Με υπογραφή Καμμένου δίνει ο Τσίπρας τη Μακεδονία - Λαβωμένη η κυβερνητική πλειοψηφία
«Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας ψήφισαν 127 βουλευτές - Γυμνή η συγκυβέρνηση μετά την ψηφοφορία στην πρόταση δυσπιστίας - «Ναι» και από τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ
Με τους βουλευτές τους ΑΝΕΛ να υποστηρίζουν -παρά την «ευαισθησία» τους για το Σκοπιανό- την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς οδεύουν την Κυριακή στις Πρέσπες για να υπογράψουν στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Στην ψηφοφορία στη Βουλή, στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία ψήφισαν 280 βουλευτές, εκ των οποίων οι 153 ψήφισαν «όχι» ενώ «ναι» ψήφισαν 127 βουλευτές - πέραν των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερ ψήφισαν και βουλευτές από την ελλάσσονα αντιπολίτευση.
Μεταξύ ωστόσο όσων ψήφισαν «ναι» ήταν και ο Δημήτρης Καμμένος. Διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ πριν καν αναγνωστεί το αποτέλεσμα.
Απόντες ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι ανεξάρτητοι Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης, όπως και ο Κώστας Μπαρμπαρούσης (που αναζητείται από την Αστυνομία).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις δημοσιοποιώντας έγγραφα από την διαπραγμάτευση που είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή με ΥΠΕΞ την Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη προκάλεσε τον Κοτζιά να φέρει στο φως το σύνολο των εγγράφων, κατηγορώντας τον για επιλεκτική δημοσιοποίηση. Η βουλευτής υπογράμμισε ότι στη δική της διαπραγμάτευση, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει το «Μακεδονία - Σκόπια», δημιουργία κοινών επιτροπών για «επανεξέταση» ιστορικών θεμάτων και κρατούσε σκληρή στάση στο ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας των πολιτών της γείτονος.
Μπακογιάννη προκαλεί Κοτζιά να δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα
Στην ομιλία του κατά την κορύφωση της συζήτησης το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ουσιαστικά τη θέση πως πρόκειται για την καλύτερη «δυνατή» συμφωνία, προσπαθώντας επανειλημμένα να παρουσιάσει την συμφωνία ως «επιτυχία» στην επίλυση ενός ζητήματος που χρόνιζε.
Αλ.Τσίπρας: Συμφωνήσαμε σε λύση μετά από τρεις δεκαετίες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατακεραύνωσε την κυβέρνηση και ειδικά την στάση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. «Υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και πολύ περισσότερο οι ΑΝΕΛ και ο αρχηγός τους επιδίδονται σε «ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού».
Κ.Μητσοτάκης: Νόμπελ πολιτικής απάτης για Τσίπρα και ΑΝΕΛ
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σφυροκόπησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «έχουν γίνει σκοπιανότεροι των Σκοπιανών».
Αντ.Σαμαρά: Η συμφωνία θα προκαλέσει εκρήξεις
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίσης σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση: «Δεν σας εμπιστευόμαστε ούτε στην οικονομία, ούτε στα εθνικά θέματα, ούτε πουθενά» είπε χαρακτηριστικά.
Φώφη Γεννηματά: Είστε μία θλιβερή μειοψηφία
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε μεν ότι στηρίζει τη συμφωνία -αυτό είχε προκαλέσει και ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής- αλλά υπογράμμισε ότι θα υποστήριξει την πρόταση δυσπιστίας καθώς «δεν πάσχει από πολιτική αγραμματοσύνη».
Σταύρος Θεοδωράκης: Είπα "εθνικιστές" και θυμήθηκα τον Καμμένο