Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού
«Όμως τα πράγματα αλλάζουν»
Οι Έλληνες «καθημερινά αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι είναι σημαντικό να έχουν μία ικανή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του την Πέμπτη στο Μόναχο με τον προέδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο Κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχουμε μάλιστα πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτό».
Κατά την ομιλία του στη θεματική ενότητα «Οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης», στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε: «Σε ευχαριστώ Μάνφρεντ για τα καλά σου λόγια. Σε ευχαριστούμε για τη διοργάνωση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και να μοιραστούμε πρακτικές αλλά και να μάθουμε από τις εμπειρίες μας στις χώρες μας.
»Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξη σου στη Νέα Δημοκρατία, για τα ενθαρρυντικά σου λόγια αλλά και για την πολύτιμη συμβολή σου στο σχέδιο μας για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
»Ορθώς επισήμανες ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχουμε μάλιστα πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτό. Αλλά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα πράγματα αλλάζουν. Οι Έλληνες καθημερινά αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι είναι σημαντικό να έχουν μία ικανή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Και αντιλαμβάνονται ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η κυβέρνηση να είναι τμήμα της μεγαλύτερη (ευρωπαϊκής) πολιτικής οικογένειας.
»Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενισχύει το αναπτυξιακό σχέδιο μας. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω σήμερα το πρωϊ με τον Επίτροπο Έτινγκερ τις προτάσεις για το νέο προϋπολογισμό, να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. πριν τις ευρωεκλογές αλλά και να επισημάνω συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες στις οποίες το συμφέρον της Ελλάδος ευθυγραμμίζεται με το συμφέρον του ΕΛΚ: πως θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη, πως θα φροντίσουμε να διαχυθούν σε όλους τα οφέλη της ανάπτυξης, πως θα δημιουργήσουμε δουλειές, πως θα εστιάσουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αλλά και την ψηφιακή επανάσταση.
»Αλλά, επίσης, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε έμφαση και στην ασφάλεια. Η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος. Και προσβλέπουμε στην ξεκάθαρη στήριξη του ΕΛΚ στην προσπάθεια μας να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης των συνόρων που θα προστατεύει τα σύνορα και θα αποκαθιστά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».
«Για άλλη μία φορά, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδος ενδέχεται να συμπέσουν και με τις εθνικές εκλογές. Και φυσικά αναμένουμε με ενδιαφέρον την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και για την πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σας ευχαριστώ πολύ» ανέφερε.
«Ο λαϊκισμός φέρνει ζημιά και στην οικονομία και στη Δημοκρατία»
«Θα μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις για το πως η ελληνική ιστορία -αυτό που συνέβη στην Ελλάδα και αυτό που θα συμβεί- έχει σημασία για τον δημόσιο διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Kόμμα παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη και επιδιώκει να πετύχει ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις επόμενες ευρωεκλογές. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο λαϊκισμός -είτε έχει αριστερή είτε δεξιά προέλευση- συνιστά μία μεγάλη πρόκληση για όλες τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως. Και πρέπει να αντιδράσουμε πριν οι λαϊκιστές κατορθώσουν να έρθουν στην εξουσία. Γιατί αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν πολιτικά οι λαϊκιστές αλλά οι χώρες που περνούν από αυτή τη διαδικασία ζημιώνονται βαθιά. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα και στην Ιταλία. Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζει και η Ισπανία αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο.
»Αν η Ελλάδα μπορεί, δια του παραδείγματος της, να προσφέρει ορισμένα μαθήματα βάσει της εμπειρίας που είχε από μία κυβέρνηση λαϊκιστών, αυτά είναι τα εξής: ο λαϊκισμός φέρνει σημαντική οικονομική ζημία αλλά και υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών
»Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας κόστισε στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 100 δισ. Ευρώ. Αν κοιτάξει κανείς τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 -λίγο πριν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλ- θα διαπιστώσει ότι το ΑΕΠ της χώρα θα προσέγγιζε το 2018 τα 217 δισ. Ευρώ. Σήμερα μετά βίας θα φτάσει τα 183 δισ. Αυτή είναι μία μόνιμη μείωση 34 δισ ευρώ στο ΑΕΠ μας. Πάνω από 8 χιλ ευρώ για κάθε πολίτη.
»Αν δει κανείς τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι φανερό ότι δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε το ευνοϊκό μακροοικονοικό περιβάλλον των τελευταίων τριών ετών. Η σωρευτική ανάπτυξη στην Ιρλανδία ήταν περίπου στο 10%, στην Κύπρο, ελαφρώς χαμηλότερη, στο 9%, στην Πορτογαλία 7%. Στην Ελλάδα ήταν 0.9%. Αυτή ήταν όλη κι όλη η σωρευτική ανάπτυξη της οικονομίας μας την τριετία 2015-2017.
»Ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία. Δεν υπάρχει ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη, με την οικονομία να αναπτύσσεται μόλις κατά 1,4% το 2017 -ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι το να παίρνει την εξουσία μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, στις ιδιωτικές επενδύσεις, στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, δεν είναι η σωστή συνταγή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
»Πέρα απ’ αυτό, όπως σίγουρα γνωρίζετε, το τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, σε τρεις μήνες. Κι αυτό θα φέρει στην επιφάνεια πρόσθετες προκλήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να φτάσει στο σημείο να μην απαιτείται η θεσμική προστασία ενός δανειακού προγράμματος, είναι η κανονική πρόσβαση στις αγορές. Αλλά για να έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, πρέπει να συμβούν δύο πράγματα:
»Πρώτον, η κατάσταση με το ελληνικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με θαρραλέο τρόπο, και πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους κύριους πιστωτές και το ΔΝΤ, για να σταλεί ένα καθαρό σήμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να δανείζεται από αυτές με ασφάλεια και με λογικό επιτόκιο.
»Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, πρέπει επίσης να υπάρξει καθαρή δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών. Το λάθος των τριών τελευταίων ετών είναι κατ’ ουσίαν η παραδοχή από την κυβέρνηση ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις απλώς έπρεπε να εφαρμοστούν, επειδή τις επέβαλλε η τρόικα, όχι επειδή ήταν μια σωστή στρατηγική για τη χώρα. Πρέπει, δηλαδή, να έχουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Ελλάδα, να παρουσιάσουμε πειστικά επιχειρήματα που να εξηγούν γιατί πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις, και να ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “μεταρρυθμίσεις”. Γιατί η περικοπή συντάξεων και η αύξηση φόρων δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, είναι η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, είναι όλα όσα πρέπει να μπουν στο κέντρο της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας.
»Επομένως η πρώτη ζημιά που συνέβη στην Ελλάδα, ήταν η οικονομική ζημία.
»Η δεύτερη ζημιά, έχει να κάνει με το κράτος δικαίου. Επιθέσεις σε ανεξάρτητα ΜΜΕ, προκλητικές παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, συστηματική διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news), όλα αυτά είναι οι κοινές πρακτικές των λαϊκίστικων κομμάτων, είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς. Το αποτύπωμά τους φαίνεται ότι είναι το ίδιο. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου οι επόμενες εκλογές δεν θα έχουν ως κεντρικό ζήτημα μόνο τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
»Τώρα, πώς καταπολεμάται ο λαϊκισμός στην πράξη; Θα αναφερθώ στο τι κάνουμε εμείς, καθώς πιστεύω ότι θα είμαστε νικητές στις επόμενες εκλογές- έχουμε σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε καθαρά. Ποιες είναι οι τέσσερις μέθοδοι καταπολέμησης του λαϊκισμού στην πράξη;
»Η πρώτη είναι η ενότητα. Οι κεντροδεξιές δυνάμεις τις οποίες εμείς εκπροσωπούμε, πρέπει να είναι ενωμένες. Αν δεν είναι ενωμένες, είναι πολύ ευκολότερο για τους λαϊκιστές να παίξουν το παιχνίδι τους.
»Η δεύτερη είναι η ουσιαστική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους και η αντίληψη των πραγματικών ανησυχιών τους. Εδώ πρέπει να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε το λαϊκισμό με λαϊκισμό. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε με τον κόσμο για πραγματικές λύσεις για τα πραγματικά τους προβλήματα.
»Και αυτό με φέρνει στην τρίτη μέθοδο, που ουσιαστικά είναι να υπάρχει θετικό μήνυμα. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι λαϊκιστές είναι κακοί, δεν μου αρκεί να λέω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης ή απατεώνας, οι περισσότεροι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό. Αυτό που περιμένουν από τα κεντροδεξιά κόμματα είναι να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό και πλήρες μήνυμα, το οποίο αντιμετωπίζει τα πραγματικά παράπονα, αυτά που στην Ελλάδα σήμερα αφορούν την απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη, τη φορολογία, το διαθέσιμο εισόδημα και βεβαίως την ασφάλεια, που είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα.
»Και η τέταρτη, τρόπον τινά, συμβουλή, είναι η ανάγκη να αμφισβητήσουμε τις κατεστημένες αντιλήψεις στο εσωτερικό των κομμάτων μας. Αυτό είναι σημαντικό και για το ΕΛΚ ως κόμμα. Δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως το κόμμα του κατεστημένου, πρέπει να αλλάξουμε. Αλλαγή σημαίνει νέες πολιτικές, σημαίνει νέα πρόσωπα, σημαίνει νέες μέθοδοι, με αξιοποίηση της θετικής πλευράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις εκστρατείες μας.
»Ο Dara Murphy ήρθε στην Αθήνα πριν μερικές εβδομάδες και είχαμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις ενόψει της επικείμενης εκλογικής καμπάνιας. Επίτρεψε μου να πω και λίγα λόγια πριν πάμε στις ερωτήσεις για ευρωπαϊκά ζητήματα και να κάνω ορισμένα σχόλια και για θέματα που τέθηκαν και από την Άνγκελα και τον Σεμπάστιαν.
»Το ζήτημα της ασφάλειας και της άμυνας είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι και για την Ε.Ε. συνολικά. Η Ελλάδα ξοδεύει πάνω από το 2% στην άμυνα. Είμαστε μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που υπερβαίνει αυτό το κατώφλι. Κοινή πολιτική άμυνας σημαίνει πως και άλλα κράτη μέλη χρειάζεται να αυξήσουν τα κονδύλια των προϋπολογισμών τους για την άμυνα. Και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν ορισμένες τολμηρές αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
»Σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους για τους συνοριακούς ελέγχους. Είμαστε μία χώρα με εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας και πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Συνεπώς, υποστηρίζουμε ένθερμα την ενίσχυση της FRONTEX ώστε η δύναμη της να φτάσει τις 10 χιλιάδες. Πρόσθετοι πόροι πρέπει να διατεθούν εγκαίρως. Αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα. Χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική ασύλου. Πρέπει να αποφύγουμε φαινόμενα “επιλογής κράτους” (asylum shopping) από αυτούς στους οποίους χορηγείται άσυλο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Και φυσικά, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ιταλίας είναι σύνορα της Ε.Ε. Προσπαθείστε να μπείτε στη δική μας θέση. Υπ’ αυτή την έννοια, χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη όσον αφορά την κατανομή των βαρών, όσον αφορά τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης. Ναι, το ζήτημα δεν είναι απλώς να αποδείξετε ότι είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε σε αυτόν το στόχο. Είναι επίσης να αντιταχθούμε στη ρητορική, την αφήγηση, της εθνικής θυματοποίησης που αποδίδει ψευδώς στην Ευρώπη κάθε ευθύνη για όλα όσα πηγαίνουν στραβά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εντός των κομμάτων μας αλλά και συνολικά στο επίπεδο του ΕΛΚ.
»Είναι ενθαρρυντικό αυτό που πρότεινε χθες η Καγκελάριος, να μετατραπεί ο ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Θα χρειαστεί ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση των ασυμμετρικών σοκ και να παρέχεται στις χώρες χρηματοδότηση υπό όρους σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς οδηγηθούν σε λάθος κατεύθυνση.
»Δεν είμαι μεγάλος υποστηρικτής του περιορισμού του αριθμού των Επιτρόπων. Εάν θέλουμε πραγματικά να καταδείξουμε ότι δεν έχουμε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων χωρών, νομίζω ότι ο αριθμός των Επιτρόπων πρέπει να παραμείνει αυτός που είναι σήμερα, αλλιώς συμβολικά αυτό θα παρερμηνευτεί από το εκλογικό σώμα ως μια κίνηση προς όφελος μεγάλων χωρών, οι οποίες επίσης υπερεκπροσωπούνται στατιστικά στις υπηρεσίες της Επιτροπής και άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».
«Και ένα τελευταίο σημείο, σχετικά με τη σημασία που δίνω στην πολιτική προστασία -ο Επίτροπος Στυλιανίδης έχει κάνει φανταστική δουλειά. Η άντληση πόρων για την πολιτική προστασία είναι πολύ σημαντική για τις νότιες χώρες που αντιμετωπίζουν πλημμύρες, πυρκαγιές, ή ακόμη και σεισμούς. Χρειάζονται περισσότερα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση. Συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία. Το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, το ΕΛΚ παραμένει κόμμα των αξιών της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, προωθώντας την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω» κατέληξε.