Δ. Καμμένος: Θα παραιτηθεί ή θα τους μιλάει για μια ώρα
Τι αποκαλύπτει το SMS του Καμμένου στον Βούτση-Ετοιμάζει ομιλία σε περίπτωση πρότασης μομφής για την θέση του αντιπροέδρου που κατέχει - Όλα τα σενάρια
Λίγη ώρα μετά τις δέκα το βράδυ του Σαββάτου το Προεδρείο της Βουλής ανακοίνωνε τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από την Κοινοβουλέυτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ λόγω της υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. Από εκείνη την ώρα η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής,στην οποία έχει εκλεγεί ο Δημήτρης Καμμένος κυριάρχησαν.
Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η αντικατάσταση Αντιπροέδρου Βουλής ο οποίος διαγράφεται από την Κ.Ο του δεν είναι αυτόματη διαδικασία. κι αυτό γιατί ενώ με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής ορίζεται ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων κατανέμονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, στο άρθρο 9 γίνεται ξεκάθαρο ότι η θητεία τους -ανεξαρτήτως άλλης εξέλιξης- διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή επί της ουσίας μέχρι τις εκλογές.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το parapolitika.gr , το βράδυ του Σαββάτου λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση της διαγραφής του από την Κ.Ο των ΑΝ.ΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση με sms "Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ για τη συνεργασία μας" έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι με τη στάση του θα διευκολύνει το προεδρείο από περιττές διαδικασίες δείχνοντας παραίτηση.
Έκτοτε ωστόσο, φαίνεται πως επικρατούν και δεύτερες σκέψεις. Με βάση τον Κανονισμό τα σενάρια είναι δύο. Είτε ο κ. Καμμένος θα παραιτηθεί, οπότε και θα κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του είτε θα πρέπει να υποβληθεί εναντίον του πρόταση μομφής, αυτή να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές και αμέσως μετά να προταθεί από τους ΑΝ.ΕΛ άλλος υποψήφιος Αντιπρόεδρος της Βουλής. Με βάση τα παραπάνω στο μυαλό του κ. Καμμένου υπάρχουν δυο σκέψεις.
Η πρώτη είναι αυτή της παραίτησης. Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος του θα είναι ότι θα προλάβει τις εξελίξεις και δεν θα γίνει το πρώτο μέλος Προεδρείου Βουλής που θα καθαιρεθεί έπειτα από μομφή. Σε περίπτωση όμως που θέλει να "βασανίσει" το πρώην κόμμα του δεν αποκλείεται να αφήσει τα πράγματα να συρθούν για να υποβληθεί εναντίον του πρόταση μομφής.
Παρά το γεγονός ότι εκεί ο κίνδυνος η πρόταση μομφής όχι απλώς να υπερψηφιστεί αλλά και να υπερψηφιστεί από ευρεία πλειοψηφία αρκετά πάνω από τους 151 βουλευτές, ο άσος που θα κρύβει στο μανίκι του ο κ. Καμμένος θα είναι τα δικαιώματα του Κανονισμού της Βουλής. Κι αυτό γιατί το μέλος του Προεδρείου εναντίον του οποίου στρέφεται η πρόταση δικαιούται ομιλίας διάρκειας 60 λεπτών ενώ θα πρέπει να τοποθετηθούν και οι πρώην σύντροφοί του , οι οποίοι θα υπογράφουν την πρόταση.
Επί της ουσίας θα κερδίσει μια συνεδρίαση αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτόν με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τυχόν νέες αποκαλύψεις. Ακόμα κι έτσι πάντως δεν αποκλείεται , ούτε του απαγορεύει κανείς με το τέλος της ομιλίας του να ανακοινώσει την παραίτησή του στο μέσο της διαδικασίας η οποία και θα ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς ψηφοφορία.