποδεκτά από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως βάση για τα προγράμματα διάσωσης.
«Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο κ. Γεωργίου θα έπρεπε να είχε επαινεθεί και τιμηθεί. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Σε μια τραγική ειρωνεία, ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι έβλαψε την Ελλάδα και παραβίασε το καθήκον του αρνούμενος να παραποιήσει τα στοιχεία», αναφέρουν τα πρώην στελέχη του ΔΝΤ.
«Για επτά χρόνια διώκεται με συνεχόμενες αγωγές. Αυτός ο εξευτελισμός αποτελεί μια προσωπική τραγωδία για έναν εξαιρετικά ικανό και αφοσιωμένο δημόσιο υπάλληλο που έχει παράσχει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα του», καταλήγουν.