«Τριπλή» παρέμβαση Βενιζέλου για τη συμφωνία με την πΓΔΜ
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε τις κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ για το όνομα της πΓΔΜ.
Την προσοχή της κυβέρνησης για τις παραμέτρους της υπογραφής της συμφωνίας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό εφιστά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τρία σχόλια – παρατηρήσεις προς την κυβέρνηση αναφορικά με τη συμφωνία με την γειτονική χώρα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ».
«Θέλω να επισημάνω αυτά και προς τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το εθνικό συμφέρον μακροπρόθεσμα και γνωρίζουν ότι όσες φορές υποτάσσουμε την ιστορία στη συγκυρία, τη μικροκομματική και την εκλογική, βγαίνουμε χαμένοι», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Τα τρία σχόλια – παρατηρήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι τα εξής:
Α. Διασταύρωση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πρωτοφανή διασταύρωση μεταξύ οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, υπαινισσόμενος ότι, προκειμένου να λάβει διευκολύνσεις για το χρέος, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το «Σκοπιανό», ώστε να χαίρει εύνοιας στο εξωτερικό.
«Παρατηρώ, πρώτα απ’ όλα, ότι κατά σατανική σύμπτωση αναμένονται εξελίξεις σήμερα, δηλαδή ενώ διεξάγεται η συζήτηση στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για το κρίσιμο νομοσχέδιο, με το οποίο θα επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μπορεί, πράγματι, αυτό να είναι μία σύμπτωση, αλλά έχουμε μία περίεργη, άξια σχολιασμού, διασταύρωση εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, μία διασταύρωση που μέχρι το 2015 δεν επιτρέψαμε ποτέ. Δεν επιτρέψαμε ποτέ η κρίση, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια, να επηρεάσουν στο παραμικρό τα δόγματα και τις επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ζητώ από την κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή και αλώβητη αυτήν την αρχή», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Β. Ανεύθυνη η παρουσία Καμμένου
Τα βέλη του κ. Βενιζέλου δεν άφησαν στο απυρόβλητο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανεύθυνη παρουσία του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση που μάλιστα αποβαίνει επιζήμια για την ελληνική διπλωματία. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη δήλωση Καμμένου που περιμένει απόρριψη της συμφωνίας από πλευράς Σκοπίων, ώστε να μην χρειαστεί να την καταψηφίσει ενώ συμπλήρωσε ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση «έχουν τη συνταγματική αρμοδιότητα να διαπραγματεύονται και να συνομολογούν συμβάσεις».
«Άρα, οτιδήποτε προκύψει ως αποτέλεσμα από αυτήν τη διαπραγμάτευση τον αφορά, έχει πλήρη συμμετοχή και ευθύνη εις ολόκληρον για οτιδήποτε εμφανισθεί ως αποτέλεσμα, που ελπίζουμε να είναι ένα εθνικά επωφελές αποτέλεσμα. Αλλά πάντως δεν είναι άμοιρος αυτού που συμβαίνει και δεν έχει καμία δυνατότητα να εμφανίζεται ως αδιάφορος, δήθεν υπερπατριώτης, καλλιεργώντας αυτή την τεχνική της διπλής γλώσσας, όπου ο ενιαίος κυβερνητικός συνασπισμός μιλά με μία γλώσσα προοδευτική προς ένα ακροατήριο και με μία γλώσσα εθνικολαϊκιστική προς ένα άλλο ακροατήριο, γιατί αυτό δεν συνιστά ένδειξη σοβαρότητας για μία χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να παίρνει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδία της εθνικής πολιτικής», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.
Γ. Οι δεσμεύσεις από τη Σύμβαση της Βιέννης
Τρίτη παρατήρηση του κ. Βενιζέλου, αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας, αφορά την ελλιπή ενημέρωση από πλευράς πρωθυπουργού για το αντικείμενο της Συμφωνίας αλλά και το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών.
«Γιατί σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών μπορεί να δεσμεύεται μία χώρα με μόνη την υπογραφή της, μπορεί να πρέπει να ανταλλαγούν έγγραφα, μπορεί να πρέπει να μεσολαβήσει επικύρωση, μπορεί να πρέπει να ανταλλαγούν τα επικυρωτικά έγγραφα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι σε διαφορετικές στιγμές, για να αναληφθεί μία δέσμευση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Συμπλήρωσε δε, πως «η δέσμευση αυτή αναλαμβάνεται από τη χώρα προτού επιληφθεί η Βουλή και είναι προφανές ότι η Βουλή των Ελλήνων θα επιληφθεί εκ των υστέρων και αφού θα έχουν συντελεστεί όλα τα καθοριστικά γεγονότα».
Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση της Βιέννης επιτάσσει από τα κράτη να εφαρμόζουν κατευθείαν την υπογραφείσα συμφωνία. Υπό αυτή την έννοια, απορρίπτεται το ενδεχόμενο εφαρμογής μίας προσωρινής φόρμουλας που θα λειτουργεί de facto ως ενδιάμεση συμφωνία και στην πραγματικότητα θα παρατείνει την οριστική επίλυση του «Σκοπιανού», ώστε αυτή να εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση.
Τρία σενάρια για την πΓΔΜ
Εκτός από τις τρεις παρεμβάσεις για τη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα τρία πιθανά σενάρια για την εφαρμογή της από την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τα κάτωθι: «Πρέπει να είμαστε απολύτως κατοχυρωμένοι και ασφαλείς και να έχουμε λάβει υπόψη μας και τα τρία πιθανά σενάρια: Το θετικό σενάριο της πλήρους ανταπόκρισης των Σκοπίων στις προβλέψεις μίας ορθής και ολοκληρωμένης συμφωνίας, το σενάριο της άρνησης συμμόρφωσης είτε επειδή υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα είτε επειδή υπάρχει βούληση υπαναχώρησης. Και το ακόμη πιο δύσκολο σενάριο της μερικής εφαρμογής, του ατελούς σεβασμού που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα πρέπει να κάνει σταθμίσεις χωρίς να μπορεί να παρέμβει σε ένα κείμενο, γιατί πια θα έχουν διαμορφωθεί καταστάσεις οι οποίες μπορεί, τυπικά, νομικά, να μπορούν να ανακοπούν, αλλά στις εντυπώσεις, στη διεθνή κοινή γνώμη θα έχει διαμορφωθεί ένα νέο momentum, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα είναι φιλικό για την Ελλάδα.
«Αρκούμαι σε αυτές τις «ενδιάμεσες» παρατηρήσεις λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε μία ακόμη ενδιάμεση συμφωνία, γιατί έχουμε ενδιάμεση συμφωνία από το 1995. Χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη τελική συμφωνία, η οποία να περιέχει όλα τα στοιχεία που ζητούμε και που συγκροτούν την εθνική μας γραμμή. Ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει ενιαίο αυτό, erga omnes για εσωτερική χρήση και εξωτερική χρήση, χωρίς παρεκκλίσεις. Επίσης, μία συμφωνία που θα προβλέπει την εξάλειψη, στο επίπεδο του Συντάγματος, της νομοθεσίας και της πρακτικής όλων των αλυτρωτικών στοιχείων. Μία συμφωνία η οποία θα είναι διεθνώς δεσμευτική και θα υιοθετηθεί και θα ενθαρρυνθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά θα μετουσιωθεί εσωτερικά στην αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας .Και μία συμφωνία, βεβαίως, η οποία θα σέβεται την ιστορία και θα αποτρέπει την ιδεολογική χρήση της ιστορίας», συμπλήρωσε ο βουλευτής.
«Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων και κρατώντας όλες τις επιφυλάξεις, θέλω να επισημάνω αυτά και προς τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το εθνικό συμφέρον μακροπρόθεσμα και γνωρίζουν ότι όσες φορές υποτάσσουμε την ιστορία στη συγκυρία, τη μικροκομματική και την εκλογική, βγαίνουμε χαμένοι», κατέληξε.