Βόμβα Φίλη: Το Υπερταμείο μας κάνει αποικία χρέους
"Τα 3,5% πλεονάσματα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του δανεισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός
Νέο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλούν οι βολές του Νίκου Φίλη κατά του κυβερνητικού επιτελείου καθώς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη χώρα αποικία χρέους λόγω της σύστασης του Υπερταμείου. Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τον λόγο κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής και με γλώσσα αντιπολιτευόμενου βουλευτή μίλησε για συνέχιση της λιτότητας δίνοντας μάλιστα τα εύσημα στον Υπουργό Οικονομικών για την ειλικρίνειά του.
Ο κ. Φίλης εξέφρασε ενστάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο για το χρέος αλλά και για την κατεύθυνσή τους. " Τα 3,5% πλεονάσματα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Πρόκειται για αφαίρεση ποσού το οποίο παράγεταιο στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη " είπε. Εντονότατες ενστάσεις εξέφρασε παράλληλα και για τη μείωση φορολογικών συντελεστών σε μεγάλες επιχειρήσεις την ώρα που αυξάνονται οι συντελεστές καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να κινηθεί εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου στο συγκεκριμένο ζήτημα με μονομερείς ενέργειες.
Αίσθηση όμως προκάλεσε η βόμβα του κ. Φίλη για το υπερταμείο. Αν και φαινομενικά κατέκρινε την αντιπολίτευση λέγοντας πως επί της ουσίας τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και το ΤΧΣ ήταν απλώς μετονομασίες του Υπερταμείου, κατέληξε λέγοντας ότι το Υπεραταμείο με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία συνιστά ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. "Δεν είναι δική μας επιλογή.Μας την επιβάλουν και μας καθιστά αποικία χρέους" είπε.
Ο κ. Φίλης ολοκλήρωσε την ομιλία του στρέφοντας τα πυρά του κατά του οικονομικού επιτελείου και του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά χαρακτηρίζοντας προκλητική τη μεταχείριση των καναλαρχών. Όπως είπε στο νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υπάρχει κέρδος 70 εκατομμυρίων ευρώ από την αδειοδότηση των σταθμών, την ίδια ώρα όμως η μείωση φορολογίας θα είναι πάνω από 70 εκατομμύρια. "Είναι προκλητικό" είπε ο κ. Φίλης ζητώντας ενίσχυση του έντυπου Τύπου.