Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος Ιβάνοφ που απορρίπτει τη συμφωνία
Οι λόγοι που επικαλείται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για να απορρίψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ
Κατακεραύνωσε την συμφωνία μεταξύ Ζάεφ και Τσίπρα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης Ζάεφ για τη συμφωνία που έφερε προς κύρωση, τη χαρακτήρισε «ντροπιαστική» και είπε πως θα την απορρίψει. «Η θέση μου είναι τελική και καμία πίεση, εκβιασμός ή απειλή δεν θα με κάνει να αλλάξω γνώμη» τόνισε.
Ολόκληρο το κείμενο του διαγγέλαμτος έχει ως εξής:
«Σεβαστοί πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας,
Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι έλαβα για πρώτη φορά σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στη συνάντηση που είχα σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον υπουργό (Εξωτερικών) Ντιμιτρόφ, τους είπα ότι αυτή είναι η προσωπική τους συμφωνία, η προσωπική τους απόφαση και η ευθύνη τους.
Τους είπα ότι αυτή η επιζήμια συμφωνία σημαίνει εγκατάλειψη των ήδη κεκτημένων ουσιαστικών κρατικών θέσεων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στις δύο τελευταίες συναντήσεις (πολιτικών) αρχηγών. Αυτές είναι: η μη τροποποίηση του Συντάγματος και η μη αποδοχή ενός ονόματος για γενική χρήση ή erga omnes.
Μια τέτοια επιζήμια συμφωνία, η οποία είναι μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ντροπή και απαράδεκτη για μένα. Παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους και καταργεί τους κρατικούς θεσμούς. Δεν θα νομιμοποιήσω παράνομες πολιτικές συμφωνίες.
Η κυβέρνηση δεν βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να διαμορφώσει κοινή θέση και να καταλήξει σε μία εθνική συναίνεση. Η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης διεξήχθη επιπόλαια, ανεύθυνα και χωρίς διαφάνεια, όπως αποδεικνύεται από το τελικό αποτέλεσμα.
Αγαπητοί πολίτες,
Το κείμενο της συμφωνίας είναι ήττα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Δεν προβλέπει μόνο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, αλλά την αλλαγή του προοιμίου, καθώς και όλα τα άρθρα του Συντάγματος στα οποία αναφέρονται το όνομα και οι όροι που προέρχονται από το όνομα Μακεδονία.
Είναι πατριωτισμός να αλλάξει το προοίμιο και να καταργηθεί η νομική κρατική συνέχεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Δημοκρατίας του Κρούσεβο και της ASNOM;
Είναι πατριωτισμός να διαγράφει το άρθρο του Συντάγματος σχετικά με την προστασία της μακεδονικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες;
Είναι αξιοπρεπές να ενημερώσετε όλα τα μέλη του ΟΗΕ ότι έχετε αλλάξει το συνταγματικό όνομα;
Αξίζει να δεχτούμε όλες τις ελληνικές απαιτήσεις και τελεσίγραφα;
Είναι συμπεριφορά που αρμόζει σε μία ηγεσία να δεχθεί ένα κείμενο συμφωνίας στο οποίο δεν υπάρχουν νομική εξασφάλιση και εγγυήσεις για τη μακεδονική πλευρά;
Μια τέτοια συμφωνία ανοίγει πολλά θέματα και προβλήματα από ό, τι πρόκειται να κλείσει. Θέματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μακεδονικό κράτος και το μακεδονικό λαό.
Η Ελλάδα κατόρθωσε να εκπληρώσει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της. Πιστεύω ακράδαντα πώς ό,τι έκανε με τους Μακεδόνες στην Ελλάδα, τώρα, με αυτή τη συμφωνία, προσπαθεί να το κάνει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία.
Με μια τέτοια συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται, αλλά μάλλον, τα ήδη κεκτημένα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Η κληρονομιά των προγόνων μας, εκείνων που εμπνεύστηκαν το αιώνιο ιδεώδες και τη φιλοδοξία για τη μία και μοναδική Μακεδονία, απορρίπτεται. Το 73χρονο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την κρατική υπόσταση του λαού της Μακεδονίας είναι καταπατείται. Η 27χρονη ιστορία του ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους διαγράφεται. Όλα όσα είναι ιερά στη Μακεδονία καταπατούνται και οι τα αγέννητα παιδιά στερούνται του δικαιώματος να είναι υπερήφανοι ως Μακεδόνες.
Η Δημοκρατία της Μακεδονίας χάνει την κυρίαρχη ισότητα που απορρέει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σας καλώ να σταματήσουμε την κατάχρηση των στρατηγικών στόχων και των δεσμεύσεών μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία που θα προκαλέσει απαράδεκτες και επιζήμιες συνέπειες για το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Μια τέτοια συμφωνία δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει περαιτέρω.
Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, θα εργαστώ για την εξεύρεση λύσης που δεν παραβιάζει την αξιοπρέπεια του λαού της Μακεδονίας και των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τέλος, καλώ τον μακεδονικό λαό παντού να μην φοβάται. Μην χάνετε την πίστη στον εαυτό σας. Διατηρήστε και φυλάξτε το αιώνιο ιδανικό της μη υποταγής.
Η θέση μου είναι τελική και καμία πίεση, εκβιασμός ή απειλή δεν θα με κάνει να αλλάξω γνώμη. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω ένα τόσο επιβλαβές κείμενο συμφωνίας.
Σας ευχαριστώ».