Μητσοτάκης κατά κυβέρνησης για σκοπιανό και προσφυγικό
«Δίκαιη κατανομή των βαρών» η θέση της ΝΔ απέναντι στη διμερή συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ
Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με επίκεντρο το Σκοπιανό, ενώ αναζωπυρώνεται και το μέτωπο στο μεταναστευτικό. Την ώρα που όλες οι χώρες εμφανίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής με εθνική στρατηγική, ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να δεχτεί πίσω μετανάστες, όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς. Επισημαίνεται ότι το σχετικό αίτημα κατέθεσε η Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει ενδοκυβερνητική κρίση με τους Χριστιανικοινωνιστές του Ζεεχόφερ.
«Η χώρα μας έχει δοκιμαστεί πολύ και έχει τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Σήμερα η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα μας» πρόσθεσε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού.
Η ΝΔ τάσσεται υπέρ των ευρωπαϊκών και όχι των εθνικών πολιτικών. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, και της ενιαίας διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε όσους επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη.
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα «για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων την οποία υιοθέτησε το 2015» και για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας και στα ελληνικά νησιά που καθυστερούν αδικαιολόγητα πολύ. «Ο κ. Τσίπρας με άλλα λόγια δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα» τόνισε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
Το Σκοπιανό στις Βρυξέλλες
Εκρηκτικό συνεχίζει να είναι το κλίμα μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Δριμεία ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε η ΝΔ για τα όσα είπε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός με αφορμή τη συμφωνία. «Ο κ. Τσίπρας κάθε μέρα που περνά εκτίθεται όλο και περισσότερο απέναντι στους Έλληνες» ανέφερε σε ανακοίνωση της. «Την ώρα που χαρακτήριζε στις Βρυξέλλες 'δημαγωγούς' όσους αντιτάχθηκαν στη συμφωνία που υπέγραψε στις Πρέσπες, ο κ. Ζάεφ πανηγύριζε για την 'πλήρη και διεθνώς πλέον αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα' των συμπατριωτών του» τόνισε. «Ας συνειδητοποιήσει έστω και τώρα ο κ. Τσίπρας ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι επιζήμια για την χώρα. Για αυτό και έχει απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και από το Βερολίνο ότι καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει «Μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» και συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση για τη ΝΔ. «Κατά συνέπεια, έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι εμείς δεν θα στηρίξουμε και δεν θα κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά είναι μια συμφωνία η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα και εφόσον κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε την Τετάρτη την εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αφορμή non paper του Μαξίμου που συνέδεε σενάρια αποστασίας με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ με εκκρεμότητες του προέδρου της ΝΔ με τη Δικαιοσύνη κάτι που είναι πρωτοφανές.
«Είναι αδιανόητο να μένουν στο απυρόβλητο όσοι επιχειρούν να εμπλέξουν την Ελληνική Δικαιοσύνη σε παρακρατικές μεθοδεύσεις» δήλωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος. «Στον πανικό τους που καταρρέουν, οι ένοικοι του Μαξίμου έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για δήθεν ανοιχτά θέματα με τη Δικαιοσύνη» συνέχισε. «Στις μέρες μας οι πάντες κρίνονται».
Στη Βιέννη ο Κυριάκος
Με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ. Ο κ. Κουρτς τον προσκάλεσε στις 15 Ιουλίου στη Βιέννη, όπου διοργανώνει συνάντηση υψηλού επιπέδου με ηγέτες του ΕΛΚ, στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας.