Την υπογραφή τους στην παραχώρηση της ονομασίας της «Μακεδονίας» έβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ύστερα και από τις ομιλίες των πρωθυπουργών των δύο κρατών. Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν λόγο για «φιλία» μεταξύ των δύο κρατών χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν ότι αυτή στηρίζεται στην παραχώρηση του ονόματος της ιστορικής Μακεδονίας, παρά και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού. 

Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία δύο Βαλκάνιων λαών

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο λαών των Βαλκανίων. «Αν η ψυχή του κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας βρίσκονται οι ιστορίες και των δύο λαών», επισήμανε. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, τόνισε πως πρόκειται για μία απόφαση που δεν θα διασφαλιστεί μόνο νομικά αλλά και με αμοιβαίες ενέργειες. Επισήμανε δε, ότι «έχουμε ιστορικό χρέος να μην μείνει μετέωρο αυτό το βήμα που κάνουμε σήμερα» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως οι δύο λαοί θα συμβάλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Αποκάλεσε τις δύο χώρες «παράδειγμα» για τις υπόλοιπες χώρες ενώ έκανε λόγο για μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις για τις δύο χώρες στο μέλλον, μιλώντας για «κοινή ευρωπαϊκή πορεία στο μέλλον που θα κλείσει το οδυνηρό κεφάλαιο της αλλαγής των συνόρων».

«Το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μπροστά στη γλώσσα μας και τη γλώσσα σας, από τον λαό μας και τον λαό σας. Χόρτασαν οι παλιότερες γενιές από μοιρολόγια, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε καλά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος και να τραγουδήσουμε χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια», κατέληξε.

Ζάεφ: Κοινή πορεία των δύο κρατών

Από τη δική του πλευρά, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε αποφθεύγματα του Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη κάνοντας λόγο για ανάγκη ύπαρξης τόλμης, ελπίδας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσοχή που έδειξε στη συμφωνία - λύση ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στον Μάθιου Νίμιτς που, όπως είπε, «αφιέρωσε τρεις δεκαετίες της ζωής του για την επίλυση του ζητήματος» καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κ.κ Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν. Τέλος, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για κοινή πορεία μεταξύ των δύο κρατών. 

Νίμιτς: Φέτος μου κάνουν δώρα δύο πρωθυπουργοί

«Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρα για τα γενέθλια μου. Φέτος μου κάνουν δώρα δύο πρωθυπουργοί» σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε τα γενέθλιά του. Ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι είναι μία ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες.  

Δείτε Live την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - πΓΔΜ:

Σήμερα, μετά και τη χθεσινή «σφραγίδα» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, έφτασε στις Πρέσπες ο Αλέξης Τσίπρας για την υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Η υπογραφή της συμφωνίας γίνεται στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών (δείτε εδώ) από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, κ.κ Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, ενώ στην κυβερνητική φιέστα θα παρίστανται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των Πρεσπών διαδηλώνουν ενάντια στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας (δείτε εδώ)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να στήσει μία μεγάλη φιέστα για να αποδείξει, έστω και στην θεωρία, ότι εκτός συνόρων η χώρα οδεύει καλά με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Μάλιστα, οι τεχνικές προετοιμασίες κυλούν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη σημερινή εκδήλωση (δείτε εδώ).

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα φτάσει μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στην εξέδρα που έχει στηθεί, με τέντα. Εκεί θα γίνει η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και από τον Μάθιου Νίμιτς.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Οι χαιρετισμοί

Οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν και σε παρεμβάσεις – χαιρετισμούς για τη συμφωνία, με τους πολίτες των δύο χωρών να αναμένουν τις εξελίξεις. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΜΜΕ

Έντονο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης από τα Βαλκάνια καθώς έχουν πάρει διαπίστευση περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Μέτρα Ασφαλείας

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας (δείτε εδώ) γύρω από την περιοχή που θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το ονοματολογικό. Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όποιον καταφθάνει στο χωριό «Ψαράδες», όπου και στήνεται η κυβερνητική φιέστα.

Στις Πρέσπες όλοι τρέχουν για να είναι έτοιμα στην ώρα τους όσα έχει διοργανώσει εκεί η κυβέρνηση. Στο σημείο έχουν φτάσει ήδη περίπου 170 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί.