Τι θα συμβεί αν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας;
Στον αέρα τα προαπαιτούμενα; Πότε αρχίζει η συζήτηση. Για πόσο δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση
Σε δεύτερη μοίρα έχει περάσει στη Βουλή η συζήτηση του πακέτου προαπαιτουμένων εν όψει της τέταρτης αξιολόγησης με τα σενάρια πρότασης δυσπιστίας (μομφής) της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της κυβέρνησης να κυριαρχούν.
Η Νέα Δημοκρατία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο με ενδεχόμενη κατάθεση της πρότασης πριν από την αυριανή ψηφοφορία να τινάζει στον αέρα το πακέτο με τα προαπαιτούμενα και κατά την κυβέρνηση να θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση του Γιούρογκρουπ για το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει στη Βουλή ότι είναι απαραίτητο τα μέτρα όχι απλώς να ψηφιστούν μέχρι αύριο αλλά και εντός της αυριανής ημέρας να εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ με τον νόμο.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι με την κατάθεση πιθανής πρότασης δυσπιστίας η Βουλή διακόπτει όλες τις εργασίες της , οι οποίες μπορεί να επανεκκινήσουν ακόμα και μετά από πέντε ημέρες.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo 1/6 τoυλάχιστoν των Boυλευτών (50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση δεν αρχίζει αυτομάτως άμεσα αλλά αυτό έγκειται στη βούληση της κυβέρνησης. Έτσι στο υποθετικό σενάριο ότι η πρόταση θα κατατεθεί την Παρασκευή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την έναρξη της συζήτησης την Κυριακή αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες. Σε περίπτωση πάντως που η πρόταση καταταθεί αύριο, πριν από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου ή ακόμα και σήμερα τότε αυτό θα τινάξει στον αέρα τα μέτρα, με τη συζήτηση να μην μπορεί να αρχίσει ξανά τουλάχιστον πριν από την Κυριακή.
Σύμφωνα με τα ίδια άρθρα πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών. Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα νέας πρότασης μομφής δεν θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.