Υπογράφουν την Κυριακή στις Πρέσπες - «Μυστικό» γεύμα στην πΓΔΜ
Στο χωριό Ψαράδες η υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.
Φιέστες και πανηγύρια μαζί με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στήνει στο ειδυλλιακό τοπίο των Πρεσπών ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να υπογράψει τη συμφωνία παραχώρησης του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός, που δεν έχει ούτε τη στήριξη του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου αλλά ούτε και τη γνωμοδότηση του ελληνικού λαού, θα βρεθεί την Κυριακή στις Πρέσπες, στο χωριό Ψαράδες - επί ελληνικού εδάφους - ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ θα ακολουθήσει γεύμα επί σκοπιανού εδάφους.
Στο σημείο θα βρίσκονται και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Πρόσκληση έχει λάβει προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μάλλον δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω αλλαγής του προγράμματος, αλλά θα στείλει αντιπρόσωπό του.
Θα φάει στην πΓΔΜ…
Όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι, χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων, θα μεταβούν στην πΓΔΜ, στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου και θα παραθέσει γεύμα η ηγεσία των Σκοπίων. Η κίνηση αυτή έχει προφανή συμβολισμό καθώς, εδώ και δεκαετίες, δεν έχει υπάρξει επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος.
…τρέμει τον λαό
Φόβος και τρόμος για τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να γίνεται η γνωμοδότηση του ελληνικού λαού για το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός που συνδέει κι επίσημα πλέον το όνομά του με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, όχι μόνο δεν θα ζητήσει να καταθέσουν οι Έλληνες τη γνώμη τους για την ονομασία αλλά δεν θα επιτρέψει να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία στην περιοχή. Μάλιστα, εξετάζεται να απαγορευτούν οι κινητοποιήσεις στην περιοχή που θα υπογραφεί η συμφωνία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.
Το πρόγραμμα για τις υπογραφές
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Από την απέναντι πλευρά, θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα. Οι προετοιμασίες είναι ακόμα πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνται στους ρυθμούς της αυριανής τελετής.
Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.
Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.
Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.