Ουδέποτε πρότεινε η Νέα ∆ηµοκρατία την ονοµασία «Μακεδονία-Σκόπια», τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, διαψεύδοντας κατηγορηµατικά τα όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Κοτζιάς. Υπογραµµίζει δε ότι «η Ν.∆. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη δηµοσιοποίηση των εγγράφων, µε την οποία απειλεί ο κ. Κοτζιάς». Η βουλευτής και πρώην υπουργός της Ν.∆. δηλώνει µε νόηµα ότι, όταν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, «το εκλογικό αποτέλεσµα θα εκπλήξει πολλούς».  

Τον Αύγουστο φαίνεται πως κλείνει η µνηµονιακή περίοδος και ξεκινά η περίοδος της αυστηρής εποπτείας. Τι περιθώρια θα έχει µια κυβέρνηση της Ν.∆. να ασκήσει τη δική της πολιτική;  

∆εν υπάρχουν µαγικά ραβδιά και δεν υπάρχουν και κουµπιά τα οποία θα πατήσουµε και αυτόµατα θα αλλάξουν τα πράγµατα. Οµως µια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, που έχει σχέδιο και ξέρει πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα, µπορεί να επιβάλει την πολιτική της. Η προτεραιότητά µας είναι µείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και διευκόλυνση και ενίσχυση των επενδύσεων, που θα δώσουν δουλειές και ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Θέλω στο σηµείο αυτό να επαναλάβω ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι των δανειστών και εταίρων η υψηλή φορολογία και τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσµατα που στραγγίζουν την αγορά και καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.  

Εκτιµάτε ότι θα έχουµε πρόωρες εκλογές µέσα στο 2018; Με ποιον µπορεί να συνεργαστεί κυβερνητικά η Ν.∆., αν είναι πρώτο κόµµα χωρίς αυτοδυναµία;

Ακούστε, θα αποφύγω να κάνω πρόβλεψη, γιατί από αυτή την κυβέρνηση τα έχουµε δει όλα. Σε κάθε περίπτωση, µου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να προσφύγει σε κάλπες λίγους µήνες µετά τις νέες περικοπές των συντάξεων που θα πλήξουν τη µεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα επιδιώξει τη µεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συµµαχία για να µπορέσει η χώρα µας να γυρίσει σελίδα. Αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή µας, που δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσµα, το οποίο σας δηλώνω ότι θα εκπλήξει πολλούς και πάντως όσους δεν διαβάζουν σωστά την ελληνική κοινωνία.  

Είµαστε κοντά σε επίλυση του Σκοπιανού; Τα συλλαλητήρια βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή;  

∆εν το γνωρίζω, διότι η ενηµέρωση την οποία έχουµε από την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη. Και δεν θέλω να σχολιάσω δηµοσιεύµατα του σκοπιανού Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει µετατρέψει ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτηµα σε ένα ακόµη θέµα διχασµού του ελληνικού λαού. Τα συλλαλητήρια θα µπορούσαν έως ένα σηµείο να βοηθήσουν διαπραγµατευτικά την κυβέρνηση, όµως η πάγια άποψή µου είναι ότι δεν µπορεί να ασκείται η εξωτερική πολιτική µε συλλαλητήρια.    

Είχε προτείνει η Ν.∆. ονοµασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς; Ποια ονοµασία είχατε συζητήσει ως υπουργός Εξωτερικών;

Η Νέα ∆ηµοκρατία δεν έχει προτείνει ποτέ την ονοµασία «Μακεδονία-Σκόπια». Και σε ό,τι µε αφορά, ουδέποτε συζήτησα µια τέτοια ονοµασία. Η θέση της Νέας ∆ηµοκρατίας ήταν συγκεκριµένη: σύνθετη ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό erga omnes. Αυτό προϋπέθετε συνταγµατική αλλαγή και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διατάξεων. Αυτή τη θέση µας την έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τρεις φορές µέχρι σήµερα. Στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων είχαν πέσει διάφορα ονόµατα, στα οποία όµως δεν συµφωνήσαµε ποτέ. Η αδιαλλαξία και ο εθνικισµός του Γκρουέφσκι δεν βοήθησαν να βρεθεί λύση και έτσι καταλήξαµε στην απόφαση του Βουκουρεστίου. Ταυτόχρονα, όµως, είχαµε πείσει τη διεθνή κοινότητα για τα εθνικά µας δίκαια αλλά και την αποφασιστικότητά µας να βρεθεί λύση. Πάντως, η Ν.∆. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη δηµοσιοποίηση των εγγράφων µε την οποία απειλεί ο κ. Κοτζιάς και σίγουρα είναι υπερήφανη για τη διαπραγµάτευση που κάναµε. Αν ο υπουργός θέλει να κάνει φέιγ βολάν τα έγγραφα, θα δείξει στην πράξη την έλλειψη σοβαρότητας που τον χαρακτηρίζει.  

Θα ψηφίζατε στη Βουλή τυχόν συµφωνία µε την ΠΓ∆Μ που θα περιείχε ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό, έναντι όλων;

∆υστυχώς, η ενηµέρωση που έχουµε µέχρι σήµερα προέρχεται από την άλλη πλευρά. Πρέπει να γνωρίζω το πλήρες περιεχόµενο της συµφωνίας για να διαµορφώσω άποψη. Ας µην ξεχνάµε ότι συνήθως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτοµέρειες.  

Η έξοδος της χώρας στις αγορές γίνεται σταδιακά πιο ακριβή. Πρέπει να προσφύγουµε στην προληπτική γραµµή στήριξης;

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουµε τίποτα το οποίο θα ήταν προς το συµφέρον της χώρας. Οι παλληκαρισµοί του κ. Τσίπρα δεν βοηθούν τη χώρα. Πρέπει µε ρεαλισµό να δούµε τι είναι αυτό που θα βοηθήσει την οικονοµία να έχει χαµηλά επιτόκια δανεισµού για να µπορέσει, επιτέλους, έπειτα από οκτώ χρόνια να σταθεί στα πόδια της. Θυµίζω ότι µπορούµε να δηµιουργήσουµε δίχτυ ασφαλείας από τα αδιάθετα 27 δισ. ευρώ από το δάνειο του τρίτου Μνηµονίου, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας υποστηρίζει ότι η χώρα του «δεν µπορεί να γίνει ο καταυλισµός προσφύγων της Ευρώπης». Χρειάζεται και η Ελλάδα να ακολουθήσει πιο σκληρή γραµµή στο Μεταναστευτικό;  

Καταρχήν, η χώρα µας πρέπει να ακολουθήσει πιο αποτελεσµατική γραµµή στο Μ εταναστευτικό. Εµείς έχουµε προτείνει εδώ και δύο χρόνια τι ακριβώς πρέπει να γίνει και µε δύο λόγια επιβάλλεται επαναπατρισµός των οικονοµικών µεταναστών και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Η τελευταία εξέλιξη µε την Τουρκία µού προκαλεί µεγάλη ανησυχία. Τυχόν ακύρωση της συµφωνίας για το Μεταναστευτικό είναι µεγάλο πρόβληµα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία δεν µπορεί να αρκείται σε δηλώσεις.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 9 Ιουνίου 2018