Ελβετική NZZ: Τσίπρας - o κομμουνιστής που έγινε οπορτουνιστής
«Ο πονηρός τακτικιστής υπέγραψε το 2015 μόνο όταν το νερό είχε φτάσει στο λαιμό»
Ένα ουδόλως κολακευτικό πορτρέτο φιλοτεχνεί η ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung για τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup: Ο σημερινός πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως ένας υστερόβουλος τακτικιστής που δεν είχε κανένα πρόβλημα να μετατραπεί, χωρίς πολλά προσχήματα, στο αντίθετο αυτού που υποστήριζε πως ήταν, κάνοντας την εφημερίδα να καταλήγει στον χαρακτηρισμό «οπορτουνιστής».
Το εκτενές άρθρο του απεσταλμένου της εφημερίδας στην Αθήνα, Μάρκο Κάουφμαν Μπόσαρτ, το οποίο δημοσιεύεται την Πέμπτη (εδώ, γερμανικά), ξεκινά ομολογώντας μεν τις προόδους που έχει καταγράψει η Ελλάδα λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, αλλά σχετικοποιώντας τα διθυραμβικά εύσημα από την Ευρώπη - η οποία, σημειώνει η NZZ, «έχει μετά την κόπωση οκτώ χρόνων με το "προβληματικό παιδί" που λέγεται Ελλάδα την διακαή επιθυμία να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή».
Κάνοντας την ανασκόπηση, ο αρθρογράφος δεν χαρίζεται στον Έλληνα πρωθυπουργό:
«Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώθηκε από κομμουνιστής σε οπορτουνιστής, βάζοντας τον εαυτό το μπροστά στο αναπόφευκτο» αναφέρει για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015. Στη συνέχεια, ο Τσίπρας, «ο αριστερός λαϊκιστής με το χαμόγελο, έκανε στην άκρη συντρόφους που διαμαρτυρήθηκαν»
«Το ιδεολογικό σημείο καμπής στο κυβερντικό στρατόπεδο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ένστικτο επιβίωσης του Τσίπρα. Έκανε πίσω μόνο όταν το νερό είχε φτάσει στο λαιμό του» γράφει. «Χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές» το 2015, συνεχίζει, «η Ελλάδα και ο ίδιος ο Τσίπρας θα είχαν καταρρεύσει». «Ο πονηρός τακτικιστής υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 μόνο επειδή δεν είχε άλλη επιλογή. Το ότι οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις συνήθως λειτουργούν πιο αποδοτικά και παρέχουν στον πληθυσμό καλύτερες, φθηνότερες υπηρεσίες αντιβαίνει στα πιστεύω του ΣΥΡΙΖΑ» συνεχίζει.
Σε αυτό το σημείο (και ενώ ολόκληρο το τμήμα έχει τον μεσότιτλο «ιδεολογικές παρωπίδες»), συνεχίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «επιμένει στον μύθο πως το κράτος πρέπει να μείνει ιδιοκτήτης της "λαϊκής/εθνικής περιουσίας"».
Και επισημαίνει αμέσως μετά: «Από αυτήν την ελλιπή εσωτερική πεποίθηση υποφέρει μέχρι σήμερα η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να μην ανακατέψει τη σούπα που του είχαν ετοιμάσει τα εγκαθιδρυμένα κόμματα».